ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάρτη 1997
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Δύο είναι τα "Εικοσιένα"...

Θα ακούσουμε πάλι σήμερα τους πανηγυρικούς για την Επανάσταση του '21. Μνημόσυνα, στην πραγματικότητα, από τους πολιτικούς απογόνους των Κωλέττηδων και των Μαυροκορδάτων, για μια "επανάσταση" αποστειρωμένη από τα πραγματικά μηνύματα του μεγάλου ξεσηκωμού, όπως οι ίδιοι θα την ήθελαν. "Εθνική έξαρση", "εθνική ομοψυχία", "εθνική παλιγγενεσία", εκφράσεις που θα επαναληφθούν και στη φετινή επέτειο για να υπογραμμίσουν το μέγεθος μιας υποκρισίας. Γιατί, τι νόημα έχουν όλες αυτές οι κορόνες χωρίς το προαπαιτούμενό τους, δηλαδή την εθνική ανεξαρτησία; Αν και κατά τα φαινόμενα όλα αυτά λέγονται ακριβώς για να καλύψουν το γεγονός ότι η εθνική ανεξαρτησία όχι μόνο δεν κατακτήθηκε, αντιθέτως συνεχίζει να είναι το ζητούμενο μετά από 176 χρόνια.

Ο ιστορικός Δημήτρης Φωτιάδης το είπε καθαρά: "Δύο ήταν τα Εικοσιένα: Το ένα του λαού και των πιο προοδευτικών ανθρώπων εκείνου του καιρού, το άλλο των κοτζαμπάσηδων και των πολιτικάντηδων. Του πρώτου οι ρίζες αντλούνε τους χυμούς τους από τα "Δίκαια του ανθρώπου" του Ρήγα Βελεστινλή, πάνω στ' άλλο πέφτει βαρύς ο ίσκιος της "Πατρικής Διδασκαλίας" του Μακαριοτάτου Πατριάρχη της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ Κυρ - Ανθιμου - ή πιο σωστά του Γρηγορίου". Σ' αυτή την αναμέτρηση, "το Εικοσιένα του λαού" έχασε, ή καλύτερα, το σταμάτησαν στη μέση του δρόμου. Ετσι, το αίτημα για εθνική ανεξαρτησία έμεινε ανεκπλήρωτο, το κέρδος ήταν μια κολοβή ανεξαρτησία υπό την εγγύηση και την κηδεμονία των "μεγάλων δυνάμεων", όπως είναι και σήμερα.

Κατά τα άλλα, ο αγώνας για την ανεξαρτησία συνεχίστηκε, όχι μόνο κατά των ξένων προστατών, της κάθε φορά "Ιεράς Συμμαχίας", αλλά και κατά των ντόπιων υποτελών πολιτικών που συνέχισαν σ' εκείνη την ίδια γραμμή που χάραξαν όσοι χαιρέτιζαν τις γαλλικές ή τις αγγλικές κανονιοφόρους, όσοι στάθηκαν σούζα μπροστά στον Αμερικανό στρατηγό Βαν Φλιτ φωνάζοντας: "Στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σας"! Αυτών που τώρα διακηρύσσουν τη νέα "μεγάλη εθνική ιδέα", το ξεπούλημα στο ΝΑΤΟ, τους Αμερικανούς και την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Κι απ' την άλλη, ό,τι φωτεινό και ελπιδοφόρο γέννησε η Επανάσταση του '21 συνέχισε να ζει στην ελληνική ιστορία, μαζί με το πνεύμα της εξέγερσης. Το ξαναείδαμε το 1940, στην ηρωική Εθνική Αντίσταση, στον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού, στην αντιδικτατορική πάλη, στο Πολυτεχνείο. Σήμερα, στους αγώνες των εργαζομένων, των αγροτών, της νεολαίας, αυτών που κρατούν τις παρακαταθήκες των προδομένων ελπίδων του '21.

Γιατί, ανάμεσα στα άλλα, αυτοί που και τότε και σήμερα υποστηρίζουν ότι η "Ψωροκώσταινα" δεν έχει στον ήλιο μοίρα παρά μόνο κάτω απ' την "προστασία" των μεγάλων, προσπάθησαν και προσπαθούν να μας πείσουν ότι είναι μάταιοι οι αγώνες μπροστά στους ισχυρούς αυτού του κόσμου. Σκύβουν όμως το κεφάλι και κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν ότι αυτό ακριβώς είναι το μήνυμα του '21, η εξέγερση ενάντια στον υπέρτερο, η εξέγερση κατά της μοιρολατρίας και της επανάπαυσης, η "έφοδος προς τους ουρανούς". Αυτός είναι ο φόβος και ο τρόμος τους, γι' αυτό και "αποστειρώνουν" το '21. Ακριβώς γιατί αυτό εκφράζει τη δύναμη του λαού.

Στην Αθήνα ο Α. Χουαντορένα

Εφτασε χτες στην Αθήνα στις 14.50 για πενθήμερη επίσκεψη ο Αλμπέρτο Χουαντορένα, ένας μεγάλος αθλητής, παγκόσμια λαμπρή δόξα του στίβου και σήμερα υφυπουργός Αθλητισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κούβας προσκεκλημένος της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο πρεσβευτής του αθλητισμού και του ηρωικού κουβανέζικου λαού συναντήθηκε χτες με τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα και σήμερα Τρίτη συναντιέται με το ΚΣ της ΚΝΕ.

Ο χρυσός Ολυμπιονίκης και σήμερα μέλος του ΔΣ της IAAF, θα συμμετάσχει και σε ορισμένες ανοιχτές εκδηλώσεις σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και θα επισκεφθεί και θα μιλήσει σε πανεπιστημιακούς χώρους.

Ετσι αύριο Τετάρτη θα είναι κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στις 18.30 στο ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ (Πανεπιστημίου 52) με θέμα: "Αθλητισμός: Κοινωνικό αγαθό και σήμα φιλίας των λαών ή εμπόρευμα στα χέρια των πολυεθνικών; ".

Στη Θεσσαλονίκη, την Πέμπτη 27 Μάρτη το πρωί θα επισκεφθεί το ΤΕΦΑΑ του ΑΠΘ και στη συνέχεια στις 7 μ.μ. θα μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει η Πανσπουδαστική ΚΣ στην αίθουσα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.

Την Παρασκευή 28 Μάρτη θα μιλήσει στο αμφιθέατρο του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Αθηνών στη Δάφνη, ενώ στη συνέχεια θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου ΑΘΗΝΑ '97, στο Μαρούσι.

Ο Αλμπέρτο Χουαντορένα θα αναχωρήσει το Σάββατο.

Η είσοδος σε όλες τις δημόσιες εκδηλώσεις θα είναι ελεύθερη.

ΒΟΛΟΣ
Εκδήλωση για το Μάαστριχτ

Η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Μαγνησίας Δημοψηφίσματος για το Μάαστριχτ διοργανώνει εκδήλωση με θέμα "5 χρόνια Μάαστριχτ", αύριο Τετάρτη,στο συνεδριακό κέντρο "ΦΟΡΟΥΜ", Δελληγιώργη 9 (1ος όροφος).

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια των δραστηριοτήτων που έχουν στόχο την πληρέστερη ενημέρωση του ελληνικού λαού σχετικά με την παραπάνω συνθήκη, καθώς και τη διενέργεια δημοψηφίσματος.

Κεντρικός ομιλητής είναι ο Αντώνης Ντρέκος,οικονομολόγος και πρόεδρος της Πανελλήνιας Επιτροπής Πρωτοβουλίας Δημοψηφίσματος. Θα ακολουθήσει συζήτηση με ερωτήσεις και ολιγόλεπτες τοποθετήσεις. Επίσης θα παραστεί και θα χαιρετίσει ο Σωκράτης Ματζουράνης, μέλος της Επιτροπής Πρωτοβουλίας και μέλος της Διοίκησης της ΓΣΕΕ.

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πατριωτισμός ίσον... σύγκλιση

Επετειακά μηνύματα από Κ. Στεφανόπουλο και ΣΥΝ

Στις συνήθεις γενικές αναφορές κινείται το μήνυμα που εξέδωσε για τον εορτασμό της 25ης Μάρτη, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κωστής Στεφανόπουλος. Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνει "γιορτάζουμε σήμερα την επέτειο της κορυφαίας πολιτικής πράξεως του Γένους, της Επαναστάσεως του 1821, η οποία έμελλε να σημάνει την απαρχή της εθνικής του αναγεννήσεως". Αποφεύγοντας την οποιαδήποτε αναφορά ή παραλληλισμό με επίκαιρα θέματα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καταλήγει λέγοντας ότι "οφείλουμε να τιμούμε το '21 ως ένα από τα σπουδαιότερα γεγονότα που σηματοδότησαν την τριχιλιοετή ιστορική πορεία του ελληνικού έθνους".

Σε διαφορετική κατεύθυνση, το μήνυμα του πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Σημίτη όπου ακόμα και η επέτειος της 25ης Μάρτη, συνδέεται με... το πρόγραμμα σύγκλισης! Οπως αναφέρει "η θωράκιση της ανεξαρτησίας μας επιτυγχάνεται όχι μόνον μέσω μιας ισχυρής αποτρεπτικής δύναμης αλλά και μέσω της ισότιμης συμμετοχής σε όλα τα στάδια και τις διαδικασίες της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και της ένταξής μας στην Οικονομική και Νομισματική Ενωση". Παράλληλα για την κατάσταση στα Βαλκάνια, ο πρωθυπουργός επισημαίνει πως πρέπει "να πρωταγωνιστήσουμε στα Βαλκάνια στη χάραξη μιας κοινής πορείας και προοπτικής".

Η Ελλάδα "οφείλει με τολμηρές πρωτοβουλίες και προσαρμογές να εξασφαλίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στη σταθερότητα και την ανάπτυξη της περιοχής", τονίζει για τα Βαλκάνια, στην επετειακή ανακοίνωσή του ο Συνασπισμός.

Ευρωτουρκικά - Κυπριακό στις Βρυξέλλες

Οι σχέσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας και η ενταξιακή πορεία της Κύπρου αποτέλεσαν, εκτός από το αλβανικό πρόβλημα, τα βασικά θέματα της συζήτησης χτες στις Βρυξέλλες στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Συμβούλιο, δήλωσε την περασμένη Κυριακή πως η Αθήνα θα επιφυλαχτεί στο διαρθρωμένο διάλογο της ΕΕ, με τις δέκα υπό ένταξη χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, αν οι εταίροι επιμείνουν να αναζητούν κοινή θέση πριν την εξέλιξη του διαρθρωμένου διαλόγου της Κοινότητας με την Κύπρο.

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου η ελληνική κυβέρνηση θα συνεχίσει να δεσμεύει το χρηματοδοτικό πρωτόκολλο προς την Τουρκία, όσο η Αγκυρα δεν ανταποκρίνεται με θετικό τρόπο στην κοινή θέση που υιοθέτησαν οι "15" στις 15 Ιουλίου του 1996.

Παρ' όλα αυτά, η Ολλανδική προεδρία, φέρεται αποφασισμένη να συγκαλέσει το Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας στις 29 του Απρίλη.

Δραστηριότητες Επιτροπών Ειρήνης
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Γλυφάδας διοργανώνει εκδήλωση αύριο Τετάρτη στις 7 μμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου, με θέμα τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, την Κύπρο, το Αιγαίο.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Υμηττού διοργανώνει συζήτηση αύριο Τετάρτη στις 6 μμ στα γραφεία της (Αδραμυτίου 7), με θέμα τις εξελίξεις στην Αλβανία και τα Βαλκάνια.
  • Η Επιτροπή Ειρήνης Καματερού διοργανώνει εκδήλωση την Κυριακή 30 Μάρτη στις 11 πμ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου (Θεσσαλονίκης 24 πλ. Δημοκρατίας) με θέμα: κρίση στα Βαλκάνια - Αιγαίο - Κύπρος.

Mια παγκόσμια λαμπρή δόξα του στίβου, ο Αλμπέρτο Χουαντορένα, σήμερα υφυπουργός Αθλητισμού της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κούβας, ήρθε χτες στην Αθήνα, με πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνάντηση με την ΠΟΕΣΥ

Συνάντηση με τη διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) θα έχει αύριο Τετάρτη η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα,επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό στη 1.00 μμ.

ΚΟΑ
Κορυφώνονται οι δραστηριότητες για τις γυναίκες

Στα πλαίσια της Δίμηνης Καμπάνιας για τις Γυναίκες που διοργανώνει η ΚΟ Αθήνας κορυφώνονται οι δραστηριότητες των κομματικών οργανώσεων και στελεχών σε εργασιακούς χώρους και γειτονιές της Αθήνας. Ετσι αύριο και μεθαύριο πραγματοποιούνται οι εξής συσκέψεις και περιοδείες:

  • Αύριο Τετάρτη

- Περιοδεία στο διοικητικό προσωπικό του Δήμου Χαϊδαρίου, στις 10 πμ με την Φρ. Κορτζίδου.

- Σύσκεψη γυναικών στο Γαλάτσι στις 7.00 μμ στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων (Ατρέμιδος 8) με ομιλήτρια την Τ. Τσατσούλη.

  • Μεθαύριο Πέμπτη

- Σύσκεψη γυναικών στο Αιγάλεω, στα γραφεία της ΚΟ Λιούμη στις 7.00 μ.μ.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Συνεστίαση πολιτικών προσφύγων

Τα Παραρτήματα ΤΟΥΜΠΑΣ, ΚΑΛΑΜΑΡΙΑΣ, ΧΑΡΙΛΑΟΥ, ΤΡΙΑΝΔΡΙΑΣ της ΠΕΕΠΠ, πραγματοποιούν συνεστίαση την Παρασκευή 28 Μάρτη στις 8.00 μμ στην ταβέρνα"ΔΙΑΣ", Ανατολικής Θράκης 73, Κάτω Τούμπα. Προσκλήσεις στα κατά τόπους Παρ/τα και κεντρικά γραφεία, Βενιζέλου 50 - Θεσσαλονίκη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ