ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στην αλυσίδα του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ

Με συνοπτικές διαδικασίες και κρυφά από τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση θέλει να κυρωθεί από τη Βουλή η τελική πράξη της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ενέργειας, η σχετική συνθήκη και τα συνοδευτικά πρωτόκολλα. Αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να μη γίνει γνωστό στο λαό, αλλά και στη Βουλή είναι ότι με τη σύμβαση ολοκληρώνεται ο κύκλος των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης από τα μονοπώλια των πηγών ενεργείας που βρίσκονται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. "Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα του Μάαστριχτ, της ΓΚΑΤΤ, των διευρωπαϊκών δικτύων", τόνισε χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου εντός δύο μόλις ωρών συζητήθηκε και εγκρίθηκε η σύμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕΜήτσος Κωστόπουλος.Να σημειωθεί ότι μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε τη σύμβαση, την οποία υπερψήφισε η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν, όταν το θέμα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ μάλιστα, Γ. Καρατάσος,διαπίστωσε στη σύμβαση πολλά θετικά σημεία, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΝ, Σπ. Δανέλλης,έθεσε απλώς στην παριστάμενη υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική του περιεχομένου και των στόχων της σύμβασης ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Β. Βύζα.Αφού τόνισε ότι διευκολύνεται η διείσδυση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά "Η Δύση είδε τις νέες πηγές ενέργειας της Ανατολής και θέλει να τις εκμεταλλευτεί", επισήμανε ότι η σύμβαση βοηθά στην αποκρατικοποίηση των ελληνικών δημοσίων επιχειρήσεων.

Αποκλείεται ο εθνικός σχεδιασμός

"Η σύμβαση αυτή πρέπει να γίνει γνωστή στον ελληνικό λαό και να μην κυρωθεί ερήμην του", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος, προσθέτοντας ότι "της κύρωσης είναι απαραίτητο να προηγηθεί ολοκληρωμένη συζήτηση". Ακολούθως επισήμανε ότι πέραν όλων των άλλων υπάρχει και συνταγματικό κώλυμα για την κύρωσή της, αφού, σε αντίθεση ρητών διατάξεων του Συντάγματος, εκχωρούνται κατά συρροή κρατικά δικαιώματα σε ξένους.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι άλλο οι διεθνείς σχέσεις με αμοιβαίο όφελος και άλλο η επιβολή κανόνων των ισχυρών σε βάρος των ασθενέστερων κρατών.

Ακολούθως ο Μήτσος Κωστόπουλος παρατήρησε ότι με την εφαρμογή της σύμβασης δεν επιτρέπεται πλέον κανένας εθνικός σχεδιασμός στον τομέα της Ενέργειας, αφού προβλέπεται το πώς θα κινηθούν τα κεφάλαια στο εξής. "Καταργείται η κρατική επιχείρηση και ο σχεδιασμός παραγωγής Ενέργειας. Η σύμβαση ανοίγει το δρόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού, που εκ των πραγμάτων απαγορεύει το σχεδιασμό, αφού ο κάθε ένας θα ενεργεί με γνώμονα το δικό του κέρδος", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τι υπάρχει στο Αιγαίο;

"Τι κρύβει στα σπλάχνα του το Αιγαίο; Ισως κάποιες αμερικανικές εταιρίες το γνωρίζουν, εμείς πάντως σαν κόμμα δεν έχουμε πληροφορίες τι σημαίνει Αιγαίο από άποψη ενέργειας", ρώτησε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το Αιγαίο είναι ένας χώρος με σημαντικές πηγές ενεργείας.

Στη συνέχεια ο Μήτσος Κωστόπουλος αφού έθεσε το θεωρητικό ερώτημα "τίνος είναι αυτός ο γεωγραφικός χώρος;", είπε ότι η απάντηση πρέπει βέβαια να είναι δεδομένη, κάτι όμως που δε συμβαίνει με τη σύμβαση. "Είναι ελεύθερος ο οποιοσδήποτε να πάει, χωρίς να μπορείς σαν χώρα να τον εμποδίσεις. Αυτό σημαίνει ότι πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα να αναπτυχθεί, τα παραχωρεί σε τρίτους, που είναι συζητήσιμο ποιοι θα είναι", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ. Στα ερωτήματα του Μήτσου Κωστόπουλου για το Αιγαίο, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, τήρησε σιγήν ιχθύος που όμως είναι ταυτόχρονα και αποκαλυπτική.

  • Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ψηφίστηκε και η κύρωση της διεθνούς σύμβασης για την πυρηνική ασφάλεια. Ο Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει τη σύμβαση με επιφυλάξεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, στο όνομα της ασφάλειας και της προστασίας από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, να ασκηθούν πιέσεις ή εκβιασμοί σε χώρες για πολιτικούς λόγους.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ

ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Παραχωρούνται στο μονοπωλιακό κεφάλαιο

Με γοργούς ρυθμούς προς την ιδιωτικοποίηση των δικτύων των δημοσίων φορέων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ.) προχωράει η κυβέρνηση όπως προκύπτει αβίαστα από την απάντηση, που έδωσε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, η υπουργός ανάπτυξης Β. Παπανδρέου. Αν και η Ερώτηση αφορούσε το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού προς τον ΟΤΕ τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και την παραχώρηση στο μονοπωλιακό κεφάλαιο - ντόπιο και ξένο - του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, η υπουργός διεύρυνε το θέμα ξεκαθαρίζοντας ότι η απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς - κατ' επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και η είσοδος του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε κερδοφόρους τομείς του δημοσίου αφορά όλα τα δίκτυα που σήμερα ανήκουν σε δημόσιους φορείς.

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι σε πέντε χρόνια ανοίγει η αγορά τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, η Β. Παπανδρέου σημείωσε χαρακτηριστικά: "Με το άνοιγμα αυτών των αγορών θα πρέπει η κυβέρνηση να δει την αξιοποίηση των δικτύων που υπάρχουν στη χώρα. Είτε αυτά είναι τα δίκτυα της ΔΕΗ, είτε του ΟΤΕ, είτε της ΕΥΔΑΠ, είτε της ΔΕΠΑ, ό,τι δίκτυο υπάρχει". Στη δευτερολογία της, μάλιστα, ήταν περισσότερο αποκαλυπτική. "Υπάρχει - είπε - μια υποδομή δικτύων σε διάφορους δημόσιους φορείς. Θα δει η κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν καλύτερα αυτά τα δίκτυα όταν θα απελευθερωθεί η εσωτερική αγορά τηλεπικοινωνιών". Απαντώντας, μάλιστα, στην παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή, που τόνισε την αντίθεση του Κόμματος στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων και ειδικότερα για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να μείνουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου, η Β. Παπανδρέου ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας: "Το να λέμε τώρα ότι είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς - είτε της ενέργειας είτε των τηλεπικοινωνιών - μπορεί να το λέμε, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική... Οχι να προσπαθούμε να διατηρήσουμε καταστάσεις που από τη ζωή θα εξαλειφθούν". Πρόσθεσε, τέλος, με αρκετή δόση δημαγωγίας ότι η κυβέρνηση μη αντιτιθέμενη προς την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς προετοιμάζεται, ώστε οι δημόσιες επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Ψευδεπίγραφος ο ανταγωνισμός

Απαντώντας στα όσα είπε η υπουργός ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι η παραχώρηση των δικτύων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο - ντόπιο και ξένο - η παραχώρηση των δικτύων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ ειδικότερα, εξυπηρετεί τις κερδοσκοπικές του επιδιώξεις και δε θα φέρει κανένα όφελος για την οικονομία της χώρας, την ενίσχυση μιας αναπτυξιακής πορείας προς όφελος του λαού. "Δεν πρόκειται - είπε - για μια συνεργασία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ για την καλύτερη αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υπηρεσιών προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας. Δεν πρόκειται ούτε για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων. Αυτός ο ανταγωνισμός είναι ψευδεπίγραφος. Στην ουσία πρόκειται για αξιοποίηση των υποδομών από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, για μια κερδοσκοπική αξιοποίησή τους". Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε την αντίθεση του κόμματος σε οποιαδήποτε σκέψη ή κίνηση γενικότερα των δικτύων και ειδικότερα αυτών της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, υπογράμμισε την ανάγκη αυτοί οι οργανισμοί να μείνουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου και επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξή τους προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.

ΡΑΔΙΟΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ ΜΕΣΑ
Συντηρείτε την απαράδεκτη κατάσταση

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή, κατά τη συζήτηση χτες στη Βουλή σχετικής πρότασης νόμου της ΝΔ

Τις ευθύνες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ για τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση που παρουσιάζουν τα ιδιωτικά ραδιοτηλεοπτικά μέσα υπογράμμισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, μιλώντας χτες στη Βουλή κατά τη συζήτηση σχετικής πρότασης νόμου της ΝΔ. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι παρά τις όποιες σωστές επισημάνσεις γίνονται στην πρόταση νόμου για την κατάσταση που υπάρχει, εντούτοις δε θίγεται η κύρια - βασική αιτία που δημιουργεί και τρέφει το φαινόμενο. Αναφερόμενος σ' αυτή την αιτία σημείωσε πως εντοπίζεται στην πολιτική που ακολούθησαν στο θέμα οι κυβερνήσεις του δικομματισμού. Ακόμη, σε ό,τι αφορά τις ευθύνες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ θύμισε ότι τα δύο αυτά κόμματα ψήφισαν το νόμο Βενιζέλου "που όχι μόνο βάζει πλάτη στους επιχειρηματίες και ιδιοκτήτες των μεγάλων ΜΜΕ, αλλά τους εξασφαλίζει και νέα προνόμια καθιστώντας τους κράτος εν κράτει".

Απαντώντας στον ισχυρισμό της ΝΔ ότι ο ρόλος των καναλιών όπως τον βιώνουμε είναι ελληνικό φαινόμενο ο Αχ. Κανταρτζής είπε πως το φαινόμενο αφορά ολόκληρο τον καπιταλιστικό κόσμο αφού - πέραν των άλλων - τα ΜΜΕ για τα οποία γίνεται λόγος χρησιμοποιούνται για την αποχαύνωση των μαζών, για τη χειραγώγησή τους, για τον εκμαυλισμό συνειδήσεων.

Σχετικά με την πρόταση νόμου της ΝΔ ο κομμουνιστής βουλευτής σημείωσε ότι το ΚΚΕ θα την καταψηφίσει, αφού η κατεύθυνσή της κινείται στη συντήρηση του ισχύοντος καθεστώτος. Στη συνέχεια ο ομιλητής άσκησε κριτική στην πρόταση νόμου σημείο προς σημείο. Μεταξύ άλλων ανέφερε ότι με την πρόταση νόμου δίνεται η δυνατότητα σε ξένους επιχειρηματίες να παίρνουν το 25% σε τηλεοπτικές επιχειρήσεις γεγονός που επιδεινώνει την υπάρχουσα κατάσταση. Ακόμη προβλέπεται η δημιουργία μιας εθνικής επιτροπής ραδιοτηλεόρασης που θα είναι ανεξάρτητη διοικητική αρχή, εκτός ελέγχου, έξω από την κοινωνία και εξοπλισμένη με υπερεξουσίες.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι η πρόταση νόμου υπερψηφίστηκε μόνο από τη ΝΔ.

ΡΟΔΟΣ
Πολιτική εκδήλωση του ΚΚΕ

Η ΝΕ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ πραγματοποιεί πολιτική εκδήλωση - συγκέντρωση σήμερα Παρασκευή, στις 6.00 μμ, στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου με θέμα:

"Την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από τις εξελίξεις στην περιοχή μας (Βαλκάνια, Αιγαίο, Κυπριακό, Μέση Ανατολή), καθώς και την εσωτερική πολιτική κατάσταση, την όξυνση των λαϊκών προβλημάτων, την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ και την κυβερνητική πολιτική".

Στη Ρόδο βρίσκεται από χτες μέχρι και το Σάββατο 29 Μάρτη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, για να παρουσιάσει τις εκτιμήσεις, θέσεις και προτάσεις του ΚΚΕ στα παραπάνω θέματα.

Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο και με πρωτοβουλία της Κομματικής Οργάνωσης, θα έχει συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων και Οργανισμών, αλλά και τους εκπροσώπους των τοπικών μέσων ενημέρωσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ