Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΤΥΑ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Παραχωρούνται στο μονοπωλιακό κεφάλαιο

Με γοργούς ρυθμούς προς την ιδιωτικοποίηση των δικτύων των δημοσίων φορέων (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ κλπ.) προχωράει η κυβέρνηση όπως προκύπτει αβίαστα από την απάντηση, που έδωσε χτες στη Βουλή, κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ, η υπουργός ανάπτυξης Β. Παπανδρέου. Αν και η Ερώτηση αφορούσε το ενδεχόμενο της δημιουργίας ενός ανταγωνιστικού προς τον ΟΤΕ τηλεπικοινωνιακού οργανισμού και την παραχώρηση στο μονοπωλιακό κεφάλαιο - ντόπιο και ξένο - του υπάρχοντος δικτύου της ΔΕΗ για τηλεπικοινωνιακούς σκοπούς, η υπουργός διεύρυνε το θέμα ξεκαθαρίζοντας ότι η απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς - κατ' επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ενωσης - και η είσοδος του μονοπωλιακού κεφαλαίου σε κερδοφόρους τομείς του δημοσίου αφορά όλα τα δίκτυα που σήμερα ανήκουν σε δημόσιους φορείς.

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι σε πέντε χρόνια ανοίγει η αγορά τηλεπικοινωνιών στη χώρα μας, η Β. Παπανδρέου σημείωσε χαρακτηριστικά: "Με το άνοιγμα αυτών των αγορών θα πρέπει η κυβέρνηση να δει την αξιοποίηση των δικτύων που υπάρχουν στη χώρα. Είτε αυτά είναι τα δίκτυα της ΔΕΗ, είτε του ΟΤΕ, είτε της ΕΥΔΑΠ, είτε της ΔΕΠΑ, ό,τι δίκτυο υπάρχει". Στη δευτερολογία της, μάλιστα, ήταν περισσότερο αποκαλυπτική. "Υπάρχει - είπε - μια υποδομή δικτύων σε διάφορους δημόσιους φορείς. Θα δει η κυβέρνηση με ποιο τρόπο θα αξιοποιηθούν καλύτερα αυτά τα δίκτυα όταν θα απελευθερωθεί η εσωτερική αγορά τηλεπικοινωνιών". Απαντώντας, μάλιστα, στην παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζή, που τόνισε την αντίθεση του Κόμματος στην ιδιωτικοποίηση των δικτύων και ειδικότερα για τη ΔΕΗ και τον ΟΤΕ, υπογράμμισε ότι πρέπει να μείνουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου, η Β. Παπανδρέου ξεκαθάρισε τις προθέσεις της κυβέρνησης λέγοντας: "Το να λέμε τώρα ότι είμαστε αντίθετοι στο άνοιγμα της εσωτερικής αγοράς - είτε της ενέργειας είτε των τηλεπικοινωνιών - μπορεί να το λέμε, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική... Οχι να προσπαθούμε να διατηρήσουμε καταστάσεις που από τη ζωή θα εξαλειφθούν". Πρόσθεσε, τέλος, με αρκετή δόση δημαγωγίας ότι η κυβέρνηση μη αντιτιθέμενη προς την απελευθέρωση της εσωτερικής αγοράς προετοιμάζεται, ώστε οι δημόσιες επιχειρήσεις να καταστούν ανταγωνιστικές στη νέα πραγματικότητα που διαμορφώνεται.

Ψευδεπίγραφος ο ανταγωνισμός

Απαντώντας στα όσα είπε η υπουργός ανάπτυξης ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής τόνισε ότι η παραχώρηση των δικτύων στο μονοπωλιακό κεφάλαιο - ντόπιο και ξένο - η παραχώρηση των δικτύων της ΔΕΗ και του ΟΤΕ ειδικότερα, εξυπηρετεί τις κερδοσκοπικές του επιδιώξεις και δε θα φέρει κανένα όφελος για την οικονομία της χώρας, την ενίσχυση μιας αναπτυξιακής πορείας προς όφελος του λαού. "Δεν πρόκειται - είπε - για μια συνεργασία της ΔΕΗ και του ΟΤΕ για την καλύτερη αξιοποίηση της υπάρχουσας υποδομής και την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των υπηρεσιών προς όφελος της εθνικής μας οικονομίας. Δεν πρόκειται ούτε για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των δημοσίων επιχειρήσεων. Αυτός ο ανταγωνισμός είναι ψευδεπίγραφος. Στην ουσία πρόκειται για αξιοποίηση των υποδομών από το μονοπωλιακό κεφάλαιο, για μια κερδοσκοπική αξιοποίησή τους". Καταλήγοντας ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε την αντίθεση του κόμματος σε οποιαδήποτε σκέψη ή κίνηση γενικότερα των δικτύων και ειδικότερα αυτών της ΔΕΗ και του ΟΤΕ, υπογράμμισε την ανάγκη αυτοί οι οργανισμοί να μείνουν κάτω από τον απόλυτο έλεγχο του δημοσίου και επισήμανε την ανάγκη ανάπτυξή τους προς όφελος της εθνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Υπαρκτές αντιθέσεις και «γιαλαντζί» αντιπαραθέσεις για τη ΔΕΗ (2017-03-29 00:00:00.0)
Προς συνολικό ξεπούλημα ο ΟΤΕ; (2000-10-25 00:00:00.0)
Ιδιωτικοποιήσεις: Οπως όπως και όσο όσο... (2000-07-09 00:00:00.0)
Οι αναδιαρθρώσεις και ο ρόλος της ΔΕΗ (1999-12-11 00:00:00.0)
Στις τηλεπικοινωνίες και η ΔΕΗ (1999-12-01 00:00:00.0)
Τεκμήρια της αντεθνικής ενεργειακής πολιτικής (1996-03-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ