ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΔΡΑ
"Προστασία"... υπό διαπραγμάτευση

Σήμα κινδύνου έχουν σημάνει δεκάδες φορείς μετά την επίσκεψη του διευθυντή του πολυεθνικού ομίλου εταιριών "Virgin", Ρίτσαρντ Μπράνσον, στη διάρκεια της οποίας επανέφερε το αίτημα ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Υδρα και μάλιστα δίπλα από αρχαιολογικό χώρο.Μάλιστα σε συνέντευξή που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα είπε ότι θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς γι' αυτό το θέμα.

Αν και η Υδρα είναι κηρυγμένος και προστατευόμενος τόπος, εντούτοις το ζήτημα της προστασίας της και του αιτήματος του Ρίτσαρντ Μπράνσον έρχεται εσπευσμένα στην αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Χωρίς όμως το ΚΑΣ να είναι εντελώς έτοιμο... Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου, το καλοκαίρι του '96, συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία εντός έξι μηνών θα μελετούσε και θα πρότεινε όρους δόμησης και χρήσης γης εντός και εκτός οικισμού.Πληροφορούμαστε, όμως, ότι η επιτροπή ως σήμερα έχει μελετήσει μόνο ό,τι αφορά τους όρους εντός οικισμού. Αρα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι όροι προστασίας της Υδρας, το ΚΑΣ καλείται αύριο να αποφασίσει. Και μάλιστα δεδομένων των... έξωθεν πιέσεων για ικανοποίηση του αιτήματος της πολυεθνικής εταιρίας, αφού το εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα απασχολεί το Συμβούλιο περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Και το βέβαιο είναι πως αν επιτραπεί στη "Virgin" η ανέγερση ξενοδοχείου, αυτομάτως θα ανασυρθούν από τα συρτάρια και άλλα "παγωμένα" έως τώρα αιτήματα για ξενοδοχειακές μονάδες.

Ηδη οι εμπλεκόμενοι φορείς (Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος, ΠΠΚ, Σύλλογος Οικολόγων Υδρας, MEDASSET, Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, Αττική ΣΟΣ, Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, ICOMOS) έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως "δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εξαγγελθεί οι 5 περιφερειακοί δρόμοι για να εισβάλουν χιλιάδες αυτοκίνητα προς εξυπηρέτηση και των πελατών της "Virgin"".Και συνεχίζουν: "μετά την Υδρα σειρά έχουν οι ενάλιες και χερσαίες αρχαιότητες του Δοκού, που απειλούνται επίσης, καθώς και το δάσος της ερημονησίδας από το κτίσιμο 3.000 σπιτιών".

Σημειώνουμε ότι το θέμα της νήσου Δόκου, η οποία έχει κηρυχτεί Ζώνη Α, απολύτου προστασίας, επανέρχεται επίσης στο ΚΑΣ ύστερα από ένσταση. Στο μεταξύ έχει γίνει ανώνυμη καταγγελία εις βάρος της προηγούμενης σύνθεσης του ΚΑΣ και σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε προανακριτική διαδικασία.

Δ. Μ.

"Αντικινηματογράφος" αφιερωμάτων

"Ο κριτικός κινηματογράφου αναλαμβάνει το ρόλο του ενδιάμεσου. Να ξεδιαλύνει την ταινία, να βρει τα κρυμμένα μηνύματα και να τ' αφήσει να δοκιμαστούν στην κρίση του κοινού. Η κριτική, λοιπόν, θα πρέπει να είναι "αντικειμενική", να κάνει δηλαδή μια ανάλυση που θα λαμβάνει υπόψη το είδος της ταινίας, το πώς αυτή καταναλώνεται στο κοινό, χωρίς όμως να είναι απόντα όλα αυτά τα στοιχεία που κάνουν την κριτική "υποκειμενική" (...). Αυτή η κριτική δεν μπορεί να δεχτεί την καθοδήγηση του θεατή που επιχειρείται με μεθόδους απλής, μονοσήμαντης καταδήλωσης, με αστεράκια ή άλλο τρόπο βαθμολόγησης".

Το απόσπασμα το αντλούμε από το 16ο τεύχος του περιοδικού "Αντικινηματογράφος".Το τεύχος περιλαμβάνει αφιέρωμα στην κινηματογραφική κριτική,με δημοσίευση απόψεων σε σχετικό συνέδριο (έγινε στη Σύρο) και ένα κείμενο για την κριτική των Ζαν Λουί Κομολί και Ζαν Ναρμπονί.Η ύλη περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αναφορά στο τελευταίο Φεστιβάλ Δράμας,ενώ σε ένθετο φυλλάδιο τις ελληνικές ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους, παραγωγής 1995-1996.

Σημειώνουμε ότι το περιοδικό, σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδας,διοργάνωσε Εβδομάδα "Αντιαφηγηματικού σινεμά" (24/2-1/3) στην "Ταινιοθήκη" (Κανάρη 1 και Ακαδημίας). Εβδομάδα "φόρος τιμής στους δημιουργούς του μη - αφηγηματικού κινηματογράφου, που αναμφίβολα έχουν προσφέρει πολλά στην κινηματογραφική τέχνη". Η Εβδομάδα περιέλαβε ταινίες των Κ. Σφήκα, Θ. Ρεντζή, Στ. Τορνέ, Κ. Αριστόπουλου κ. ά.

Ιστορία σε τρεις ενότητες

Εκθεση με τίτλο "Η επανάσταση του 1821 στο βρετανικό Τύπο",παρουσιάζει, στα πλαίσια ενός τρίπτυχου εκθεσιακού συνόλου, το Κέντρο Ιστορίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Παρουσιάζονται 35 φύλλα που καλύπτουν την περίοδο 1821-1827 των εφημερίδων "The Times", "The Philanthropie Gazete", "The Aberdeen Cronicge", "The Edimbourgh Advertiser", "Suplement to the Times" και "The Edimboyrgh Wekly Joyrnal".Οι εφημερίδες ανήκουν στη συλλογή του συλλέκτη Βύρωνα Μήτου.

Οι γνώστες της αγγλικής γλώσσας, που θα επισκεφθούν την έκθεση, θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν, από τα πρωτότυπα φύλλα των εφημερίδων, εικόνες από τον αγώνα των αγωνιστών του '21, αλλά και από τη ζωή ολόκληρου του έθνους. Επίσης, μέσα από τα άρθρα φωτίζονται άγνωστες πτυχές του Ελληνικού Αγώνα που αναπτύχθηκε στη Νότια Ελλάδα, στα νησιά του Αιγαίου, στη Μακεδονία και στη Θεσσαλία.

Το δεύτερο μέρος του τρίπτυχου αυτού εκθεσιακού συνόλου θα παρουσιαστεί τον Απρίλη και έχει ως θέμα "Εικόνες της εμπορικής ζωής της πόλης στο παρελθόν".Το τρίτο, και τελευταίο, μέρος παρουσιάζεται με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τη δημιουργία του Γ Γυμνασίου Θηλέων και έχει τίτλο "Η ιστορία της εκπαίδευσης στην πόλη της Θεσσαλονίκης".

Στο καφενείο "Ο μπερντές" (Χ. Τρικούπη 127), κάθε Τρίτη στις 11 μμ, παραδοσιακά παραμύθια από όλο τον κόσμο διηγείται η Σάσα Βούλγαρη. Κάθε Τετάρτη, στις 10 μμ, ο Γιώργος Γάκης δίνει παραστάσεις Καραγκιόζη.

""Ισχυρές" - "Ασθενείς" γλώσσες στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όψεις του γλωσσικού ηγεμονισμού" είναι το θέμα του διεθνούς συνεδρίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 26-28 του Μάρτη στο Περίπτερο 8, στη ΔΕΘ. Από τους ομιλητές σημειώνουμε τους: Α. Φ. Χρηστίδη, Α. Φραγκουδάκη, Ρ. Φίλιπσον, Α. Χατζηδάκη, Β. Μπιτσώρη, Ρ. Τσολακίδου, Δ. Μαρωνίτη, Χ. Χάβερλαντ, Μ. Φερνάντεζ, Β. Τοκατλίδου κ. ά.

"Ο οθωμανικός κόσμος" είναι το αντικείμενο του κύκλου ομιλιών που διοργανώνει στις 27 του Μάρτη η Εταιρεία Σπουδών Νεοελληνικών Σπουδών της Σχολής Μωραϊτη (πλ. Παναθηναϊκού Σταδίου 5). Θα μιλήσουν οι Αθανασία Αναγνωστοπούλου ("Προβλήματα εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων του Τανζιμάτ: τα προβλήματα της εκκοσμίκευσης των θεσμών") και Σπύρος Ασδραχάς ("Οθωμανικά και βενετικά αγροτικά παράλληλα στην Ελλάδα 15ος - 18ος αι.").

Ο Ν. Χουρμουζιάδης στο "Αετοπούλειο"

Τη δεύτερη διάλεξή του δίνει, αύριο, ο Νίκος Χουρμουζιάδης (7.30 μ.μ.), στο Αετοπούλειο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Χαλανδρίου (Φιλικής Εταιρείας και Τομπάζη 18), στο πλαίσιο των διαλέξεων για το "Αρχαίο Δράμα".Κλασικός φιλόλογος, καθηγητής στο Τμήμα Θεάτρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ και σκηνοθέτης, ο Ν. Χουρμουζιάδης θα μιλήσει με θέμα: "Σάτυροι και Σατυρικός Μύθος"."Το Σατυρικό είδος - όπως σημειώνει - ως απαραίτητο συμπλήρωμα μιας τραγικής "τριλογίας", αναζητεί τους μύθους τους σε προσαρμογές, αντανακλάσεις, υποκαταστάσεις και παραλλαγές στοιχείων της τραγωδίας. Καθοριστικό ρόλο παίζει η αντίθετη προς το χορό της τραγωδίας, σκηνική συμπεριφορά των σατύρων, που είναι προβλέψιμη".

Τηλεκάρτα ο Ντελακρουά

Λεπτομέρεια από το έργο του Ευγένιου Ντελακρουά "Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου",είναι το θέμα της νέας τηλεκάρτας του ΟΤΕ που πρόσφατα κυκλοφόρησε. Η νέα τηλεκάρτα δίνει την ευκαιρία σε όσους επιθυμούν να επισκεφθούν, με έκπτωση 50% στην τιμή του εισιτηρίου, την έκθεση που φιλοξενείται στην "Εθνική Πινακοθήκη" "Η Ελληνική Επανάσταση, ο Ντελακρουά και οι Γάλλοι ζωγράφοι".

Τη μνήμη της Καλλιρρόης Παρρέν,της πρώτης Ελληνίδας δημοσιογράφου, θα τιμήσει στις 8/4 (6μμ) στις αίθουσές του (Δημοκρίτου 14) το Τμήμα Ιστορικού Αρχείου του Λυκείου Ελληνίδων, με την ευκαιρία των 110 χρόνων από την έκδοση της "Εφημερίδος των Κυριών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ