ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Εκρήξεις βομβών εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Δύο πολύ ισχυρές εκρήξεις βομβών συγκλόνισαν την πόλη Ουϊλμσλόου, της Βόρειας Αγγλίας, χωρίς να προκαλέσει τραυματισμούς ή απώλεια ζωών, αλλά σοβαρές υλικές ζημιές, κυρίως στη σιδηροδρομική γραμμή που συνδέει το Λονδίνο με τη Σκοτία, με αποτέλεσμα να διακοπεί η κυκλοφορία των τρένων. Είχε προηγηθεί προειδοποιητικό κωδικοποιημένο τηλεφώνημα - τρόπος που χρησιμοποιεί ο ΙΡΑ - αρκετές ώρες πριν τις εκρήξεις και είχαν εκκενωθεί οι χώροι του σιδηροδρομικού σταθμού, κάτι που απέτρεψε να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα. Οι εκρήξεις συνέβησαν μόλις μία μέρα μετά την προειδοποίηση του διευθυντή της Σκότλαντ Γιαρντ, για πιθανή βομβιστική δραστηριότητα του ΙΡΑ ενόψει των εθνικών εκλογών της 1ης Μάη.

Το γεγονός εκμεταλλεύτηκαν ανάλογα οι δύο ηγέτες των κομμάτων που διεκδικούν κυρίως τη λαϊκή ψήφο στις ερχόμενες εκλογές, για δηλώσεις προεκλογικού τύπου. Ο πρωθυπουργός και ηγέτης των Συντηρητικών, Τζον Μέιτζορ, δήλωσε ότι "οι επιθέσεις που αποδίδονται στον Ιρλανδικό Δημοκρατικό Στρατό, αποτελούν άσεμνη και υβριστική χειρονομία προς τη δημοκρατία στην έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας και ελπίζω ότι ο ΙΡΑ δε θα διεξάγει τον προεκλογικό αγώνα στην Ιρλανδία με βόμβες στη Βρετανία. Ο Τόνι Μπλερ που ηγείται των Εργατικών "εμφανίστηκε" πιο δυναμικός και αποφασιστικός, δηλώνοντας ότι, "αν επιβεβαιωθεί ότι ο ΙΡΑ ευθύνεται για τις βομβιστικές επιθέσεις, πρέπει να αντιληφθεί ότι οι πιθανότητες να συμμετάσχει στη δημοκρατική διαδικασία, μειώνονται με κάθε σφαίρα και κάθε βόμβα".

Στο μεταξύ, ο Τ. Μπλερ, απαντώντας στους Συντηρητικούς, που επιτέθηκαν στα σχέδια της ΕΕ για στενότερη βαθμιαία προσέγγιση, δήλωσε ότι "η Βρετανία πρέπει να αναβαθμίσει τις σχέσεις με την ΕΕ αντί να απομακρύνεται". Προχώρησε επίσης στην ανακοίνωση των γενικών κατευθύνσεων του μανιφέστου των Εργατικών για τη φορολογία, που θα δοθεί στη δημοσιότητα την επόμενη βδομάδα. Το μανιφέστο, όπως φαίνεται, δε θα επισκιάσει τη δράση των εργατικών συνδικάτων και δεν προβλέπει την αύξηση φόρων για να καλυφθούν τα κρατικά έξοδα.

ΖΑΪΡ
Διαλλακτικότερος τώρα ο Μομπούτου...

ΚΙΝΣΑΣΑ.-

"Επιτροπή διαπραγματεύσεων" συγκρότησε χτες ο Ζαϊρινός δικτάτορας, Μομπούτου Σεσεσέκο, σε μια προσπάθεια να δημιουργήσει γέφυρα επικοινωνίας με τους αντάρτες της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων για την Απελευθέρωση του Κονγκό - Ζαϊρ".

Την είδηση για τη συγκρότηση της Επιτροπής Διαπραγματεύσεων γνωστοποίησε χτες ο εκπρόσωπος του Μομπούτου, καθηγητής Καμπούγια Λουμούνα.

Ο Λουμούνα ανακοίνωσε σε τηλεοπτικό διάγγελμα ότι η επιτροπή θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο του "Προέδρου" Μομπούτου, δύο εκπροσώπους του μεταβατικού Κοινοβουλίου, έναν εκπρόσωπο της Δικαιοσύνης, δύο εκπροσώπους από κόμματα της αντιπολίτευσης και έναν εκπρόσωπο της νέας μεταβατικής κυβέρνησης. Ο ίδιος, επικαλούμενος τις σχετικές εντολές του Μομπούτου, ζήτησε από το μεταβατικό Κοινοβούλιο να φέρει σε πέρας τη δραστηριοποίηση των "ενεργών δυνάμεων της χώρας" προκειμένου να εξευρεθούν τρόποι και μέσα "για να δοθεί τέλος στον εμφύλιο πόλεμο και να αρχίσει η διαδικασία εθνικής συμφιλίωσης".

Ο εκπρόσωπος της ζαϊρινής Προεδρίας πρόσθεσε ότι ο Μομπούτου Σεσεσέκο έκανε δεχτή την παραίτηση του πρωθυπουργού Κένγκο Ουά Ντόντο και ότι έχει ανατεθεί "στις πολιτικές παρατάξεις η υποβολή προτάσεων και υποψηφιοτήτων" για νέο πρωθυπουργό και τη σύσταση νέου κυβερνητικού σχήματος.

Την ίδια ώρα, οι ΗΠΑ και η Γαλλία προσπαθούν για μια πορεία κοινής ειρηνευτικής διαδικασίας για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στο Ζαϊρ, σε μία προσπάθεια να αμβλύνουν τις εντυπώσεις περί αδράνειας και απάθειας που δείχνουν στην περίπτωση της ζαϊρινής κρίσης.

Ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Σαρλ Μιγιόν, επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για κοινή γαλλο-αμερικανική προσέγγιση πάνω στο ζαϊρινό ζήτημα, με πρώτο, άμεσο στόχο, όπως είπε χτες, την επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στον δικτάτορα Μομπούτου και τον ηγέτη των ανταρτών Λόρεντ Καμπίλα.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΝΕΑΣ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ. -

Πολιτική κρίση ξέσπασε στους κυβερνητικούς κύκλους στο Μαυροβούνιο, μετά την προχτεσινή παραίτηση του πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου, Μίλο Τζουγκάνοβιτς, από το αξίωμα του αντιπροέδρου του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος Σοσιαλιστών του Μαυροβουνίου (DPS).

Είχε προηγηθεί μαραθώνια σύσκεψη της Κεντρικής Επιτροπής του DPS, στη διάρκεια της οποίας τα περισσότερα στελέχη (συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου του Μαυροβουνίου, Μόμιρ Μπουλάτοβιτς), επέκριναν τον πρωθυπουργό Τζουγκάνοβιτς για τις επικριτικές δηλώσεις που είχε κάνει πρόσφατα σε βάρος του Σέρβου Προέδρου, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής έγινε λόγος και για τη θέση του Μαυροβουνίου μέσα στους κόλπους της Νέας Ομοσπονδίας της Γιουγκοσλαβίας και επικράτησε η αντίληψη του Προέδρου Μπουλάτοβιτς, ότι πρέπει να συνεχιστεί η πολιτική των ισότιμων σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και του Μαυροβουνίου με στήριξη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης.

Εντός των ημερών αναμένεται να συνέλθει εκτάκτως η Βουλή του Μαυροβουνίου για να ασχοληθεί με τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, καθώς αν ο πρωθυπουργός Τζουγκάνοβιτς δεν προχωρήσει σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης η κυβέρνησή του κατά πάσα πιθανότητα θα καταψηφιστεί.

Ο μόνος από τα υψηλόβαθμα στελέχη του Μαυροβουνίου που υποστήριξαν τον Τζουγκάνοβιτς ήταν ο πρόεδρος της Βουλής, Σβέτοζαρ Μάροβιτς.

Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πολιτική κρίση στο Μαυροβούνιο έχει άμεση σχέση με τα πολιτικά σχέδια του Προέδρου της Σερβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ο οποίος, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, ετοιμάζεται να αναλάβει το αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας Γιουγκοσλαβίας, κάτι στο οποίο δε συμφωνεί ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του ΑΠΕ στο Βελιγράδι, ο Μιλόσεβιτς, αν αναλάβει νέα καθήκοντα, θα δώσει, μεταξύ άλλων, προτεραιότητα στο να θέσει υπό τον έλεγχό του την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες σε ομοσπονδιακό επίπεδο. Γι' αυτό, υποστηρίζει η ίδια πηγή, ο Ζόραν Σοκόλοβιτς (μέχρι πρότινος υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας) τοποθετήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών της Ομοσπονδίας της Ν. Γιουγκοσλαβίας...

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ
Σχέδια ανατροπής του Λουκασένκο;

ΜΙΝΣΚ (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Τα σχέδια πρόκλησης ταραχών και δημιουργίας τεταμένης κατάστασης στη Λευκορωσία από τις εθνικιστικές δυνάμεις, μπαίνουν, όπως φαίνεται, σε εφαρμογή. Παλιότερα είχαν καταγγελθεί σχέδια ανατροπής του Προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο, τα οποία είχαν καταστρωθεί από τις ξένες μυστικές υπηρεσίες, κυρίως τη CIA. Την Κυριακή, 23 Μάρτη, αγνοώντας την απαγόρευση, περίπου 4.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία Γιάκουμπ Κόλας της λευκορωσικής πρωτεύουσας, φωνάζοντας συνθήματα κατά του Προέδρου Λουκασένκο, της πολιτικής του για δημιουργία ένωσης με τη Ρωσία και υπέρ της ένταξης της χώρας στο ΝΑΤΟ. Οι διαδηλωτές προκάλεσαν βίαια επεισόδια και συγκρούστηκαν με τις δυνάμεις της Αστυνομίας. Συνελήφθησαν 70 άτομα και ηγέτες του εθνικιστικού Λαϊκού Μετώπου Λευκορωσίας. Μεταξύ των συλληφθέντων "ένθερμων" διαδηλωτών ήταν και ο Αμερικανός διπλωμάτης Σερτζ Αλεξάντροφ, τον οποίο οι αρχές της Λευκορωσίας χαρακτήρισαν "ανεπιθύμητο πρόσωπο" και διέταξαν να εγκαταλείψει τη χώρα μέσα σε 24 ώρες. Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας κατηγόρησε τον Αλεξάντροφ ότι με την ιδιότητα του Α γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας στο Μινσκ εργαζόταν για λογαριασμό της CIA. Στις 16 Μάρτη οι αρχές είχαν απελάσει τον Αμερικανό Πίτερ Μπάιρν, επικεφαλής του λευκορωσικού παραρτήματος του ιδρύματος "Πρόγραμμα Ανοιχτής Κοινωνίας" του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος. Ο Μπάιρν κατηγορήθηκε για χρηματοδότηση και υποστήριξη των παράνομων ενεργειών της εθνικιστικής αντιπολίτευσης. Επίσης, απελάθηκε και ο ανταποκριτής του ρωσικού τηλεοπτικού δικτύου ΝΤΒ Αλεξάντρ Στούπνικοφ.

Τα μέτρα της λευκορωσικής κυβέρνησης οφείλονται στο γεγονός ότι οι εθνικιστές και μέρος προσκείμενων σ' αυτούς μελών του προηγούμενου Κοινοβουλίου, που τους απέρριψε ο λαός στο δημοψήφισμα του Νοέμβρη 1996 (70%), με την ενεργό, ηθική και υλική, υποστήριξη της Δύσης, κυρίως των ΗΠΑ, κάνουν το παν για να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη Λευκορωσία και να εμποδίσουν την ένωσή της με τη Ρωσία. Η συντριπτική πλειονότητα των Λευκορώσων υποστηρίζει τον Λουκασένκο, που είναι στο στόχαστρο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, διότι δήλωσε πως δε σκοπεύει να αντιγράψει τις καταστροφικές μεταρρυθμίσεις της Ρωσίας με βάση της οδηγίες του ΔΝΤ, είναι υπέρ της διατήρησης και ανάπτυξης του βιομηχανικού δυναμικού της χώρας. Τον υποστηρίζει γιατί είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της γης, γενικά κατά των καταστροφικών ιδιωτικοποιήσεων και τάσσεται κατηγορηματικά εναντίον της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς. Τον υποστηρίζει, τέλος, και διότι είναι ο μοναδικός βουλευτής που το 1991 ψήφισε κατά της διάλυσης της ΕΣΣΔ, και που τώρα τάσσεται υπέρ της αναβίωσης της αδελφοσύνης των λαών της ΕΣΣΔ. Γι' αυτό και δε δίστασε να συμμετάσχει και να μιλήσει στο πρόσφατο 3ο Συνέδριο των Λαών της ΕΣΣΔ, που πραγματοποιήθηκε στο Μινσκ.

Στο μεταξύ, χτες η Ουάσιγκτον ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στη Λευκορωσία Κένεθ Γιάλοβιτζ για διαβουλεύσεις, μετά την απέλαση από τις λευκορωσικές αρχές του Α γραμματέα της αμερικανικής πρεσβείας Αλεξάντροφ, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Μινσκ.

Τεχνικοί με ειδικά ρομπότ στον χώρο της έκρηξης

Τεχνικοί με ειδικά ρομπότ στο χώρο της έκρηξης

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Απεργία οδηγών λεωφορείων

ΣΕΟΥΛ. -

Αποτελεσματική ήταν η χτεσινή 24ωρη απεργία που έκαναν χτες στη Σεούλ και σε άλλες δύο μεγάλες νοτιοκορεατικές πόλεις οι οδηγοί λεωφορείων. Μετά από πολύωρες διαπραγματεύσεις και με μία εντυπωσιακή συγκέντρωση σε κεντρικό μέρος της πρωτεύουσας, χιλιάδων οδηγών λεωφορείων, η κυβέρνηση συμφώνησε να δώσει αύξηση στις μηνιαίες αποδοχές του κλάδου σε ποσοστό πάνω από 5%.

Η απεργία των εργαζομένων, που έγινε κύρια για μία σειρά οικονομικών αιτημάτων του κλάδου, παρέλυσε το 98% των 8.200 λεωφορείων που κυκλοφορούν στη Σεούλ. Απεργίες οδηγών έγιναν και στις πόλεις Πουσάν και Ταεγού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ