Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΙΓΗΡΙΑ - ΣΟΥΔΑΝ - ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κόλαση για τους συνδικαλιστές

Σύμφωνα με έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εργασίας

ΓΕΝΕΥΗ.-

Εκθεση - καταπέλτη για την παραβίαση των εργατικών δικαιωμάτων και των συνδικαλιστικών ελευθεριών σε Νιγηρία, Κολομβία και Σουδάν, έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας.

Η διεθνής οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών αναφέρει ότι οι συνδικαλιστές σ' αυτές τις τρεις χώρες φονεύονται, "εξαφανίζονται", τρομοκρατούνται και κακοποιούνται σε υπέρτατο βαθμό. Σύμφωνα με την ίδια έκθεση, προτού ασκηθούν οι πιο βάρβαρες μορφές βίας εναντίον των συνδικαλιστών εργαζομένων, γίνονται κατ' οίκον έρευνες και έφοδοι των αστυνομικών σε κάθε πιθανό χώρο με σκοπό την απόδοση διάφορων κατηγοριών σε συνδικαλιστές και την τάχιστη φυλάκισή τους.

Στην περίπτωση της Νιγηρίας,ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εργασίας κατήγγειλε ότι τα δεινά που υφίστανται εκατοντάδες εργαζόμενοι καλύπτονται με το πρόσχημα και το γράμμα της νομοθεσίας - δημιούργημα της εκεί στρατιωτικής κυβέρνησης του στρατηγού Σάνι Αμπάτσα. "Το 1994 η συγκεκριμένη δυτικοαφρικανική χώρα συρρίκνωσε ακόμη περισσότερο τις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα", επισημαίνεται στην έκθεση της επιτροπής Ελευθερίας Συνδικαλιστικής Ενωσης του ΠΟΕ, καταλήγει η σχετική έκθεση.

Σοβαρή ανησυχία για την έκταση των βίαιων θανάτων και των εξαφανίσεων συνδικαλιστών στην Κολομβία, εξέφρασε ο ίδιος Οργανισμός, καταδικάζοντας την, όπως σημείωσε, "αναποτελεσματικότητα του δικαστικού συστήματος" αυτής της χώρας ως προς την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων.

Ο ΠΟΕ κατήγγειλε, επίσης, τις συλλήψεις και προφυλακίσεις συνδικαλιστών στο Σουδάν, τονίζοντας την πλέον κραυγαλέα περίπτωση της απόλυσης 95.000 δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι δεν είχαν ουσιαστικά το δικαίωμα να εφεσιβάλλουν την απόφαση απόλυσής τους. Κατηγόρησε ακόμη τη στρατιωτική κυβέρνηση του Σουδάν για το βασανισμό συνδικαλιστών σε μία ευρεία κλίμακα εργασιακών κλάδων και ζήτησε τη διερεύνηση για τον κατόπιν βασανισμού θάνατο δεκάδων ηγετικών συνδικαλιστικών στελεχών στην περίοδο 1990 - 95.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ