ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΣΟΥΔΑΝ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κόλαση για τους συνδικαλιστές

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας

ΓΕΝΕΥΗ.-

Εκθεση - καταπέλτη για την παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε Νιγηρία, Κολομβία και Σουδάν, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας.

Η διεθνής οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι συνδικαλιστές σ' αυτές τις τρεις χώρες φονεύονται, "εξαφανίζονται", τρομοκρατούνται και κακοποιούνται σε υπέρτατο βαθμό. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, προτού ασκηθούν οι πιο βάρβαρες μορφές βίας εναντίον των συνδικαλιστών εργαζομένων, γίνονται κατ' οίκον έρευνες και έφοδοι των αστυνομικών σε κάθε πιθανό χώρο με σκοπό την απόδοση διάφορων κατηγοριών σε συνδικαλιστές και την τάχιστη φυλάκισή τους.

Στην περίπτωση της Νιγηρίας,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας κατήγγειλε ότι τα δεινά που υφίστανται εκατοντάδες εργαζόμενοι καλύπτονται με το πρόσχημα και το γράμμα της νομοθεσίας - δημιούργημα της εκεί στρατιωτικής κυβέρνησης του στρατηγού Σάνι Αμπάτσα. "Το 1994 η συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα", επισημαίνεται στην έκθεση της επιτροπής Ελευθερίας Συνδικαλιστικής Ενωσης του ΠΟΕ, καταλήγει η σχετική έκθεση.

Σοβαρή ανησυχία για την έκταση των βίαιων θανάτων και των εξαφανίσεων συνδικαλιστών στην Κολομβία, εξέφρασε ο ίδιος Οργανισμός, καταδικάζοντας την, όπως σημείωσε, "αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος" αυτής της χώρας ως προς την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο ΠΟΕ κατήγγειλε, επίσης, τις συλλήψεις και προφυλακίσεις συνδικαλιστών στο Σουδάν, τονίζοντας την πλέον κραυγαλέα περίπτωση της απόλυσης 95.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικά το δικαίωμα να εφεσιβάλλουν την απόφαση απόλυσής τους. Κατηγόρησε ακόμη τη στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδάν για το βασανισμό συνδικαλιστών σε μία ευρεία κλίμακα εργασιακών κλάδων και ζήτησε τη διερεύνηση για τον κατόπιν βασανισμού θάνατο δεκάδων ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών στην περίοδο 1990 - 95.

ΡΩΣΙΑ
Πανεργατικό ξέσπασμα...

Εκατομμύρια εργαζόμενοι συμμετείχαν στην απεργία και στις μαχητικές διαδηλώσεις

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ). -

Δουλιά, δικαιοσύνη και κοινωνικές εγγυήσεις! Με αυτά τα συνθήματα κατέβηκαν χτες στους δρόμους, στο κάλεσμα των συνδικάτων, στην πανρωσική κινητοποίηση διαμαρτυρίας, εκατομμύρια Ρώσοι εργαζόμενοι σε όλες τις γωνιές της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Η κυβέρνηση, φοβούμενη την επανάληψη της "αλβανικής εκδοχής", κατέβαλε τις τελευταίες μέρες προσπάθειες για την εξεύρεση χρημάτων, ώστε να ξοφλήσει τα χρέη για μισθούς, συντάξεις και άλλες πληρωμές προς τον πληθυσμό της χώρας. Ούτε η "παρέμβαση του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν, ούτε οι μερικές πληρωμές την τελευταία στιγμή δεν μπόρεσαν να σταματήσουν την κινητοποίηση των εργαζομένων. Παντού, στις πόλεις της Απω Ανατολής, στην περιοχή Χαμπάροφσκ, τη Νότια Σαχαλίνη, την Ανατολική Σιβηρία και στα Ουράλια παρέλυσαν οι επιχειρήσεις. Οι εργαζόμενοι - διαδηλωτές ζητούν να καταβληθούν οι καθυστερούμενοι επί μήνες μισθοί. Επίσης, ζητούν την παραίτηση της κυβέρνησης. Οι άνθρωποι δεν πιστεύουν τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού Βίκτορ Τσερνομίρντιν ότι τις προσεχείς μέρες θα στείλει γι' αυτές τις περιοχές 1,3 δισ. δολάρια για την πληρωμή των μισθών. Στο Βλαδιβοστόκ από το πρωί παρέλυσαν πλήρως οι συγκοινωνίες: Οι φάλαγγες των απεργών κατευθύνθηκαν στο κέντρο της πόλης, όπου με λεωφορεία είχαν καταφθάσει εργαζόμενοι από τις πόλεις της περιοχής στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Η συγκέντρωση των 50.000 διαδηλωτών είχε εκτός από οικονομικό και έντονο πολιτικό χαρακτήρα. Οι ομιλητές τόνισαν ότι κουράστηκαν να εκλιπαρούν τους μισθούς. Ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησης και την αλλαγή της πολιτικής των μεταρρυθμίσεων. Στο Κουζμπάς, όπου πρόσφατα είχε πάει ο πρώτος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ανατόλι Τσουμπάις και είχε υποσχεθεί να λύσει όλα τα προβλήματα, οι ανθρακωρύχοι περιορίστηκαν στις οικονομικές διεκδικήσεις και συμφώνησαν να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να αποδείξει την ικανότητά της. Ωστόσο, μετέχοντες στη διαδήλωση διαμαρτυρίας στο Κουζμπάς δήλωσαν στη ρωσική τηλεόραση ότι ζωή των ανθρώπων χειροτερεύει καταστροφικά, γι' αυτό και οι ανθρακωρύχοι υποστηρίζουν το αίτημα για παραίτηση της κυβέρνησης Τσερνομίρντιν, του Τσουμπάις και του Προέδρου Μπορίς Γιέλτσιν.

Στη Μόσχα, στις 2 η ώρα οι φάλαγγες των εργατικών κολεκτίβων ξεκίνησαν την πορεία από τη στάση "Τρετιακόφσκαγια" του μετρό και από τον κινηματογράφο "Ουντάρνικ" και κοντά στο Κρεμλίνο οι πάνω από 100.000 εργαζόμενοι πραγματοποίησαν συγκέντρωση. Πολλοί διαδηλωτές ήταν πολύ αποφασιστικοί και δήλωναν ότι "πρέπει να αλλάξει η εξουσία". Το απόγευμα έγινε η συγκέντρωση των αριστερών δυνάμεων στο κάλεσμα του ΚΕΚΡ, του ΚΚ Ρωσίας - ΚΚΣΕ και του Κόμματος των Κομμουνιστών της Ρωσίας. Το ΚΚΡΟ συμμετείχε στις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας σε όλες της περιοχές της Ρωσίας. Περίπου 500 εργαζόμενοι από επιχειρήσεις της αμυντικής βιομηχανίας πραγματοποίησαν πικετοφορία στο κτίριο της κυβέρνησης, ζητώντας την πληρωμή των μισθών και την ανακοπή της καταστροφής του κλάδου. Σημειώνουμε ότι παντού οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας διεξήχθηκαν, χωρίς συγκρούσεις και ακρότητες. Από τα αστυνομικά όργανα είχαν ληφθεί αυστηρά μέτρα τήρησης της τάξης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο απόηχος της επίσκεψης Κίνκελ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οπως ακριβώς ήταν αναμενόμενο, η πολύκροτη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ερμηνεύτηκε πολλαπλώς - και αναλόγως των διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων των Τούρκων αναλυτών. Η "κοσμική" εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" κάνει λόγο για "μάθημα του Κίνκελ στον Ερμπακάν για τη συμπεριφορά του πολιτικού" στον τίτλο της, και επίσης για "διπλωματική συντριβή του πρωθυπουργού".

Η ούτως ή άλλως "ανεξάρτητη" "Μιλιέτ" διέγνωσε ότι "η Γερμανία συνέστησε "υπομονή" για την Ευρωπαϊκή Ενωση", ενώ η "Τουρικέ" έγραψε ότι "Η Γερμανία εμμένει" - "Ο Κίνκελ προβάλλοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κουρδικό και τις σχέσεις με την Ελλάδα, είπε ότι η Τουρκία δε θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον". Η "Χουριέτ" υποστήριξε ότι "Ερμπακάν και ο Κίνκελ είπαν πράγματα που δεν αρμόζουν στη διπλωματική γλώσσα και τραυματίζουν τις γερμανο - τουρκικές σχέσεις".

Φαίνεται πάντως ότι ο Κλάους Κίνκελ πέτυχε να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει κυρίως η Τανσού Τσιλέρ "δε μειώνουν την επιτυχία της επίσκεψης", κατά διπλωματικές πηγές. Ο αντίλογος: η επίσκεψη "απλώς συγκάλυψε τις διαφορές".

ΙΡΛΑΝΔΙΑ
Εναρξη νέου κύκλου βομβιστικών επιθέσεων του ΙΡΑ;

ΜΠΕΛΦΑΣΤ.-

Ωρες μετά τις δύο εκρήξεις που σημειώθηκαν σε σιδηροδρομικό κόμβο, στη βόρεια Αγγλία, μία τρίτη έκρηξη έγινε έξω από αστυνομικό σταθμό στο Κοαλάισλαντ, στην περιφέρεια Τιρόν της Βόρειας Ιρλανδίας, λίγο μετά τις 10 το βράδυ της Τετάρτης. Ενας 19χρονος πολίτης τραυματίστηκε και νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση. Ωστόσο, ο τραυματισμός του, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, δεν προκλήθηκε από την έκρηξη αλλά από πλαστική σφαίρα, καθώς οι αστυνομικοί μετά την έκρηξη άνοιξαν πυρ. Ακόμα, δύο γυναίκες αναφέρθηκε ότι τραυματίστηκαν ελαφρά και νοσηλεύονται. Δεν έγινε γνωστό αν η τελευταία αυτή βομβιστική επίθεση είναι έργο του Ιρλανδικού Δημοκρατικού Στρατού (ΙΡΑ), αλλά αξιωματούχοι της βρετανικής Αστυνομίας εκφράζουν φόβους "για βομβιστική προεκλογική καμπάνια του ΙΡΑ" ενόψει των εθνικών εκλογών της 1ης Μαϊου.

ΗΠΑ
Μαζική αυτοκτονία νέων ανθρώπων

ΣΑΝ ΝΤΙΕΓΚΟ.-

Τα πτώματα 39 ανδρών και γυναικών ανακαλύφθηκαν από την Αστυνομία της Κομητείας του Σαν Ντιέγκο, στο θέρετρο Ράντσο Σάντα Φε, της νότιας Καλιφόρνιας. Οι ένοικοι του θερέτρου ανήκαν σε παραθρησκευτική αίρεση, γνωστή με το όνομα "Υπέρτατη Πηγή" και τα μέλη της υποστήριζαν ότι προέρχονται από άλλο πλανήτη και είχαν εγκατασταθεί στο Νέο Μεξικό και την Αριζόνα. Θεωρούσαν τους εαυτούς τους μοναχούς και αποκαλούνταν μεταξύ τους "αδελφοί" και "αδελφές", σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ενώ στη βίλα υπήρχε δωμάτιο ειδικά διαμορφωμένο σε ναό. Οι αρχικές εκτιμήσεις της Αστυνομίας ότι πρόκειται για ομαδική αυτοκτονία, επιβεβαιώθηκαν με την ύπαρξη βιντεοκασέτας, όπου είχαν μαγνητοσκοπήσει το ύστατο χαίρε με σκοπό να συναντηθούν μα τα ΑΤΙΑ που πίστευαν ότι ταξίδευαν πίσω από τον κομήτη Χέιλ - Μποπ.

Η ταυτότητα των θυμάτων δεν έχει γίνει ακόμα γνωστή, αλλά υπολογίζεται ότι όλοι ήταν μεταξύ 18 και 24 ετών και η πλειοψηφία αυτών δούλευε σε εταιρίες πληροφορικής. Τα θύματα είχαν αποβιώσει τουλάχιστον 48 ώρες από τη στιγμή που ανακαλύφθηκαν από την Αστυνομία, μετά από ανώνυμο τηλεφώνημα. Ολοι ήταν ντυμένοι με μαύρα ρούχα και σκούρα αθλητικά παπούτσια και βρίσκονταν ξαπλωμένοι με τα χέρια στο πλάι, χωρίς να υπάρχουν ενδείξεις για βίαιο θάνατο. Οι ΗΠΑ έχουν προϊστορία με παραθρησκευτικές οργανώσεις που τα μέλη τους οδηγήθηκαν σε ομαδικές αυτοκτονίες, με χαρακτηριστικότερη την περίπτωση το 1977, όπου 912 μέλη της οργάνωσης του Τζιμ Τζόουνς, που αυτοαποκαλούνταν "Θεός", αυτοκτόνησαν ομαδικά ακολουθώντας τις οδηγίες του.

Πλήθος εργατών πραγματοποίησαν αγωνιστικές συγκεντρώσεις στις μεγάλες πόλεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ