Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Την επόμενη βδομάδα" ο σχηματισμός κυβέρνησης
  • Γιλμάζ και Τσιλέρ βρίσκονται πιο κοντά, από κάθε άλλη φορά, στη συμμαχία
  • Διαδηλώσεις φοιτητών στην Κωνσταντινούπολη

ΑΓΚΥΡΑ. -

Πέρα από τους ενθουσιώδεις τόνους της Τανσού Τσιλέρ και του Μεσούτ Γιλμάζ αμέσως μετά τη συνάντησή τους, χτες, όταν ανακοίνωσαν από κοινού την πρόθεσή τους για σχηματισμό κυβέρνησης "την άλλη βδομάδα", εκείνο που έχει σημασία είναι ότι δεν υπήρξε οριστική κατάληξη των διαπραγματεύσεων.

Οι λεπτομέρειες, όσον αφορά το κυβερνητικό σχήμα, αναμένεται να καθοριστούν, κατά την αρχηγό του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας, Τσιλέρ, αύριο, αλλά η διατύπωση που χρησιμοποίησε η ίδια, για να περιγράψει το αποτέλεσμα της τρίωρης συνάντησής της με τον αρχηγό του Κόμματος Μητέρας Πατρίδας υπήρξε ιδιαίτερα προσεκτική. "Ελπίζουμε",είπε, "να ανακοινώσουμε το σχηματισμό κυβέρνησης την άλλη βδομάδα".

Από την πλευρά του, ο Γιλμάζ χαρακτήρισε "πολύ θετικές" τις συνομιλίες του με την Τσιλέρ, και τόνισε ότι μένουν να διευθετηθούν κάποιες μικρές λεπτομέρειες.

Τσιλέρ και Γιλμάζ διαπραγματεύτηκαν ολόκληρη την περασμένη βδομάδα τη σύσταση μιας κυβέρνησης, για να αρθεί το αδιέξοδο στην Τουρκία, και φαίνεται κατ' αρχάς τουλάχιστον ότι οι διαπραγματεύσεις απέδωσαν καρπούς.

"Εχουμε ξεπεράσει σημαντικά θέματα στις συνομιλίες για το συνασπισμό, την κατανομή των υπουργείων και την εκ περιτροπής πρωθυπουργία", έλεγε χτες η Τσιλέρ.

Το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης είδε το γενικό δείκτη των τιμών των μετοχών να... "τρελαίνεται", αμέσως μετά την ανακοίνωση των δύο ηγετών περί της προθέσεώς τους να σχηματίσουν κυβέρνηση. Η άνοδος του δείκτη κατά τις τελευταίες έξι συνεδριάσεις υπήρξε το λιγότερο εντυπωσιακή: 15,36%.

Το χρηματιστήριο, που βρισκόταν σε καθοδική πορεία από τον περασμένο Δεκέμβριο, όταν πραγματοποιήθηκαν οι εκλογές, φάνηκε να "ανασαίνει" από τη στιγμή που καταρρίφθηκε η πιθανότητα σχηματισμού κυβέρνησης με τη συμμετοχή των ισλαμιστών του Κόμματος Ευημερίας.

Οι τουρκικοί χρηματιστηριακοί κύκλοι υπήρξαν από τους κύριους μοχλούς πίεσης για τον αποκλεισμό του - ιδιόρρυθμου - νικητή των εκλογών, Νετσμεντίν Ερμπακάν, ο οποίος κατά καιρούς υιοθέτησε επιθετική ρητορική περί της οικονομίας.

Καρανταγί: "Δε αναμειχτήκαμε"...

"Δεν αναλάβαμε την παραμικρή πρωτοβουλία, για να εμποδίσουμε τη δημιουργία συνασπισμού μεταξύ των Κομμάτων Μητέρας Πατρίδας και Ευημερίας", φέρεται να δήλωσε ο αρχηγός του τουρκικού γενικού επιτελείου στρατού, Ισμαήλ Χακί Καρανταγί, σύμφωνα με την εφημερίδα "Ζαμάν".

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτή του Κόμματος Ευημερίας, ο οποίος τον επισκέφθηκε, ο Καρανταγί αποποιήθηκε του "ρυθμιστικού ρόλου", που του έχει αποδοθεί.

Πάντως, στην Αγκυρα εξακολουθούν να κυκλοφορούν φήμες περί καθοριστικής παρέμβασης...

Συγκρούσεις φοιτητών - Αστυνομίας

Εκατοντάδες Τούρκοι φοιτητές συγκρούστηκαν με αστυνομικές δυνάμεις χτες στην Κωνσταντινούπολη, με αποτέλεσμα να υπάρξουν πολλοί τραυματίες, ο αριθμός των οποίων δεν είχε γίνει γνωστός έως χτες βράδυ.

Οι φοιτητές, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν έξω από το Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην αύξηση των διδάκτρων (επί πέντε), που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση, απωθήθηκαν από τους αστυνομικούς, οι οποίοι χρησιμοποίησαν γκλομπς. Κατέφυγαν μέσα στο κτίριο του ιδρύματος, οι αστυνομικοί τους ακολούθησαν και στη συνέχεια υπήρξαν εκτεταμένες συμπλοκές και προσαγωγές τριάντα φοιτητών.

Ασθενοφόρα, πυροσβεστικά οχήματα και τεθωρακισμένα της Αστυνομίας έφτασαν επιτόπου, αλλά οι φοιτητές δεν έδειξαν διατεθειμένοι να εγκαταλείψουν το πανεπιστήμιο, το οποίο κατέλαβαν από προχτές βράδυ.

Νωρίτερα χτες, άλλη ομάδα φοιτητών μπήκε στο κτίριο του τουρκικού κοινοβουλίου στην Αγκυρα και ανάρτησε πανό στο θεωρείο των επισκεπτών, σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Συγκέντρωση στρατού στο νότο

Τριάντα χιλιάδες στρατιώτες συγκεντρώνονται στις επαρχίες Τούντσελι, Σίβας, Μπινγκόλ και Ερζιντσάν, για την προγραμματισμένη επιχείρηση απώθησης των Κούρδων μαχητών του ΡΚΚ από τις περιοχές αυτές. Στόχος της επιχείρησης, μετέδιδε χτες το τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ATV, είναι "η εκκαθάριση της περιοχής από τους τρομοκράτες ως την Ανοιξη".

Παράλληλα, έχουν ενταθεί τα μέτρα ασφάλείας στη μεθοριακή γραμμή μεταξύ της Τουρκίας και του Ιράκ, για να μην υπάρξουν διεισδύσεις Κούρδων από το Βόρειο Ιράκ.

Την περασμένη Δευτέρα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας αποφάσισε την παράταση, για τέσσερις μήνες, της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που έχει επιβληθεί στη Νοτιοανατολική Τουρκία - απόφαση που αναμένεται να εγκριθεί από το Κοινοβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ