Τρίτη 25 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Αφιέρωμα στον Μαστρογιάνι

Στις 19 Δεκέμβρη του 1996 ο κόσμος της τέχνης και του θεάματος έχανε έναν σημαντικό καλλιτέχνη και ηθοποιό, τον Μαρτσέλο Μαστρογιάνι. Η ΕΤ-3, τιμώντας τη μνήμη του Ιταλού ηθοποιού, έχει ετοιμάσει ένα εβδομαδιαίο αφιέρωμα, με την προβολή οχτώ ταινιών στις οποίες πρωταγωνιστεί ο "Λατίνος εραστής". Το αφιέρωμα άρχισε χτες με την ταινία του Ετορε Σκόλα "Μια ξεχωριστή μέρα" και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 1η Απρίλη με την ταινία του Πολάνσκι "Τι;".

Ιδανικός ερμηνευτής των ταινιών του Φελίνι ο Μαστρογιάνι, είχε την τύχη και την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει σε ταινίες μεγάλων σκηνοθετών, που σφράγισαν και ομόρφυναν το χώρο του κινηματογράφου. Ιστορική έχει μείνει η σκηνή από την "Ντόλτσε Βίτα" στη Φοντάνα ντι Τρέβι της Ρώμης. Αξέχαστες είναι και οι κινηματογραφικές σκηνές και "στιγμές" από την ταινία του Φελίνι "8 1/2" και τη "Νύχτα" του Αντονιόνι.

Γεννημένος το 1923 στη Φοντάνα Λίρι, μια μικρή πόλη έξω από τη Ρώμη, ο Μαστρογιάνι έζησε φτωχικά τα παιδικά του χρόνια, αφού οι γονείς του ήταν χωρικοί. Στα 19 του χρόνια συνελήφθη από τους ναζί και οδηγήθηκε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, από όπου όμως κατάφερε ν' αποδράσει. Το ντεμπούτο του στον κινηματογράφο θα το κάνει το 1947 στους "Αθλιους". Ενα χρόνο αργότερα θα παίξει στο θίασο του Λουκίνο Βισκόντι. Η γνωριμία του με τον Φελίνι θα είναι καθοριστική για την πορεία του, αφού θα πρωταγωνιστήσει στη μοναδική "Ντόλτσε Βίτα".

Το αφιέρωμα της ΕΤ-3 στον Ιταλό ηθοποιό, περιλαμβάνει τις ταινίες "Αντίποινα" του Τζορτζ Κοσμάτος, "Μέρες του έρωτα" του Τζιουζέπε ντε Σάντις, "Η ταράτσα" του Ετορε Σκόλα, "Το φάντασμα του έρωτα" του Ντίνο Ρίτσι, "Οι εραστές" του Βιτόριο ντε Σίκα και "Διαβατήριο για την Ανατολή" των Ρομόλο Μαρτσελίνι και Μονγκόμερι Τούλι.

Σήμερα Τετάρτη, θα προβληθεί στις 22.30 από την ΕΤ-3 η ταινία "Αντίποινα".Η ιστορία διαδραματίζεται στην Ιταλία την περίοδο του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Μαστρογιάνι υποδύεται έναν αντιφασίστα ιερέα, που προσπαθεί να πείσει έναν Γερμανό διοικητή (τον υποδύεται ο Ρίτσαρντ Μπάρτον) να μην εκτελέσει εκατοντάδες αντιστασιακούς Ιταλούς για αντίποινα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ