ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Μπλοκάρουν τα ανασφάλιστα πλοία

Αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με απεργιακές κινητοποιήσεις την εφαρμογή των συμφωνιών, που είχαν υπογράψει οι εφοπλιστές ανασφάλιστων πλοίων, είναι οι ναυτεργάτες. Συνάντηση σήμερα ΠΝΟ με τον Στ. Σουμάκη

Να επικυρώσει και εφαρμόσει τις συμφωνίες που είχαν υπογράψει οι πλοιοκτήτες των ανασφάλιστων πλοίων, κατά τη διάρκεια των αγωνιστικών κινητοποιήσεων των ναυτεργατών πριν ένα χρόνο, θα ζητήσει σήμερα η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) από τον υπουργό Εμπορικής ΝαυτιλίαςΣταύρο Σουμάκη,στη σύσκεψη που θα γίνει στις 11 το πρωί με τη συμμετοχή και των πλοιοκτητών των ανασφάλιστων πλοίων.

Οι ναυτεργάτες, ήδη, έχουν προγραμματίσει να ακινητοποιήσουν τα ανασφάλιστα πλοία της γραμμής Πάτρας - Ηγουμενίτσας - Ιταλίας από την ερχόμενη Δευτέρα 31 του μήνα, μέχρι να εφαρμοστεί η νομοθεσία σε όλα τα πλοία με σημαία ευκαιρίας και να ασφαλιστούν όλοι οι ναυτικοί που υπηρετούν σε αυτά. Να σημειωθεί ότι η ασυδοσία των πλοιοκτητών έφτασε σε τέτοιο σημείο, ώστε από τα περίπου 55 πλοία που εκτελούν αυτό το δρομολόγιο, τα 35 είναι ανασφάλιστα, δηλαδή μη συμβεβλημένα με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο (ΝΑΤ)!

Την ερχόμενη Πέμπτη, 3 Απρίλη, η Ομοσπονδία θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό, καλώντας τον να πάρει σαφή θέση για την προστασία της απασχόλησης των ναυτεργατών, καθώς και για τα άλλα αιτήματα του κλάδου που είχαν διεκδικηθεί κατά την τελευταία μεγαλειώδη 10ήμερη πανναυτεργατική απεργία. Στο μεταξύ, οι εφοπλιστές, παίρνοντας το "πράσινο φως" από την υποχωρητικότητα της κυβέρνησης, ωμά πλέον αξιώνουν την αφαίρεση κάθε κατάκτησης των ναυτεργατών,προβάλλοντας τον εκβιασμό της "καταρρεύσεως του ναυτιλιακού οικοδομήματος της χώρας", όπως αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση του ΚΟΜΙΤΙ και της Ενωσης Ελλήνων Εφοπλιστών!

Χτες το πρωί, δύο 24ωρα μετά τη συνεδρίαση του εφοπλιστικού "λόμπι", ο Στ. Σουμάκης υποδέχτηκε τον επίτροπο, αρμόδιο για θέματα Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Νέιλ Κίνοκ.Θέμα της συζήτησης, η ανάγκη της υιοθέτησης μιας κοινής κοινοτικής ναυτιλιακής πολιτικής.Ο επίτροπος θα συναντηθεί και με τον πρωθυπουργό...

ΠΕΜΕΝ: Αγώνας για την υπεράσπιση των κατακτήσεων

Αμεση προτεραιότητα για την Πανελλήνια Ενωση Μηχανικών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΜΕΝ) - όπως αποφασίστηκε χτες στην πρώτη τακτική Γενική Συνέλευσή της μετά τις εκλογές - έχει η επιτυχία των αγωνιστικών κινητοποιήσεων στα ανασφάλιστα πλοία και η υλοποίηση των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου της ΠΝΟ για κλιμάκωση του αγώνα με απεργιακές κινητοποιήσεις σε όλες τις κατηγορίες πλοίων το πρώτο 20ήμερο του Απρίλη.

Η συνέλευση ολοκληρώθηκε με την υπερψήφιση του απολογισμού και του προγραμματισμού δράσης της Ενωσης, σύμφωνα με τον οποίο, εκτός των άλλων, θα αναληφθούν πρωτοβουλίες για την εφαρμογή των αποφάσεων του Γενικού Συμβουλίου που προβλέπουν τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Συγκινητική στιγμή της Γενικής Συνέλευσης αποτέλεσε η ανακοίνωση του προέδρου της ΠΕΜΕΝ Θανάση Σταματόπουλου ότι αποχωρεί, μετά από 37 χρόνια ενεργό μέλος της Ενωσης και 19 χρόνια πρόεδρός της.Φανερά συγκινημένος, τόνισε: "Στην ΠΕΜΕΝ έζησα τα πιο πολλά και δημιουργικά μου χρόνια. Η Ενωση ήταν σαν δεύτερο σπίτι μου. Από την πρώτη μέρα που έγινα μέλος, αποτέλεσε για μένα τρόπο ζωής. Δεν ξέρω αν πρόσφερα το καλύτερο για τους συναδέλφους, πάντως ελέγχοντας τον εαυτό μου καθημερινά με πολύ μεγάλη αυστηρότητα, λειτούργησα με γνώμονα το συμφέρον των μηχανικών και γενικά των ναυτεργατών. Λάθη οπωσδήποτε έγιναν. Ομως το μεγαλύτερο λάθος είναι να μένεις στη γωνία και να μην ενεργείς για τίποτα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους, εν ενεργεία και απόμαχους, για την τιμή που μου έκαναν όλα αυτά τα χρόνια. Θα παρακολουθώ την πορεία της Ενωσης, θα είμαι στο πλευρό των συναδέλφων μου όποτε με χρειαστούν. Είναι ανάγκη η ενεργός αγωνιστική συμμετοχή των συναδέλφων στη ζωή και τη δράση, γιατί είναι ο μόνος δρόμος για την προώθηση και επίλυση των προβλημάτων τους".

Ιστορία και παρακαταθήκη

"Η ιστορία των αγώνων και διεκδικήσεων της εργατικής τάξης",μέσω της φωτογραφικής απεικόνισης των πρωτεργατών και των ανθρώπων του μόχθου, "όπως αποτυπώθηκαν κατά τα ηρωικά χρόνια των σημαντικών κατακτήσεων, για τη δημιουργία θεμελιωδών θεσμών", θα παρουσιαστεί στο ιστορικό κτίριο της ΓΣΕΕ, από τη Συνομοσπονδία και το ΑΡ. ΙΣΤΟ. Σ (Αρχείο Ιστορίας Συνδικάτων). Η έκθεση φωτογραφίας θα ξεκινήσει στις 7 Απρίλη και θα περιλαμβάνει επιλεγμένα και αντιπροσωπευτικά φωτογραφικά ντοκουμέντα "που έγιναν ιστορία και θρύλος, παρακαταθήκη και φάρος φωτεινός για τις δραστηριότητες και θυσίες των εργατών, επωνύμων και ανωνύμων, ενός ολόκληρου λαού", όπως τονίζεται στο δελτίο Τύπου της ΓΣΕΕ.

Σήμερα η συνέλευση της "Τρίαινας"

Να καταψηφίσουν τον απολογισμό καλεί τους εργαζόμενους η "Εργοστασιακή Επιτροπή"

Πραγματοποιείται σήμερα στις 10 το πρωί, η ετήσια απολογιστική συνέλευση του σωματείου "ΤΡΙΑΙΝΑ" των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά.Να καταψηφίσουν τον απολογισμό της πλειοψηφίας καλεί τους εργαζόμενους, με ανακοίνωσή της, η "Εργοστασιακή Επιτροπή".

Η παράταξη - τονίζεται στην ανακοίνωση - καλεί σε καταψήφιση του διοικητικού απολογισμού γιατί: Η πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) μετέτρεψε το σωματείο από όργανο πάλης των εργαζομένων σε υπερασπιστή των συμφερόντων της πολυεθνικής και φερέφωνο της κυβερνητικής πολιτικής. Συμφώνησε στην εφαρμογή της διπλής ειδικότητας, στις περικοπές βαρδιών και ελέγχων, βάζοντας σε κίνδυνο εργαζόμενους και εγκαταστάσεις. Αποδέχτηκε την υπογραφή συλλογικής σύμβασης, με βάση τα "ψίχουλα" τις πολυεθνικής για αυξήσεις 3%+3,5%, με ταυτόχρονη μείωση των επιδομάτων κατά 1,5%. Οργάνωσε απεργοσπαστικό μηχανισμό στην απεργία της ΓΣΕΕ. Αρνήθηκε την πρόταση για δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής ελέγχου, με στόχο να χτυπηθεί το κύκλωμα των εργολάβων και η "μαύρη εργασία".

Η παράταξη, για πρώτη φορά μετά το '83, καλεί τους εργαζόμενους να καταψηφίσουν και τον οικονομικό απολογισμό, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει σωστή διαχείριση και διαφάνεια, όσον αφορά τα οικονομικά της "ΤΡΙΑΙΝΑΣ".

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία του ΔΣ αρνήθηκε την πρόταση της "Εργοστασιακής" η ψηφοφορία να γίνει με καταστάσεις, ώστε να διασφαλιστεί η εγκυρότητα.

ΠΡΩΗΝ ΒΩΞΙΤΕΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ
Απολύσεις με κυβερνητικές "πλάτες"

Καταγγελία της ΚΟ του ΚΚΕ

Στις 50 έχουν φτάσει μέσα σε δυο μήνες, οι απολύσεις από το συγκρότημα "ΑΕΕ Αργυρομεταλλευμάτων και Βαρυτίνης" (πρώην Βωξίτες Παρνασσού), ενώ αναμένεται και νέο "κύμα" απολύσεων. Με απόφαση της κοινότητας Προσηλίου και με συμμετοχή εργαζομένων, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη και Παρασκευή, καθώς και προχτές Δευτέρα αποκλεισμός του δρόμου προς το εργοτάξιο στο ύψος του χωριού Βίνιανη.

Τις απολύσεις που οφείλονται "στην ακόρεστη δίψα του συγκροτήματος για μεγαλύτερα κέρδη", αλλά και στη στάση της κυβέρνησης που μέσω του υφυπουργού Εργασίας, Χ. Πρωτόπαππα,στηρίζει τα αντεργατικά σχέδια του Κυριακόπουλου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΚΟ Μεταλλείων του ΚΚΕ.

Οπως επισημαίνει, "την ίδια στιγμή που στο υπουργείο Εργασίας πραγματοποιούνταν τριμερής συνάντηση για το θέμα, οι απολύσεις έπεφταν βροχή. Η επιχείρηση αρνήθηκε να ανακοινώσει πού θα πάει η κατάσταση, τον αριθμό των απολύσεων, αποδεχόμενη όμως ότι κέρδη υπάρχουν".

Η ΚΟ καταγγέλλει, επίσης, ότι "ο υφυπουργός Εργασίας, σαν γνήσιος εκπρόσωπος υπουργείου της εργοδοσίας, έκανε προτάσεις για εθελούσια έξοδο, ακόμη και με λίστες και σε προσωπικό επίπεδο, δηλαδή απολύσεις - "αυτοκτονίες". Εφτασε στο σημείο να βάλει ζήτημα περικοπής των όποιων αυξήσεων είναι να δοθούν για το '97, ώστε να μειωθεί το κόστος για να γλιτώσουν δήθεν κάποιοι την απόλυση".

Τέλος υπογραμμίζει ότι "μόνο ένα μένει στο λαό της Φωκίδας. Να συντονιστούν οι μαζικοί φορείς του νομού, με τους δήμους, τη νομαρχία και τα συνδικάτα, ώστε πλέον το πρόβλημα επιβίωσης της Φωκίδας να προβληματίσει το σύνολο της χώρας. Η σύγκρουση με το μεταλλευτικό συγκρότημα και με την αδιάφορη κυβέρνηση, πρέπει να αρχίσει να παίρνει σάρκα και οστά".

Κάλπες στον "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"

Στις 8 του Απρίλη ολοκληρώνονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της νέας διοίκησης στην Ενωση Κατωτέρων Πληρωμάτων Μηχανής ("Ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ"). Το σωματείο καλεί όλους τους ναυτεργάτες - μέλη του να προσέλθουν μαζικά στις κάλπες και να αναδείξουν με την ψήφο τους μια νέα δυναμική και ισχυρή διοίκηση, που θα παλέψει για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων των ναυτεργατών.

ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ
Εγκληματική αδιαφορία και ασυδοσία

Πρωτοβουλίες στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων θα πάρει η ΓΣΕΕ

Μετά και από τα "πρόσφατα συχνά θανατηφόρα ατυχήματα σε διάφορους χώρους εργασίας", η Εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ,διαπιστώνει την "εγκληματική αδιαφορία από την πλευρά της εργοδοσίας για την προστασία των εργαζομένων",στον τομέα της υγιεινής και ασφάλειας, καθώς "η λήψη των σχετικών μέτρων είναι ελάχιστη έως ανύπαρκτη".

Η ΕΕ της ΓΣΕΕ, με ανακοίνωσή της, καταγγέλλει την "ασύδοτη δράση των εργοδοτών", επισημαίνει τις τεράστιες ευθύνες της πολιτείας και ζητά τη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση των άθλιων συνθηκών εργασίας στους χώρους δουλιάς.

Επίσης ζητά την ενίσχυση της παρουσίας συνδικαλιστικών οργάνων στην ελεγκτική διαδικασία και διαπιστώνει ότι η κατάσταση των Επιθεωρήσεων Εργασίας χαρακτηρίζεται από ανεπάρκειες σε ανθρώπινο - επιστημονικό - ελεγκτικό προσωπικό, τις οποίες και θα αναδείξει η ΓΣΕΕ διεκδικώντας αρμοδιότητες για τους ελεγκτές και δυνατότητα επιβολής σημαντικών κυρώσεων.

Εκτός από τα παραπάνω, η ΕΕ της ΓΣΕΕ, θα ζητήσει να επιβάλλεται πρόσθετη ασφαλιστική επιβάρυνση στους εργοδότες που έχουν συχνότητα στα ατυχήματα, καθώς και αστική ευθύνη των εργοδοτών "για να σταματήσει η κοροϊδία" και το βάρος να μην το επωμίζονται μόνο οι εργαζόμενοι και οι ασφαλιστικοί τους οργανισμοί όπως γίνεται μέχρι σήμερα.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα, η ΓΣΕΕ θα προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης και αγωνιστικές κινητοποιήσεις, ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να σταματήσουν "να προστίθενται συνεχώς και νέοι εργαζόμενοι - θύματα αυτής της ασυδοσίας και της ανεπάρκειας μέτρων".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ