Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ο απόηχος της επίσκεψης Κίνκελ

ΑΓΚΥΡΑ.-

Οπως ακριβώς ήταν αναμενόμενο, η πολύκροτη επίσκεψη του Γερμανού υπουργού Εξωτερικών ερμηνεύτηκε πολλαπλώς - και αναλόγως των διαφορετικών πολιτικών τοποθετήσεων των Τούρκων αναλυτών. Η "κοσμική" εφημερίδα "Τζουμχουριέτ" κάνει λόγο για "μάθημα του Κίνκελ στον Ερμπακάν για τη συμπεριφορά του πολιτικού" στον τίτλο της, και επίσης για "διπλωματική συντριβή του πρωθυπουργού".

Η ούτως ή άλλως "ανεξάρτητη" "Μιλιέτ" διέγνωσε ότι "η Γερμανία συνέστησε "υπομονή" για την Ευρωπαϊκή Ενωση", ενώ η "Τουρικέ" έγραψε ότι "Η Γερμανία εμμένει" - "Ο Κίνκελ προβάλλοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα, το Κουρδικό και τις σχέσεις με την Ελλάδα, είπε ότι η Τουρκία δε θα μπορέσει να ενταχθεί στην ΕΕ στο εγγύς μέλλον". Η "Χουριέτ" υποστήριξε ότι "Ερμπακάν και ο Κίνκελ είπαν πράγματα που δεν αρμόζουν στη διπλωματική γλώσσα και τραυματίζουν τις γερμανο - τουρκικές σχέσεις".

Φαίνεται πάντως ότι ο Κλάους Κίνκελ πέτυχε να αμβλύνει τις αντιδράσεις που προκάλεσαν στην Τουρκία οι δηλώσεις του Γερμανού καγκελαρίου Χέλμουτ Κολ, για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Η διάψευση των προσδοκιών που είχε καλλιεργήσει κυρίως η Τανσού Τσιλέρ "δε μειώνουν την επιτυχία της επίσκεψης", κατά διπλωματικές πηγές. Ο αντίλογος: η επίσκεψη "απλώς συγκάλυψε τις διαφορές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ