Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Επιφυλάξεις για το ... άνοιγμα

H Αθήνα, επιφυλακτική απέναντι στην "εντυπωσιακή" κίνηση του αρχηγού του Γενικού Επιτελείου της Τουρκίας Ι. Καρανταγί, περιμένει έμπρακτες αποδείξεις "καλής θέλησης", προκειμένου να ανταποκριθεί.

Η επιφυλακτική στάση της ελληνικής κυβέρνησης είναι απόλυτα δικαιολογημένη, καθώς, όπως είναι γνωστό, το Γενικό Επιτελείο της Τουρκίας είναι αυτό που έχει αποφασιστικό ρόλο στη διαμόρφωση της πολιτικής της χώρας απέναντι στην Ελλάδα. Και η πολιτική αυτή είναι που έχει οδηγήσει τις δύο χώρες στο χείλος του πολέμου...

Εστι, λοιπόν, το "άνοιγμα" Καρανταγί και η πρόσκληση προς τον ομόλογό του, Αθ. Τζογάνη, ερμηνεύεται από την Αθήνα ως "ελιγμός" που αφορά στο εσωτερικό πολιτικό παιχνίδι, που διαδραματίζεται στην Αγκυρα και τις προσπάθειες να υπογραμμιστεί ο "δυτικός" και "ευρωπαϊκός" προσανατολισμός της χώρας αυτής. Παρ' όλα αυτά, στην Αθήνα δεν παραγνωρίζεται ο ρόλος των Τούρκων στρατηγών και η προβολή τους - κυρίως από την Ουάσιγκτον - ως ένας αξιόπιστος δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γ. Νικολάου, απαντώντας χτες σε ερωτήσεις, σχετικά με την πρόθεση της Αθήνας να αποδεχτεί την πρόσκληση που απηύθυνε ο Ι. Καρανταγί στον αρχηγό του ελληνικού Γενικού Επιτελείου, είπε πως "μια τέτοια κίνηση και συζήτηση έχουν νόημα, υπό την προϋπόθεση ότι διασφαλίζονται ορισμένοι όροι που έχουν σχέση με τον σεβασμό των διεθνών συνθηκών". Ωστόσο, ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης σημείωσε "ότι μέσα στον Απρίλη θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση των αρχηγών των επιτελείων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Εκεί (πιθανότατα) ο κ. Τζογάνης και ο κ. Καρανταγί μπορούν να διερευνήσουν περαιτέρω δυνατότητες".

Επαφές σε πολιτικό επίπεδο

Ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Καλεμλί, θα επισκεφθεί την Αθήνα για να παραστεί στη Σύνοδο των προέδρων των Κοινοβουλίων των χώρων της Μεσογείου, που συνέρχεται στις 6 και 7 Απρίλη. Οπως έγινε γνωστό από το γραφείο του Μ. Καλεμλί, ο πρόεδρος της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης αποδέχτηκε την πρόσκληση του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων για να παραστεί στη συνάντηση.

Η επίσκεψη του Μ. Καλεμλί στην Αθήνα εγγράφεται στην προσπάθεια βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, λένε διπλωματικές πηγές, που τονίζουν ότι ο Μ. Καλεμλί συζήτησε, ήδη, την επικείμενη επίσκεψή του και με τον αρχηγό του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, στρατηγό Ισμαϊλ Χακί Καρανταγί.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Επίσκεψη του Τούρκου Α/ΓΕΣ (2005-06-07 00:00:00.0)
Νέοι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΑ (1999-01-16 00:00:00.0)
Παράταση της θητείας Τζογάνη (1997-11-20 00:00:00.0)
Διασκεδάζουν τις ανησυχίες οι Τούρκοι στρατηγοί (1997-10-16 00:00:00.0)
"Την επόμενη βδομάδα" ο σχηματισμός κυβέρνησης (1996-03-02 00:00:00.0)
Ο αντιπτέραρχος Αθ. Τζογάνης αρχηγός ΓΕΕΘΑ (1996-02-16 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ