ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 2 Μάρτη 2000
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Πρωτεργάτης της λαϊκής συσπείρωσης και κοινής δράσης το ΚΚΕ

Η πολιτική συμμαχιών του ΚΚΕ και οι εκλογικές του συνεργασίες ήταν τα βασικά θέματα, γύρω από τα οποία περιστράφηκαν οι περισσότερες ερωτήσεις που δέχτηκε χτες η Αλέκα Παπαρήγα, από τους εκπροσώπους του Τύπου. Δεν έλειψαν, βέβαια, οι αναφορές στην επιστολή του βουλευτή του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλου, ενώ υπήρξαν και ερωτήσεις, σχετικά με την εντεινόμενη επίθεση του ΠΑΣΟΚ ενάντια στο ΚΚΕ, τη συμμετοχή επωνύμων (ηθοποιών, αθλητών κλπ.) στα ψηφοδέλτια των κομμάτων, κ.ά.

Παρακάτω δημοσιεύουμε αναλυτικά τις ερωτήσεις των δημοσιογράφων και τις απαντήσεις της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Γ. ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ («ΤΑ ΝΕΑ»): Κυρία Παπαρήγα, στη σημερινή συνέντευξη, συγκρίνοντας από άλλες συνεντεύξεις Τύπου που είχατε δώσει στο παρελθόν, εδώ στον ίδιο χώρο, ίσως το πλέον σημαντικό στοιχείο είναι η παρουσία πολλών ανθρώπων των Γραμμάτων και των Τεχνών και βεβαίως ότι διαβάσατε μια σειρά από κείμενα στήριξης στο κόμμα σας.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν μετά τις εκλογές, σκέπτεστε -ειδικά για το θέμα που θέλετε ν' αναδείξετε σήμερα, δηλαδή της νέας τάξης πραγμάτων στα Βαλκάνια - να συγκροτήσετε, ή να βοηθήσετε στη συγκρότηση ενός συντονιστικού οργάνου, ή μιας συντονιστικής επιτροπής, που θα μπορούσε ν' αναλάβει δράση για μια σειρά από πράγματα, με την πιο απλή μορφή, που να ξεκινάει από μια συναυλία, μέχρι τη συγκέντρωση που είχε γίνει στο Σύνταγμα.

Αν δηλαδή θα θέλατε το κόμμα σας να συμμετάσχει σε μια τέτοιου είδους επιτροπή, με άλλα κόμματα και με άλλους φορείς.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Εγώ θα ξεκινήσω από τις προσπάθειες που έκανε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, όχι σαν ιδρυτής, αλλά σαν παράγοντας που ήθελε να στηρίξει τέτοιες πρωτοβουλίες που είπατε, ή και παρόμοιες, κατά την περίοδο ιδιαίτερα του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Τότε, αν θέλετε και σε πρωτοσέλιδα του «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ», για να φαίνεται, με κεφαλαία γράμματα, είχαμε υπογραμμίσει την ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεγάλη πανελλαδική συσπείρωση, στην οποία καλό θα ήταν να συμμετέχουν όλα τα φιλειρηνικά κινήματα - με την έννοια ότι μπορεί να έχουν κάποιες διαφορετικές μορφές οργάνωσης ή έκφρασης - κοινωνικές οργανώσεις, Τοπική Αυτοδιοίκηση, πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Ταυτόχρονα υποστηρίζαμε την ανάγκη, σε μια τέτοια συσπείρωση, να εκφραστεί και η πολιτική υποστήριξη των κομμάτων, όσων κομμάτων ήθελαν. Ξεκαθαρίζω, όχι με τη μορφή του «καπέλου». Τα κόμματα από εκεί, οι μαζικές οργανώσεις από εκεί, αλλά και με την πολιτική στήριξη των κομμάτων από κοινού με τις κοινωνικές οργανώσεις.

Και μάλιστα είχαμε προτείνει και στα άλλα κόμματα, αν θέλουμε πραγματικά να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κλίμα πανελλαδικό και ένα τέτοιο κλίμα πολιτικής στήριξης, να συμμετάσχουν και επώνυμα στελέχη των κομμάτων. Ξαναλέω: Οχι να ποδηγετήσουν οι διακομματικές συμφωνίες ή να καναλιζάρουν το κίνημα, ή να το ελέγξουν, αλλά σαν εκφραστές κι αυτοί ορισμένων πολιτικών χώρων.

Η πρόταση αυτή είχε εκφραστεί συγκεκριμένα. Γι' αυτό ασκούμε κριτική, γιατί δε βρήκε, θα έλεγα, πρακτική ανταπόκριση. Ανακόπηκαν πάρα πολλά πράγματα με το «Σύμφωνο Σταθερότητας» και τη Συμφωνία «G8», η οποία δεν ήταν συμφωνία ειρήνης, ήταν η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα.

Αυτό δε σημαίνει ότι εμείς πρόκειται να απογοητευτούμε, να μοιράζουμε δεξιά κι αριστερά ευθύνες και να σταματήσουμε αυτή την προσπάθεια, η οποία έχει έναν απόλυτα αναγκαίο και ζωτικό χαρακτήρα στην Ελλάδα. Διότι το να λέμε ότι το 98% του ελληνικού λαού ήταν κατά του πολέμου, στην ουσία δε λέμε τίποτα. Αυτό πρέπει να εκφραστεί οργανωμένα, συστηματικά, χωρίς φραγμούς και όρια, σαν μια τέτοια ευρύτερη συσπείρωση ή και με συμμετοχή όσων πολιτικών δυνάμεων θέλουν, ή όσων δυνάμεων και απλών ανθρώπων θέλουν, κόντρα και στις ηγεσίες των κομμάτων τους.

Μιλάμε πια για ένα κίνημα που πρέπει να αγκαλιάσει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Διαφορετικά, δεν πρόκειται να παρεμβάλλουμε εμπόδια σε αυτά που τρέχουν μπροστά μας. Αν θέλετε, η διαδικασία του Μετώπου είναι μια διαδικασία που απαιτεί πολύ περισσότερες συμφωνίες στην κατεύθυνση, έχει άλλες απαιτήσεις στο πολιτικό επίπεδο. Εχει, θα έλεγα, πάρα πολλές δυσκολίες ενδεχομένως, να πάρει μια ευρύτερη διάσταση άμεσα, μετά τις εκλογές. Αλλά σε αυτό εδώ το πεδίο πρέπει να πάρουν θέση οι πάντες και όχι σε κορυφαίες στιγμές, δραματικές, να περιοριζόμαστε απλώς σε μια γενική υποστήριξη των κινημάτων ή σε κάποιες γενικές διακηρύξεις και συγκινητικές ομιλίες. Εδώ χρειάζεται δράση. Δράση των πάντων. Οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι, δεν ξέρουμε πώς θα είμαστε σε ένα χρόνο, σε δυο, σε τρία και σε τέσσερα. Εγώ σας είπα και προεκλογικά θα ευχόμαστε - και το λέω ειλικρινά - όσο γίνεται περισσότερα κόμματα, να έπαιρναν σαφείς θέσεις για την ελληνική συμμετοχή, ανεξάρτητα από τις δεσμεύσεις, για τον πόλεμο που γίνεται και να ήταν ένα από τα βασικά ζητήματα της προεκλογικής περιόδου.

Ειλικρινά, δε θα μας στενοχωρήσει καθόλου αν αυτό σημαίνει και εκλογικά κέρδη γι' αυτά τα κόμματα. Γιατί, πάνω από όλα, έχει να κερδίσει ο ελληνικός λαός από μια ευρύτερη δράση και υποστήριξη. Δεν είναι τα μάτια μας αποκλειστικά στραμμένα στην κάλπη. Μας ενδιαφέρει και το από εκεί και πέρα.

Σ. ΣΙΔΕΡΗΣ («ΣΚΑΪ»): Κυρία Παπαρήγα, είπατε ότι η νέα τάξη πραγμάτων είναι αναπόσπαστα δεμένη με νομιμοποίηση στρατιωτικών επεμβάσεων. Σε αυτό εντάσσετε και την εισβολή των Ρώσων στην Τσετσενία και τις φρικαλεότητες που διαβάσαμε εκεί;

Κι αν μου επιτρέπετε και μια ερώτηση εκτός θέματος. Με αφορμή την υπόθεση Κωστόπουλου, διαβάσαμε την άλλη μέρα στο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» ότι από τα «παράθυρα» πέρασε ένας εσμός αντικομμουνιστών όπως ο Γιαννόπουλος, ο Κουναλάκης και ο Φαράκος.

Δεδομένου ότι ο κ. Φαράκος υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Κόμματος να φτάσουμε στο λογικό συμπέρασμα ότι το ΚΚΕ είχε Γενικό Γραμματέα έναν αντικομμουνιστή; Ευχαριστώ.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Οσον αφορά τον πόλεμο Ρωσίας - Τσετσενίας. Εχουμε τοποθετηθεί σαφώς πάρα πολλές φορές και πρέπει να σας πω, σε αντίθεση με διάφορα που ακούμε, δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να τοποθετηθούμε.

Σαφώς αυτό που γίνεται σήμερα στην περιοχή της Ρωσίας είναι όχι απλώς καθρέφτισμα, αλλά άμεσο δείγμα της ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Κι αν θέλουμε να πάρουμε και τη χρονολογική σειρά, η διάσπαση της ενιαίας Σοβιετικής Ενωσης και το προχώρημα σε μια νέα τάξη πραγμάτων και στο εσωτερικό της οδήγησαν και στις τοπικές εμφύλιες αναμετρήσεις, από τις οποίες χάνει και ο ρώσικος λαός και ο τσετσενικός λαός, σαφώς.

Κι αν θέλετε, το καθεστώς που υπάρχει σήμερα στη Ρωσία και η ηγεσία της Ρωσίας, ενώ από τη μια μεριά έχει δίκιο να μη θέλει να κατακερματιστεί και θέλει να υποστηρίξει τα σύνορα της χώρας της, από την άλλη μεριά έχει κι εκείνη πάρα πολύ μεγάλη ευθύνη για όλες αυτές τις εξελίξεις. Και γι' αυτό, αν θέλετε, δεν μπορεί να λύσει και να δώσει ουσιαστική λύση στο ζήτημα.

Εμείς θεωρούμε ότι ο πόλεμος Ρωσίας - Τσετσενίας είναι ακριβές δείγμα της νέας τάξης πραγμάτων, κι ένας εμφύλιος πόλεμος, όπως ξέρετε, έχει και όλα αυτά τα οποία ζούμε, ακούμε, βλέπουμε, αφήνοντας ενδεχομένως κατά μέρος και ό,τι μπορεί να είναι κατασκευασμένο.

Επομένως, οι εξελίξεις στην περιοχή της Ρωσίας και της Τσετσενίας, νομίζω επιβεβαιώνουν σε πολλά πράγματα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Και δυστυχώς, θέλω να προσθέσω και κάτι άλλο: Η αμερικανοκίνητη ελληνοτουρκική συνεργασία, σε επίπεδο κυβερνήσεων, είναι πολύ πιθανό να έχει στόχο τη συμβολή των δυο χωρών με τη μορφή του χωροφύλακα και στην περιοχή αυτή, της Ρωσίας, της Ουκρανίας.

Μην ξεχνάμε, ότι υπάρχει σχεδιασμός και μείωσης της Ρωσίας, αφαίρεσης τμήματος εδάφους της Ρωσίας και δημιουργίας γύρω στα τέσσερα με πέντε κράτη - προτεκτοράτα, τα οποία θα υπηρετούν πιο άμεσα και πιο καθαρά τα συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, μια και μιλάμε για μια περιοχή με το χρυσάφι του πετρελαίου, αλλά και άλλες πρώτες ύλες.

Δεν αρκεί, όμως, να πούμε, καταδικάζουμε αυτό τον πόλεμο, αν δεν πούμε γιατί γίνεται, ποια είναι τα αίτια, ποιος είναι ο στόχος. Ο πόλεμος βεβαίως καταδικάζεται, γιατί είναι ένας πόλεμος που εξυπηρετεί τους ιμπεριαλιστές, αλλά από την άλλη μεριά πρέπει να μιλήσουμε και για την ουσία των γεγονότων.

Και βλέπετε, έχει και κάποιες αναλογίες με την περιοχή της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και κάποιες διαφορές. Και εδώ υπάρχει ίσως και πολύ παρασκήνιο, που ίσως αποκαλυφθεί στην πορεία. Ας όψονται αυτοί που χαιρέτισαν τις δήθεν κοσμογονικές αλλαγές του '89-'91. Πού θα πάμε ακόμα...

Τώρα για το δεύτερο ζήτημα. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας μιλάει για αντικομμουνισμό, σε καμία περίπτωση δε συμπεριλαμβάνει στους αντικομμουνιστές, όχι μόνο εκείνους που διαφωνούν με το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, αλλά ούτε εκείνους που θεωρούν τον εαυτό τους αντίπαλο του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας.

Μπορεί να είσαι αντίπαλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και να μην είσαι αντικομμουνιστής.

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ - ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Να πάρουν καθαρή θέση όλα τα κόμματα

- Γ. ΖΑΓΓΑΝΑΣΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ»): Κυρία Παπαρήγα, για να έρθω στο θέμα με το οποίο σήμερα η Συνέντευξη Τύπου ασχολήθηκε, στο θέμα των εξελίξεων στα Βαλκάνια. Υπάρχουν και οι τωρινές εξελίξεις, η πρόθεση να στείλουν στρατεύματα. Και επειδή πάμε για εκλογές, υπάρχει η προηγούμενη στάση του κάθε κόμματος, το πόσο βοήθησε ή δε βοήθησε.

Ηθελα ένα σχόλιό σας, αν και η σημερινή στάση σιωπής -πως ερμηνεύετε εσείς αυτή τη στάση των κομμάτων- έχει σχέση με τη στάση που κράτησαν το προηγούμενο διάστημα; Πώς σχολιάζετε τη στάση αυτών;

- ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ: Είναι γεγονός, ότι στη δική μου τουλάχιστον αντίληψη σε γραπτά, σε εφημερίδες, σε ανακοινώσεις δεν έχω αντιληφθεί να υπάρχει τοποθέτηση -πέρα από την κυβέρνηση, η οποία δε λέει τίποτα- από όλα τ' άλλα κόμματα, τη Νέα Δημοκρατία, το Συνασπισμό, ενδεχομένως και το κόμμα του ΠΑΣΟΚ, το ΔΗΚΚΙ ή άλλες δυνάμεις -μέχρι εκεί να μείνω, δε λέω άλλες δυνάμεις, γιατί πιθανό να έχουν πάρει θέση και επειδή δεν είναι κοινοβουλευτικές δυνάμεις δεν προβάλλονται. Δεν έχει πέσει στην αντίληψή μου μια σαφής τοποθέτηση που λέει ότι: η Ελλάδα δεν πρέπει να συνδράμει σε αυτό το νέο κύκλο, στη νέα επίθεση που στην ουσία στοχεύει όχι μόνο στην πλήρη ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και στη δημιουργία ενός μονοεθνικού προτεκτοράτου, γιατί από ό,τι βλέπω οι Σέρβοι όλοι φεύγουν, έχουν μείνει λίγες χιλιάδες.

Δεν είναι μόνο αυτό, αλλά στοχεύει και στην ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς. Και εν πάση περιπτώσει αν ένας λαός θέλει να ανατρέψει την κυβέρνησή του, με γεια του με χαρά του, εμάς δε μας πέφτει λόγος, είναι θέμα του λαού. Αλλά να γίνονται με αυτό τον τρόπο οι ανατροπές από τα έξω και με τον εκβιασμό της πείνας, το εμπάργκο, το πετρέλαιο κλπ, είναι κάτι το φρικτό. Αυτό το κάνουν και στην Κούβα, εναντίον της κυβέρνησης του Φιντέλ Κάστρο.

Δεν έχω ακούσει τέτοια θέση. Να κρατήσω μια επιφύλαξη ότι πήραν θέση τα κόμματα και δημοσιοποιήθηκε η θέση τους; Δεν πήραν θέση. Γιατί δεν αρκεί να λέμε τι κακό πράγμα είναι αυτό που γίνεται στο Κόσσοβο...

Θα ήθελα να επαναλάβω ότι εμείς θα είμαστε ειλικρινά χαρούμενοι, να πάρουν θέση - το έχει ανάγκη ο λαός μας- σαφή θέση και να ασκήσουν όσο γίνεται ευρύτερη πίεση στην κυβέρνηση, με την ευκαιρία της προεκλογικής περιόδου, όχι μόνο να μη σταλούν Ελληνες φαντάροι. Γιατί μπορεί για προεκλογικούς λόγους (οι ΗΠΑ) να της κάνουν τη χάρη. Γιατί βλέπετε τώρα, ο κ. Μπερνς, οι Ηνωμένες Πολιτείες, σαφώς θέλουν δίδυμο Σημίτη - Παπανδρέου. Το έχουν πει δηλαδή αυτό. Και μπορεί να κάνουν τη χάρη στην κυβέρνηση να μην αποσταλούν άμεσα και ανοιχτά φαντάροι. Εν πάση περιπτώσει να μη στείλουν Ελληνες φαντάρους, αλλά και να μη χρησιμοποιηθεί το ελληνικό έδαφος. Και εδώ υπάρχει και το μεγάλο πρόβλημα με το στρατηγείο του ΝΑΤΟ, το οποίο όχι μόνο δε διασφαλίζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα στο Αιγαίο, αλλά μετατρέπει τη χώρα μας σε εχθρικό προγεφύρωμα κατά των γειτονικών λαών.

Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι χρειάζεται σαφής θέση. Και επιτέλους, να πάρουν θέση για το Σύμφωνο Σταθερότητας και να βγουν συμπεράσματα για τη στάση του κάθε κόμματος για τη συμφωνία «G-8».

Θα μου πείτε αυτή η συμφωνία έγινε. Ανταποκρίνονταν και σ' ένα συγκεκριμένο συσχετισμό δύναμης. Μάλιστα. Αλλά εμείς, ως πολιτικές δυνάμεις, πρέπει να παίρνουμε θέση, όχι επειδή έγινε η συμφωνία και τυπικά την ανέχτηκε η γιουγκοσλαβική κυβέρνηση να πούμε καλώς έγινε. Πρέπει να έχουμε γνώμη. Λύνει τα ζητήματα στα Βαλκάνια; διασφαλίζει σύνορα, διασφαλίζει την ειρήνη -όχι την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο- ή όχι; Να το πούμε. Διότι ο λαός, καμιά φορά λέμε δεν αντιστέκεται όσο πρέπει σε όλες τις στιγμές. Ναι, αλλά ο λαός είναι ενημερωμένος; Οταν του κρύβουμε την αλήθεια για να μη φανούν οι δικές μας θέσεις, πώς θέλουμε ο λαός να βγει στους δρόμους;

Είναι μεγάλη η ευκαιρία. Να ξεχάσουμε τις κάλπες, εγώ θα το έλεγα ειλικρινά, και να παρθεί μια ειλικρινής θέση και να υπάρξει ενεργοποίηση όλων μας, μαζική δράση στήριξης όλων των πρωτοβουλιών σε αυτή την κατεύθυνση.

Εντονη η διεθνής δράση του Κόμματος

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θέλω να επανέλθω λίγο στο θέμα της ενημέρωσης, επειδή όσοι έχουμε ασχοληθεί λίγο μ' αυτό το θέμα διαπιστώσαμε, ότι η παγκόσμια τάξη μπόρεσε να επιβληθεί ή επιχειρεί να επιβληθεί διά του ελέγχου της ενημερώσεως.

Και θέλω να σας ρωτήσω το εξής. Ακόμη και αν υποθέσουμε ότι στην Ελλάδα που τα πήγαμε αρκετά καλά και είναι καλά ενημερωμένος ο ελληνικός λαός, καταφέρναμε να τον πείσουμε, ότι εάν συνεχίσει να ασχολείται με τις ροζ ιστορίες πιθανόν να μην ακούσει τις επόμενες βόμβες, θα ήθελα να μάθω όμως αν το ΚΚΕ θα έχει τη δυνατότητα να βγει έξω από τα σύνορα της Ελλάδας και με τα στελέχη του, με τους διανοουμένους του, με τους καλλιτέχνες του σε διάφορους τομείς, θα προσπαθήσει να επηρεάσει την κοινή γνώμη των άλλων χωρών, εκεί όπου υπάρχει μεγάλο πρόβλημα.

Δηλαδή πιστεύω, ότι δεν αρκεί στην Ελλάδα να λύσουμε το πρόγραμμα, η παγκόσμια τάξη έρχεται απέξω και απέξω υπάρχει σκοτάδι. Αν πρόκειται σε διεθνή fora το Κομμουνιστικό Κόμμα να αναλάβει μία πρωτοβουλία;

- Είναι κάτι που είναι αναπόσπαστο στοιχείο της δράσης μας κατά του πολέμου στα Βαλκάνια, κατά της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης. Γιατί αν πριν 10-20-30 χρόνια η διεθνής κοινή δράση, ο διεθνισμός είχε αξία, πάντα είχε αξία, σήμερα έχει πολλαπλάσια.

Κατ' αρχήν πρέπει να πω, ότι συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Δεν υπάρχει, (τι να πω, εβδομάδα;), που στελέχη του Κόμματος ιδιαίτερα το Τμήμα Διεθνών Σχέσεων, (εδώ τον Μπάμπη Αγγουράκη κοντεύουμε να τον ξεχάσουμε, όλο ταξίδια είναι, όσο του επιτρέπει η Βουλή) κάνει συνεχώς επικοινωνίες, επαφές και δε μιλάμε μόνο σε επίπεδο στενά κομματικό, αλλά προσπαθούμε ακριβώς να μιλήσουμε και για την κοινή δράση των Κομμουνιστικών Κομμάτων, αλλά και για ένα ευρύτερο κίνημα και η ενημέρωση είναι συστατικό στοιχείο.

Κάνουμε τέτοιες προσπάθειες. Ξέρουμε ότι πρέπει να τις πολλαπλασιάσουμε, να τις αυξήσουμε. Και να ξέρετε ότι η δουλιά των διεθνών σχέσεων του Κόμματος, είναι μια δουλιά, ένας τομέας πρώτης προτεραιότητας. Δεν είναι ας το πούμε ένας τομέας δράσης κάπου 5ος - 6ος - 7ος - 15ος, είναι στην πρώτη γραμμή. Μαζί δηλαδή με τη δράση για το μέτωπο, στην πρώτη γραμμή είναι και τα θέματα των διεθνών σχέσεων.

Και πραγματικά ελπίζω, ας μου επιτραπεί να το πω, ότι θα συνεχιστεί αυτή η καλή δουλιά των περισσότερων δημοσιογράφων που έγινε με τον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας και ξέρω, μπορώ να καταλάβω τι αντιμετωπίσατε, δε μιλάω για σας, μιλάω γενικότερα, τι αντιμετώπισαν οι δημοσιογράφοι, μπορούμε να το καταλάβουμε αυτό χωρίς να σημαίνει ότι έχουμε όλες τις πληροφορίες.

Και πιστεύουμε, ότι θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια, προεκλογικά, το μέτωπο Βαλκάνια - Κόσσοβο να μην είναι σε 3η-4η μοίρα ή στο περιθώριο και να υπάρξει ενημέρωση. Και νομίζω ότι ο δημοσιογράφος, που θα προσπαθήσει να ενημερώσει αντικειμενικά, θα συμβάλει στο να υπάρχει μία νέα αφύπνιση του λαού μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ