Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΖΑΪΡ
Προσφυγικό δράμα και ελπίδες διαλόγου

ΓΚΟΜΑ.-

Ατέρμονο το δράμα των δεκάδων χιλιάδων Ρουαντέζων προσφύγων στο Ανατολικό Ζαϊρ. "Ξεχασμένοι", από τα περισσότερα μέσα μαζικής ενημέρωσης, αλλά και την πλειοψηφία των οργανώσεων αρωγής, συνεχίζουν το σκληρό αγώνα της επιβίωσης με την πλέον πρόσφατη αποστολή: Να μεταβούν στη χώρα τους διασχίζοντας κατά μήκος τη σιδηροδρομική γραμμή 95 χλμ που διαπερνά τις πόλεις Ουμπούντου και Κισανγκάνι.

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες εκτιμά ότι οι πρόσφυγες στη συγκεκριμένη περιοχή ξεπερνούν τις 100.000. Αξιωματούχοι της ίδιας υπηρεσίας δεν παραλείπουν να υπογραμμίζουν ότι εκατοντάδες από αυτούς έχουν χάσει τη μάχη με τη ζωή στην προσπάθειά τους να μεταβούν από το ένα προσφυγικό στρατόπεδο στο άλλο... "Ομάδα γιατρών του ΟΗΕ κάλυψε οδικώς την απόσταση ανάμεσα στις πόλεις Ουμπούντου και Κισανγκάνι καταμετρώντας τουλάχιστον 50 πτώματα και άλλους 200 πρόσφυγες ανήμπορους να κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Η κατάσταση είναι απελπιστική",είπε ο Στρόμπεργκ, κάνοντας επείγουσα έκκληση για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι αντάρτες εξακολουθούν να απορρίπτουν το ενδεχόμενο φιλοξενίας των προσφύγων στο Κισανγκάνι, θεωρώντας καλύτερη "λύση" την επιστροφή τους στη Ρουάντα. Υποστήριξε, δε, ότι η ανταρτική "Εθνική Συμμαχία Δημοκρατικών Δυνάμεων" έχει δώσει στις οργανώσεις αρωγής άνετα περιθώρια χρόνου, προκειμένου να δοθούν στους πρόσφυγες τρόφιμα και φάρμακα, ώστε να αρχίσει η διαδικασία επαναπατρισμού τους.

Βάσιμες ελπίδες για διάλογο

Τη βραχυπρόθεσμη έναρξη συνομιλιών με το καθεστώς του Ζαϊρινού δικτάτορα Μομπούτου Σεσεσέκο προέβλεψε χτες ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας των ανταρτών της "Εθνικής Συμμαχίας Δημοκρατικών Δυνάμεων" στην αφρικανική διάσκεψη κορυφής στο Τόγκο.

"Πληροφορηθήκαμε με μεγάλη ευχαρίστηση ότι για πρώτη φορά οι αρχές της Κινσάσα συμφώνησαν στην έναρξη των διαπραγματεύσεων, που θα διεξαχθούν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα", είπε ο εκπρόσωπος των ανταρτών, Μπιζίμα Καράχα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στην Γκόμα.

Ο εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ο τόπος διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων θα είναι πιθανώς η Νότια Αφρική ή το Τόγκο και ότι ο ηγέτης των ανταρτών Λοράν Καμπιλά δε θα λάβει προσωπικά μέρος σ' αυτές. Ομως, δεν παρέλειψε να εκφράσει επιφυλάξεις ως προς τις πραγματικές προθέσεις της ζαϊρινής κυβέρνησης, λέγοντας: "Δεν τους εμπιστευόμαστε, διότι είναι γνωστό ότι δίνουν πολλές υποσχέσεις και πρέπει να περιμένουμε να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους".

Το βράδυ της Τετάρτης, με τη μεσολάβηση του Προέδρου του Τόγκο Γκνασίνγκμπε Εγιαντέμα, οι εκπρόσωποι των δύο αντιμαχομένων πλευρών συναντήθηκαν για πρώτη φορά και έσφιξαν τα χέρια σε ξενοδοχείο του Λομέ, παρουσία εκπροσώπων του ΟΗΕ και του Οργανισμού Αφρικανικής Ενότητας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ