ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Αγωνιστική ενωτική αντεπίθεση

Σε αποφασιστικό αγώνα ενάντια στον εργασιακό μεσαίωνα που προανήγγειλε προχτές ο πρωθυπουργός, καλεί η ΕΕ της ΕΣΑΚ. "Ωμό σήμα κινδύνου", χαρακτήρισε την ομιλία Σημίτη στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ ο γγ της ΓΣΕΕ

Προσκλητήριο αντίστασης στον εργασιακό μεσαίωνα, του οποίου τον ερχομό προανήγγειλε με την προχτεσινή ομιλία του στα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης,απευθύνει η Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΣΑΚ προς όλους τους εργαζόμενους, ενώ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,χαρακτηρίζει την ομιλία του πρωθυπουργού "ωμό σήμα κινδύνου" για τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων.

Ομως, παρόλο που ο πρωθυπουργός έστησε στον "τοίχο" τις εργασιακές σχέσεις, το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και το όποιο "κράτος πρόνοιας", ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών χαρακτήρισε απλώς... "προσεγγίσεις" του πρωθυπουργού και του κυβερνώντος κόμματος όσα ειπώθηκαν προχτές και πρόσθεσε πως η πολιτική για αυτούς τους τομείς θα εξαγγελθεί από τα υπουργεία, μετά από... διάλογο. Επίσης αρνήθηκε επίμονα να απαντήσει σε ερωτήσεις για τις προθέσεις της κυβέρνησης απέναντι σε συγκεκριμένα ζητήματα, απολύσεων, μισθών κ.ά.

Βεβαίως, ο Κ. Σημίτης ήταν σαφής και για τις κυβερνητικές επιλογές, αλλά και για το είδος του "κοινωνικού διαλόγου" που θα υλοποιήσει, ώστε να επιβληθούν οι αποφάσεις που ήδη έχουν ληφθεί σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, για να μην υπάρχουν περιθώρια παρερμηνειών, στενοί συνεργάτες του επανήλθαν χτες δίνοντας τις "πραγματικές διαστάσεις και σημασία" της πρωθυπουργικής ομιλίας. Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμιζαν ότι ο Κ. Σημίτης "πέταξε το γάντι σε όλους και με πρωτόγνωρη τόλμη μίλησε τη γλώσσα της αλήθειας για πράγματα ταμπού" (!). Το νέο μοντέλο εργασίας, πρόσθεταν, που περιέγραψε ο πρωθυπουργός είναι "η μόνη οδός που μπορεί να οδηγήσει στη μείωση της ανεργίας"... Παράλληλα ο Κ. Σημίτης, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές,"οριοθέτησε με ιδεολογική τόλμη τις σύγχρονες... σοσιαλιστικές αρχές στα θέματα που αφορούν το κράτος πρόνοιας"! Καυχώνται επίσης, ότι "για πρώτη φορά ηγέτης ευρωπαϊκού σοσιαλιστικού κόμματος τολμά να προσεγγίσει τέτοια μεγάλα θέματα" και μάλιστα από αυτή τη σκοπιά!

"Δε θα περάσει ο μεσαίωνας"

Στην ανακοίνωσή της η ΕΕ της ΕΣΑΚ, αναφέρει:

"Ο πρωθυπουργός με την ομιλία στη συνεστίαση συνδικαλιστικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ, επικαλέστηκε για μια ακόμα φορά το "μονόδρομο" της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την παγκοσμιοποίηση της καπιταλιστικής οικονομίας, για να δικαιολογήσει και να εντείνει τα νέα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα που ετοιμάζεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να πάρει σε βάρος των εργαζομένων.

Κάλεσε ανοιχτά τα συνδικαλιστικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε πλήρη συστράτευση, ώστε με τη δική τους συνδρομή και στήριξη να περάσει η κυβέρνηση:

- Τις ελαστικές μορφές εργασίας, τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης.

- Την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας.

- Την κατάργηση της κοινωνικής ασφάλισης, και συνολικά την κατάργηση των κοινωνικών εργασιακών κατακτήσεων των εργαζομένων.

Φαίνεται καθαρά ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και ο κ. πρωθυπουργός χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να περάσουν την πολιτική του μεγάλου κεφαλαίου και των πολυεθνικών, που πιστά υπηρετούν.

Η ΕΕ της ΕΣΑΚ καλεί τους εργαζόμενους και το συνδικαλιστικό κίνημα ενωτικά και αποφασιστικά να δώσουν τη μάχη να μην περάσουν οι αντεργατικές αντιλαϊκές πολιτικές της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολυεθνικών.

Να είναι σίγουροι τόσο η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός, όσο και οι συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες ότι ο εργασιακός μεσαίωνας που επιφυλάσσουν για τους εργαζόμενους δε θα περάσει".

Ενωμένος αγώνας

Ο γγ της ΓΣΕΕ, Γ. Μαυρίκος,σε δήλωσή του τονίζει: "Η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού κ. Κ. Σημίτη στους συνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ, αποτελεί ένα ωμό σήμα κινδύνου για εργασιακές, κοινωνικές και οικονομικές κατακτήσεις του εργατοϋπαλλήλων. Επιβεβαιώνεται και για τους δύσπιστους ότι η κυβέρνηση δρα και λειτουργεί σαν ατζέντης των δυνάμεων του Μάαστριχτ. Θα συναντήσει τον ενωμένο αγώνα των εργαζομένων, την αντεπίθεση και την αντίδρασή τους για την υπεράσπιση βασικών δικαιωμάτων τους.

Οσοι "ελπίζουν" ότι θα παγιδεύσουν τους εργαζόμενους στο λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, θα βρεθούν προ εκπλήξεων".

Ψηφίζουν οι οικοδόμοι του Πειραιά

Από αύριο Σάββατο ψηφίζουν οι οικοδόμοι του Πειραιά,για την ανάδειξη νέας διοίκησης στο Συνδικάτο τους, καθώς και αντιπροσώπων για το Εργατικό Κέντρο Πειραιά και την Ομοσπονδία του κλάδου. Οι εκλογές θα ολοκληρωθούν τη Δευτέρα, 7 Απρίλη.

Οι οικοδόμοι μπορούν να ψηφίζουν στα γραφεία του Συνδικάτου, τα Σάββατα και τις Κυριακές από τις 9πμ ως τις 7μμ και τις καθημερινές από τις 4μμ ως τις 8 το βράδυ. Απαραίτητα για τη συμμετοχή στην ψηφοφορία είναι το ατομικό βιβλιάριο υγείας και η αστυνομική ταυτότητα.

"Να δώσουμε συνέχεια στην αγωνιστική πορεία του κλάδου", τονίζει σε ανακοίνωσή του το Συνδικάτο, καλώντας σε καθολική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες. Αναφέρεται, επίσης, στους πολύχρονους αγώνες του κλάδου και στις κατακτήσεις που ήρθαν σαν αποτέλεσμα αυτών των αγώνων, όπως το πενθήμερο, η επέκταση της ασφαλιστικής κάλυψης στην επαρχία, η άμεση επικόλληση των ενσήμων, η "ντε φάκτο" εφαρμογή του 7ωρου - 35ωρου, το χειμερινό επίδομα, η μείωση του ορίου συνταξιοδότησης στα 58, ο νέος τρόπος ασφάλισης κ.ά. Στις πρόσφατες κατακτήσεις προσμετριούνται, η συγχώνευση του Επικουρικού Ταμείου στο ΙΚΑ-ΤΕΑΜ και οι αυξήσεις από 30% ως 100% στις επικουρικές συντάξεις, η σταδιακή μείωση των προϋποθέσεων για τακτική επιδότηση και το να μην αφαιρείται το βοήθημα απ' αυτούς που έλαβαν τακτική επιδότηση ανεργίας.

Τέλος, στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται ότι "οι δύσκολες μέρες που ζούμε, οι χειρότερες που έρχονται, μας υποχρεώνουν να δυναμώσουμε την οργάνωση, τις αντιστάσεις, να γίνουμε δύναμη πιο υπολογίσιμη και αποτελεσματική στη διεκδίκηση των αιτημάτων μας, να αποκρούσουμε τη νέα επίθεση που βρίσκεται "προ των πυλών", με στόχο να ενταφιάσει ό,τι απόμεινε από την Κοινωνική Ασφάλιση".

ΟΤΟΕ
Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση

Χωρίς αποτέλεσμα έληξε χτες, μια ακόμα συνάντηση της ΟΤΟΕ με τους εκπροσώπους των τραπεζών για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αφού οι εργοδότες, οι οποίοι άκουσαν τις προτάσεις της Ομοσπονδίας, θα απαντήσουν στην επόμενη συνάντηση, την ερχόμενη βδομάδα.

Η ΟΤΟΕ πρότεινε αναμόρφωση του μισθολογίου και αύξηση 15% σε τέσσερις δόσεις για το 1997 και 1998. Στην προηγούμενη συνάντηση οι εργοδότες - σε ένα ρεσιτάλ εμπαιγμού - είχαν προτείνει αύξηση 3,25 + 3,25% για το 1997 και 1,75 + 1,75%,για το 1998!

Ο Α. Αντύπας,αναπλ. γραμματέας της ΟΤΟΕ, δήλωσε στο "Ρ": "Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην ΟΤΟΕ και την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας εξελίσσονται σε φαρσοκωμωδία. Στη μια συνάντηση ακούει η ΟΤΟΕ τους εργοδότες και στην επόμενη οι εργοδότες την ΟΤΟΕ. Στη χτεσινή συνάντηση ήταν η σειρά των εργοδοτών να ακούσουν, αλλά αρνήθηκαν να απαντήσουν λέγοντας ότι βλέπουν κατ' αρχήν υψηλό αυτό το ποσοστό. Επιβεβαιώνεται έτσι η ΕΣΑΚ Τραπεζών που από την αρχή, έχοντας ένα διαφορετικό πλαίσιο και για τη διάρκεια της σύμβασης και για το περιεχόμενο, προειδοποιούσε ότι αν η ΟΤΟΕ πάει και φέτος με τη λογική του "κοινωνικού διαλόγου" και τους εργαζόμενους στη γωνιά, θα έχουμε μια καρικατούρα διαπραγμάτευσης που θα καταλήξει σε μια συλλογική σύμβαση στα όρια της εισοδηματικής πολιτικής. Επιβάλλεται, έστω και τώρα, να ανακοπεί αυτή η καταστροφική πορεία για τον κλάδο, της ΟΤΟΕ".

Σήμερα ο χορός της ΕΣΑΚ

"Επειδή ο αγώνας θέλει και τραγούδι και η φτώχεια καλοπέραση, συνεχίζουμε απτόητοι, παλεύοντας και τραγουδώντας", επισημαίνει η ΕΕ της ΕΣΑΚ,στην πρόσκληση για το χορό της που διοργανώνει σήμερα, Παρασκευή, στο κέντρο "ΓΟΡΓΟΝΑ".Προσκλήσεις θα διατίθενται - σπεύσατε έστω και την τελευταία στιγμή - στα γραφεία της ΕΣΑΚ (Σόλωνος 130) και η συμμετοχή στο χορό και το τραγούδι κρίνεται "άκρως σημαντική και επιβεβλημένη".

ΕΚ ΛΑΣΙΘΙΟΥ
Ζητά κατάργηση της κυριακάτικης αργίας!

ΤΕ Λασιθίου της ΕΣΑΚ: Ως εδώ!

Την κατάργηση της αργίας της Κυριακής για όλα τα καταστήματα του νομού αποφάσισε να ζητήσει από τους αρμοδίους το Εργατικό Κέντρο Λασιθίου!Αυτό καταγγέλλει σε ανακοίνωσή της η Τοπική Επιτροπή Λασιθίου της ΕΣΑΚ,στην οποία καλεί το ΕΚΛ να αναλογιστεί τις ευθύνες που αναλαμβάνει.

Στην ανακοίνωση σημειώνεται ακόμα: "Αλήθεια, η διοίκηση του ΕΚΛ ρώτησε τους εμποροϋπάλληλους και τους άλλους εργαζόμενους; Ρώτησε τους μικρέμπορους αν αντέχουν χωρίς αργία κάθε βδομάδα; Ρώτησε τους τραπεζοϋπαλλήλους και τις άλλες υπηρεσίες που σίγουρα θα είναι τα επόμενα θύματα αυτής της πρότασης; Η μήπως πρέπει να περάσει των "Κωτσόβολων" και μάλιστα με εισήγηση των εργαζόμενων;".

"Αντί το Εργατικό Κέντρο να λύνει τα χέρια στους εργοδότες - συνεχίζει η ανακοίνωση - καλά θα κάνει να οργανώσει τους αγώνες της τάξης μας για τα προβλήματα και τα αιτήματα που όλοι γνωρίζουμε. Αρκετά βάλτωσε το συνδικαλιστικό μας κίνημα με παρόμοιες ...ιδέες και προτάσεις, αρκετά εισοδήματα και δικαιώματα χάσαμε χωρίς αντίσταση. Ως εδώ!".

Η Τοπική Επιτροπή Λασιθίου της ΕΣΑΚ καλεί όλους τους εργαζόμενους και τα σωματεία να δραστηριοποιηθούν όσο είναι ακόμα καιρός, γιατί - όπως σημειώνει - "φαίνεται ότι εκτός από τις επιθέσεις της "Λευκής Βίβλου" και των κυβερνήσεων, τώρα πρέπει να προλαβαίνουμε και τις... ιδέες των συνδικαλιστικών οργάνων μας!".

Θρασύτατη πρόκληση κατασκευαστών

Απειλούν με "λοκ άουτ" από 31 Μάρτη και ζητάνε επιστροφή στο καθεστώς της εισφοροκλοπής σε βάρος των οικοδόμων και του ΙΚΑ!

Με "κλείσιμο" των οικοδομών πανελλαδικά από τη Δευτέρα 31 Μάρτη και για ένα μήνα, απειλούν οι εργολάβοι - κατασκευαστές, εκβιάζοντας για κατάργηση του αντικειμενικού τρόπου ασφάλισης στις οικοδομές και επιστροφή ουσιαστικά στις "καλές εποχές" της εισφοροκλοπής σε βάρος των οικοδόμων, αλλά και του ΙΚΑ!

Σε χτεσινές δηλώσεις του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κατασκευαστών, Κ. Δελλαπόρτας,χαρακτήρισε "χαράτσι" τον αντικειμενικό τρόπο ασφάλισης, ισχυριζόμενος ότι οδηγεί σε "αφανισμό" τους κατασκευαστές και ζήτησε τη μείωση του συντελεστή των ενσήμων από 1,5 ένσημα ανά τετραγωνικό μέτρο, που ισχύει σήμερα, σε ένα ένσημο. Αναφέρει, δε, ότι η απόφαση για κλείσιμο των γιαπιών πάρθηκε γιατί "παρά τις έντονες προσπάθειές μας να έρθουμε σε κάποια συνεννόηση με την κυβέρνηση να ρυθμίσει το συντελεστή σε πραγματικά μεγέθη, στάθηκε αδύνατον".

Να υπενθυμίσουμε ότι τη μείωση του συντελεστή είχε επιχειρήσει πριν τρεις μήνες να προωθήσει η ίδια η διοίκηση του ΙΚΑ με την κάλυψη της κυβέρνησης σε έκτακτη συνεδρίασή της. Η συνεδρίαση αυτή αναβλήθηκε μετά την άμεση παρέμβαση εκατοντάδων οικοδόμων που κατέλαβαν το υπουργείο Εργασίας. Αποφασισμένοι να περιφρουρήσουν τη σοβαρή αυτή κατάκτηση του κλάδου είναι οι οικοδόμοι. Με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας καλεί τους οικοδόμους να παρουσιάζονται καθημερινά στα γιαπιά και να απαιτούν να δουλέψουν. Σε πρόσφατη επιστολή της προς τον υπουργό Εργασίας καταγγέλλει τη στάση των εργολάβων που απειλούν με παράνομο "λοκ άουτ" και τον καλεί "να μην ενδώσει στις πιέσεις των κατασκευαστών, γιατί αυτό σημαίνει γύρισμα στο αλισβερίσι, στο κλέψιμο της ασφάλισης των οικοδόμων, στο κλέψιμο και τη μείωση των οικονομικών του ΙΚΑ".

* Τα προβλήματα σχετικά με τη στεγαστική δανειοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχε χτες η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Μεταφορών Π. Μπενετάτο.

Η ΑΔΕΔΥ έθεσε τα εξής αιτήματα: Αναπροσαρμογή προς τα κάτω των επιτοκίων για δάνεια που έχουν χορηγηθεί. Περαιτέρω μείωση των επιτοκίων που ισχύουν σήμερα. Αύξηση του ύψους των χορηγούμενων δανείων. Επιτάχυνση του ρυθμού εκταμίευσης των δανείων που εκκρεμούν. Μείωση του κόστους των δανείων που προκύπτει από επιβαρύνσεις όπως για την εγγραφή υποθήκης κλπ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ