ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΦΛΩΡΑΚΗΣ
Γρήγορα κοντά μας

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η κατάσταση της υγείας του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ, μετά την επιτυχή επέμβαση για την αφαίρεση του ανευρύσματος, στην οποία υποβλήθηκε χτες

Ικανοποιητικά εξελίσσεται η πορεία της υγείας του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ Χαρίλαου Φλωράκη,μετά τη χτεσινή προγραμματισμένη επέμβαση για την αφαίρεση του ανευρύσματος που εντοπίστηκε στην κοιλιακή αορτή. Ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ αναμένεται να βγει σήμερα από τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του "Λαϊκού" και σε 4 - 5 μέρες από το Νοσοκομείο.

Η επέμβαση έγινε από τον καθηγητή Χειρουργικής και διευθυντή της Γ Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου "Σωτηρία" Μ. Σέχα και διήρκεσε δύο ώρες. Μετά τη χειρουργική επέμβαση, ο πρόεδρος του ΔΣ του "Λαϊκού" Ι. Παπαδόπουλος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ έχει ανανήψει πλήρως, έχει τις αισθήσεις του, επικοινωνεί με το περιβάλλον και νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας "για λόγους ασφαλείας και όχι διότι υπάρχει κάτι επείγον ή δυσάρεστο".

Στην ανακοίνωση που εκδόθηκε χτες από το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ αναφέρεται ότι "ο επίτιμος Πρόεδρος του ΚΚΕ Χαρίλαος Φλωράκης υποβλήθηκε σήμερα (σ.σ. χτες) το πρωί στο "Λαϊκό Νοσοκομείο" σε προγραμματισμένη χειρουργική επέμβαση, λόγω ανευρύσματος κοιλιακής αορτής. Η επέμβαση, που έγινε από τον καθηγητή κ. Σέχα, ήταν επιτυχής".

Πολλοί άνθρωποι, ανάμεσά τους και πολλοί επώνυμοι, εκδήλωσαν ενδιαφέρον για την υγεία του επίτιμου Προέδρου του ΚΚΕ και μέχρι χτες αργά το απόγευμα έστελναν ευχές για γρήγορη ανάρρωση. Μεταξύ αυτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος, ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο υπουργός Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονας, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Αθ. Τσαλδάρης, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ Κ. Μητσοτάκης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, η Μ. Δαμανάκη, η Ντ. Μπακογιάννη, ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, ο πρέσβης της Παλαιστίνης, ο καθηγητής Ορθοπεδικής Γ. Παναγιωτόπουλος.

  • Γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στον αγώνα εύχονται στον Χ. Φλωράκη οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες. "Είμαστε πεπεισμένοι - τονίζουν - ότι όπως δεν τον λύγισαν πολύ δυσκολότερες συνθήκες, ούτε τώρα θα τον λυγίσει η περιπέτεια της υγείας του".
  • Η Διεύθυνση και το προσωπικό του "Ριζοσπάστη" εύχονται περαστικά και ταχεία ανάρρωση στον σύντροφο Χαρίλαο.
Η συνάντηση των ελπίδων

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των δυνάμεων της "νέας τάξης" βρίσκεται αυτή την περίοδο η νοτιοανατολική Μεσόγειος. Αν κοιτάξουμε, στο πολύ πρόσφατο παρελθόν, τι συνέβη σε περιοχές για τις οποίες επέδειξαν το "ενδιαφέρον" τους αυτές οι δυνάμεις (Περσικός, Βοσνία, Σομαλία) τότε μπορούμε να προβλέψουμε τι σχεδιάζουν και τώρα. "Διαίρει και βασίλευε", υποδαύλιση εθνικιστικών και χωριστικών κινημάτων, αξιοποίηση πραγματικών ή κατασκευασμένων διαφορών, είναι τα χαρακτηριστικά αυτής της ιμπεριαλιστικής στρατηγικής. Για να ακολουθήσει στη συνέχεια η επέμβαση, με το ρόλο του "ειρηνοποιού", του επιδιαιτητή και του εγγυητή των "λύσεων", πάνω στα ερείπια και τους χιλιάδες νεκρούς που οι ίδιοι προκάλεσαν.

Με αυτά τα δεδομένα, η συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων της ανατολικής και νότιας Μεσογείου, της περιοχής του Περσικού και της Ερυθράς Θάλασσας, που έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Αθήνα, μετά από πρόσκληση του ΚΚΕ, έχει ξεχωριστή σημασία. Βεβαίως, η συνάντηση για τα "μεγάλα" Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης θεωρήθηκε ως μη γενόμενη και αυτό εξηγείται. Η προσήλωσή τους σε μια "πραγματικότητα" εικονική και κατασκευασμένη από τα ίδια, δε δίνει χώρο σε γεγονότα και εξελίξεις που σηκώνουν τον τηλεθεατή ή τον ακροατή από την πολυθρόνα του. Εξάλλου, αυτή η πολιτική των μέσων ενημέρωσης είναι μέρος της ίδιας της στρατηγικής της "νέας τάξης".

Τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή, το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο Αιγαίο, αποτελούν την "πρώτη ύλη" των σχεδίων που επεξεργάζονται ή έχουν ήδη έτοιμα τα επιτελεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Σαν συμπλήρωμα φυσικά σε όσα συμβαίνουν στα Βαλκάνια, την άλλη περιοχή για την οποία δείχνουν το "ενδιαφέρον" τους, αλλά και στην κρίσιμη περιοχή του νότου της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Σχεδιασμοί που έχουν στόχο τον πλήρη έλεγχο των εξελίξεων, την κατοχύρωση των νέων αγορών που προκύπτουν μετά την την υπονόμευση και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων στην ανατολική Ευρώπη και τη Σοβιετική Ενωση, την αρνητική αλλαγή του διεθνούς συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος των λαών.

Οι δυνάμεις βεβαίως που παίρνουν μέρος σ' αυτούς τους σχεδιασμούς, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι, μπορεί να μην έχουν πάντα τους ίδιους στόχους, μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να έχουν και έντονες διαφορές. Ομως οι όποιες διαφορές υποχωρούν όταν πρόκειται να αντιμετωπίσουν τον "κοινό εχθρό", τους λαούς που αντιστέκονται και σηκώνουν το ανάστημά τους. Πολύ περισσότερο ανησυχούν και κινητοποιούνται όταν διαπιστώνουν ότι δεν έχουν να κάνουν με μεμονωμένες και εντοπισμένες αντιστάσεις, ότι μέσα από τους αγώνες των λαών σε εθνικό επίπεδο προκύπτει η ανάγκη για συντονισμό τους σε περιφερειακό και γενικότερο επίπεδο. Αυτή την προοπτική ακριβώς εκφράζει η συνάντηση των κομμουνιστικών και εργατικών κομμάτων στην Αθήνα. Των κομμάτων αυτών που συνεχίζουν, μέσα σε μια ποικιλία καταστάσεων και συνθηκών, να αποτελούν την καρδιά των λαϊκών κινημάτων, που δίνουν νόημα και προοπτική στην τιτάνια μάχη των λαών για την εθνική ανεξαρτησία, το δικαίωμα να καθορίζουν οι ίδιοι το μέλλον τους, την κοινωνική απελευθέρωση, το δικαίωμα στην ελπίδα.

ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ 25ΗΣ ΜΑΡΤΗ
Υπάλληλος της ΕΥΠ ανάμεσα στους "υπερπατριώτες"

Και υπάλληλος της ΕΥΠ πρωτοστάτησε στις προκλητικές ενέργειες των "υπερπατριωτών", ανήμερα της εθνικής επετείου της 25ης του Μάρτη στην Κέρκυρα. Πρόκειται για τον ραδιοτηλεγραφητή Σπύρο Σαγιαδινό, ο οποίος προσελήφθη περίπου πριν από οκτώ μήνες, επί Λ. Βασιλικόπουλου. Ο νεοπροσληφθείς υπάλληλος τοποθετήθηκε από την αρχή στο "κλιμάκιο" της Κέρκυρας για να προσφέρει τις "υπηρεσίες" του στην ευαίσθητη περιοχή των συνόρων... Οταν έγινε γνωστό ότι αναμείχθηκε στις δραστηριότητας του σωματείου, με την επωνυμία "Κλιμάκιο επιλέκτων καταδρομέων", ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, Χ. Σταυρακάκης, διέταξε να γίνει Ενορκη Διοικητική Εξέταση. Ο ίδιος πάντως χτες εμφανίστηκε και πάλι προκλητικός, ασκώντας κριτική σε όσους καταδίκασαν την προσπάθεια των "ομοϊδεατών" του να κάνουν επίδειξη δύναμης στο χώρο της παρέλασης. Η εμπλοκή του πάντως στην όλη υπόθεση προκαλεί εύλογα ερωτηματικά για τα κυκλώματα της ΕΥΠ και τη δράση τους στη μεθόριο.

Η Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας φαίνεται να γνώριζε από παλιά τη δράση των "καταδρομέων" καθώς είχαν επιχειρήσει και στις 28 Οκτώβρη του 1996 να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Τότε είχε σχηματιστεί δικογραφία για αντιποίηση στολής, ενώ είχε ενημερωθεί και το ΓΕΣ. Οι αστυνομικές αρχές δεν έκαναν καμιά άλλη ενέργεια για τη διάλυση της "ομάδας", η οποία προφανώς έχει ευρύτερα ερείσματα και δεν αντλεί τη "δύναμή" της μόνο από το γεγονός ότι το σωματείο είναι νόμιμα αναγνωρισμένο.

Αμέσως μετά τα επεισόδια ξετυλίχτηκε μια έντονη προσπάθεια από ορισμένα τοπικά μέσα ενημέρωσης για να δικαιολογηθεί η παρουσία των "καταδρομέων" στην παρέλαση. Επικεφαλής αυτής της προσπάθειας ήταν ο δήμαρχος του μικρού Δήμου Αχιλλείων, Στ. Πουλημένος, ο οποίος είναι στέλεχος της ΝΔ.

Μετά την αποκάλυψη από τη ΝΕ του ΚΚΕ ότι η δράση του "κλιμακίου" δεν είναι τόσο αθώα όπως παρουσιάζεται και ότι αυτοί συμμετείχαν σε δραστηριότητες της Αστυνομίας και του Λιμενικού (καταδίωξη των φυλακισμένων πέρσι και λαθρεμπορικών σκαφών στα στενά Κέρκυρας - Αλβανίας) η ηγεσία της τοπικής Αστυνομίας δηλώνει ότι δεν τους είχε καλέσει.

Παράλληλα αποκαλύπτεται ότι η ηγετική ομάδα του κλιμακίου αποτελείται από υποψήφιους βουλευτές της ΕΠΕΝ και της "Χρυσής Αυγής", ενώ κάποια μέλη της διατηρούν και σκοπευτήριο, όπου προφανώς εκπαιδεύονται σε πολεμικά όπλα...

Μεταξύ των συλληφθέντων από την Αστυνομία είναι και ένας 16χρονος, γεγονός που αποδεικνύει ότι η κύρια δράση της ηγετικής φασιστικής ομάδας κατευθύνεται στην προσέλκυση νέων.

Πάντως, στη μεγάλη μερίδα του κερκυραϊκού λαού επικρατεί αγανάκτηση για τη στάση ανοχής του νομάρχη, Α. Παγκράτη, ο οποίος αν και γνώριζε πολλά στοιχεία από τη δράση τους και προπάντων είχε ενημερωθεί από την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας και το ΓΕΣ ότι το συγκεκριμένο σωματείο δεν μπορεί να φέρει στρατιωτικές στολές και να συμμετάσχει σε παρελάσεις, τους έστειλε έγγραφο με το οποίο τους ενημέρωνε ότι δεν μπορούν να συμμετάσχουν γιατί... θα καθυστερήσει η παρέλαση. Αποδεικνύοντας έτσι ότι ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν έχουν κανένα φραγμό ούτε στη συνδιαλλαγή τους με χουντικά και φασιστικά στοιχεία.

Εκδήλωση για τη Μακρόνησο

Εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την έναρξη της λειτουργίας του γνωστού στρατοπέδου βασανισμού της Μακρονήσου, διοργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ την Τετάρτη 2 Απρίλη στην αίθουσα Συνεδρίων του ΚΚΕ στον Περισσό στις 7.00 μ.μ.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει:

* Ομιλία εκπροσώπου της ΚΕ.

* Παρουσίαση χρονικού της σφαγής στο ΑΕΤΟ.

* Προβολή βίντεο για τα στρατόπεδα.

* Καλλιτεχνικό πρόγραμμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ