Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΟΥΑΝΤΟΡΕΝΑ
Συνεχίζουμε πιο δυναμωμένοι

Συνέντευξη Τύπου έδωσε χτες στο Παλαί ντε Σπορ, στη Θεσσαλονίκη ο υφυπουργός Αθλητισμού της Κούβας, πλαισιωμένος από τους Ελληνες ολυμπιονίκες Βούλα Πατουλίδου και Παύλο Σαλτσίδη

Αθλητικοί παράγοντες της Θεσσαλονίκης, γυμναστές και αθλητές, υποδέχτηκαν τον Αλμπέρτο Χουαντορένα στο Παλαί Ντε Σπορ όπου, καλεσμένος της Ενωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Μακεδονίας (ΕΠΣΜ), παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στους δημοσιογράφους. Ηταν σαν να υποδέχονταν έναν δικό τους άνθρωπο, αφού ο Α. Χουαντορένα, ο διπλός ολυμπιονίκης, δεν έπαψε ποτέ να υπηρετεί τον αθλητισμό. Μέχρι το 1985 ως αθλητής και από τότε ως υφυπουργός Αθλητισμού του ηρωικού νησιού.

Στο βήμα στάθηκαν δίπλα του δύο Ελληνες Ολυμπιονίκες, η Βούλα Πατουλίδου και ο Παύλος Σαλτσίδης.Με φόντο τις σημαίες των δύο χωρών αναδείχτηκε το μήνυμα: Ναι, ο αθλητισμός μπορεί και πρέπει να αποτελέσει βήμα φιλίας και συνεργασίας των λαών.Προλογίζοντας τον υφυπουργό Αθλητισμού της Κούβας, ο πρόεδρος της ΕΠΣΜ παρουσίασε τον μεγάλο αθλητή, τον μεγάλο άνθρωπο, το σύμβολο αντίστασης του Παγκόσμιου Αθλητισμού και του Ολυμπιακού ιδεώδους και σημείωσε πως με την παρουσία του προωθεί και δυναμώνει τη φιλία και τη συνεργασία των δύο λαών.

Προηγουμένως ο Α. Χουαντορένα ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις του Παλαί και εκμεταλλεύτηκε το λίγο χρόνο που είχε πριν τη συνέντευξη για να ρίξει μερικές μπαλιές στην μπασκέτα.

Δεν πουλάμε τους αθλητές

Στην Αίθουσα Τύπου του Παλαί, ακολούθησε ένας χείμαρρος ερωτήσεων και απαντήσεων, σχετικά με το αθλητικό σύστημα της Κούβας, την υποδομή, τις παροχές των αθλητών, τις σχέσεις της Κούβας και τη συνεργασία της στο αθλητικό επίπεδο με τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και κυρίως για το πώς αντέχει και δυναμώνει η Κούβα παρά τον 37χρονο αποκλεισμό που της έχει επιβληθεί από τις ΗΠΑ και τις άλλες σοβαρές κυρώσεις σε βάρος της.

Απαντώντας στο πώς κατάφερε η Κούβα να κερδίσει μια από τις πρώτες θέσεις στον παγκόσμιο αθλητισμό, ο Α. Χουαντορένα ξεκαθάρισε: "Οφείλεται στη στήριξη που δίνει το κράτος, στο γεγονός ότι ο αθλητισμός προωθείται από την περίοδο που το παιδί πηγαίνει στο σχολείο. Το 90% των αθλητών μας έχει ξεπηδήσει από το κίνημα του αθλητισμού μέσα στα σχολεία, αυτό που εμείς ονομάζουμε Σύστημα Πυραμίδας Υψηλού Αθλητισμού ".

Σε ό,τι αφορά τις παροχές προς τους Ολυμπιονίκες, όσους φέρνουν διακρίσεις στη χώρα και γενικά όλους τους αθλητές, ο υφυπουργός Αθλητισμού σημείωσε πως τους παρέχονται όλα όσα χρειάζονται για να ζουν αξιοπρεπώς. Για τα χρήματα που κερδίζουν από τις διεθνείς διοργανώσεις είπε πως στο σύνολό τους, το 100% των χρημάτων πηγαίνει για την παραπέρα ανάπτυξη του αθλητισμού στη χώρα. "Καταφέρνουμε μέσα σε πολύ δύσκολες οικονομικές συνθήκες, με σημαντικούς υλικούς περιορισμούς, με μεγάλες θυσίες να εκπροσωπούμε το λαό μας. Εμείς δεν πουλάμε ούτε νοικιάζουμε αθλητές για να παίξουν σε ομάδες άλλων χωρών σε προσωπικό επίπεδο. Παρά τις καταστροφικές οικονομικές συνέπειες του αποκλεισμού, συνεχίζουμε πιο δυναμωμένοι".

Κανένας Κουβανός αμόρφωτος

Μιλώντας στη συνέχεια για τις καταστροφικές συνέπειες από τον πολύχρονο αποκλεισμό, ο Α. Χουαντορένα διαμήνυσε πως "η Κούβα κρατάει ακόμη, γιατί η επανάσταση είχε και έχει την υποστήριξη όλου του λαού", ενώ στη συνέχεια παρουσιάζοντας τις επιτυχίες του συστήματος ανέφερε μερικά μόνο στοιχεία: "Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 200 εκατομμύρια παιδιά που δεν πάνε σχολείο. Κανένα από αυτά δεν είναι Κουβανάκι.Μέχρι και σήμερα χτίζουμε σχολεία και νοσοκομεία. Η βρεφική θνησιμότητα στη χώρα μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα. Τέλος, μπορούμε σήμερα να λέμε πως εμείς τουλάχιστον έχουμε εξασφαλίσει ένα κομμάτι ψωμί για όλο το λαό μας".

"Η Κούβα σήμερα δίνει σε όλους μάθημα αξιοπρέπειας", είπε ο Α. Χουαντορένα και κατέληξε, ρωτώντας: "Θα ήθελα να δω πώς μια οποιαδήποτε ευρωπαϊκή χώρα θα κατάφερνε να αντέξει αν τις επέβαλαν έστω και για μια βδομάδα τον αποκλεισμό που εμείς αντιμετωπίζουμε επί δεκαετίες".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ