Τρίτη 25 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΥΔΡΑ
"Προστασία"... υπό διαπραγμάτευση

Σήμα κινδύνου έχουν σημάνει δεκάδες φορείς μετά την επίσκεψη του διευθυντή του πολυεθνικού ομίλου εταιριών "Virgin", Ρίτσαρντ Μπράνσον, στη διάρκεια της οποίας επανέφερε το αίτημα ανέγερσης ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην Υδρα και μάλιστα δίπλα από αρχαιολογικό χώρο.Μάλιστα σε συνέντευξή που έδωσε σε κυριακάτικη εφημερίδα είπε ότι θα έχει συναντήσεις με πολιτικούς γι' αυτό το θέμα.

Αν και η Υδρα είναι κηρυγμένος και προστατευόμενος τόπος, εντούτοις το ζήτημα της προστασίας της και του αιτήματος του Ρίτσαρντ Μπράνσον έρχεται εσπευσμένα στην αυριανή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου. Χωρίς όμως το ΚΑΣ να είναι εντελώς έτοιμο... Σύμφωνα με απόφαση του Συμβουλίου, το καλοκαίρι του '96, συγκροτήθηκε επιτροπή, η οποία εντός έξι μηνών θα μελετούσε και θα πρότεινε όρους δόμησης και χρήσης γης εντός και εκτός οικισμού.Πληροφορούμαστε, όμως, ότι η επιτροπή ως σήμερα έχει μελετήσει μόνο ό,τι αφορά τους όρους εντός οικισμού. Αρα χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί οι όροι προστασίας της Υδρας, το ΚΑΣ καλείται αύριο να αποφασίσει. Και μάλιστα δεδομένων των... έξωθεν πιέσεων για ικανοποίηση του αιτήματος της πολυεθνικής εταιρίας, αφού το εν λόγω ξενοδοχειακό συγκρότημα απασχολεί το Συμβούλιο περισσότερο από ένα χρόνο χωρίς να έχει ληφθεί οριστική απόφαση.

Και το βέβαιο είναι πως αν επιτραπεί στη "Virgin" η ανέγερση ξενοδοχείου, αυτομάτως θα ανασυρθούν από τα συρτάρια και άλλα "παγωμένα" έως τώρα αιτήματα για ξενοδοχειακές μονάδες.

Ηδη οι εμπλεκόμενοι φορείς (Ελληνική Εταιρεία για την Προστασία του Περιβάλλοντος, ΠΠΚ, Σύλλογος Οικολόγων Υδρας, MEDASSET, Ινστιτούτο Ενάλιων Αρχαιολογικών Ερευνών, Αττική ΣΟΣ, Εταιρεία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, ICOMOS) έστειλαν επιστολή διαμαρτυρίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως "δεν είναι τυχαίο ότι έχουν εξαγγελθεί οι 5 περιφερειακοί δρόμοι για να εισβάλουν χιλιάδες αυτοκίνητα προς εξυπηρέτηση και των πελατών της "Virgin"".Και συνεχίζουν: "μετά την Υδρα σειρά έχουν οι ενάλιες και χερσαίες αρχαιότητες του Δοκού, που απειλούνται επίσης, καθώς και το δάσος της ερημονησίδας από το κτίσιμο 3.000 σπιτιών".

Σημειώνουμε ότι το θέμα της νήσου Δόκου, η οποία έχει κηρυχτεί Ζώνη Α, απολύτου προστασίας, επανέρχεται επίσης στο ΚΑΣ ύστερα από ένσταση. Στο μεταξύ έχει γίνει ανώνυμη καταγγελία εις βάρος της προηγούμενης σύνθεσης του ΚΑΣ και σύμφωνα με πληροφορίες την προηγούμενη βδομάδα ξεκίνησε προανακριτική διαδικασία.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ