Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
ΟΧΙ του Ισραήλ στην εκεχειρία της "Χαμάς"

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Πρόταση εκεχειρίας υπό όρους απηύθυνε στην ισραηλινή κυβέρνηση η εξτρεμιστική ισλαμική οργάνωση "Χαμάς". Το Τελ Αβίβ αρνήθηκε να συνδιαλλαγεί "με τρομοκράτες" και αποφάσισε τη λήψη νέων μέτρων ασφαλείας. Από αργά χτες το βράδυ Παλαιστίνιοι αστυνομικοί άρχισαν, ήδη, έρευνες σε σπίτια και απειλούν με ποινή 15 χρόνων φυλάκισης όποιον ανακαλύψουν με παράνομο οπλισμό, καθώς η χρονική προθεσμία παράδοσής τους έληξε.

Αιφνιδίασε, χωρίς βομβιστική επίθεση αυτή τη φορά, η οργάνωση "Χαμάς" καλώντας σε διάλογο την ισραηλινή κυβέρνηση. Η πρόταση της οργάνωσης ανακοινώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης και υπογράφεται τόσο από το πολιτικό σκέλος της οργάνωσης όσο και από το στρατιωτικό σκέλος, τις ταξιαρχίες "Ιζεντίν αλ Κασάμ". Η "Χαμάς" δεσμεύεται, μέσα από αυτό το κείμενο, ότι θα σταματήσει τις βομβιστικές επιθέσεις εναντίον ισραηλινών στόχων εάν το Ισραήλ αποδεχτεί μια σειρά από όρους. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ καλείται να σταματήσει οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον των μελών της οργάνωσης αλλά και κάθε Παλαιστινίου πολίτη μέσα στα κατεχόμενα εδάφη αλλά και να προχωρήσει στην άμεση απελευθέρωση όλων των φυλακισμένων μελών της οργάνωσης. Στην ισραηλινή κυβέρνηση δίνεται διορία μέχρι τη δύση του ηλίου της 8ης Μάρτη να αποφασίσει και υπογραμμίζεται ότι αν η απάντησή της είναι αρνητική η "Ιζεντίν αλ Κασάμ" είναι ελεύθερη να αναλάβει δράση.

Αν και είναι η πρώτη φορά που μία πρόταση εκεχειρίας της "Χαμάς" υπογράφεται και από το στρατιωτικό της σκέλος, η ισραηλινή κυβέρνηση δε φάνηκε να διστάζει ούτε προς στιγμήν. Η απάντησή της ήταν κατηγορηματικά αρνητική. "Οταν συζητούμε με τους Παλαιστινίους γνωρίζουμε μόνο την παλαιστινιακή αρχή του Γιάσερ Αραφάτ, η οποία, μάλιστα, έχει δεσμευτεί μέσα από τις ειρηνευτικές συμφωνίες ότι θα ελέγξει και θα αφοπλίσει τους φανατικούς ισλαμιστές", υπογράμμισε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Εχούντ Μπάρακ. "Δε συνδιαλεγόμαστε με τρομοκράτες και δεν επωμιζόμαστε καμία ευθύνη, που ουσιαστικά ανήκει στην παλαιστινιακή αρχή" κατέληξε ο Μπάρακ.

Παράλληλα, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Σιμόν Πέρες ενέκρινε, χτες, το διορισμό 800, επιπλέον, στρατιωτών ασφαλείας στα μέσα μαζικής μεταφοράς και κυρίως στα λεωφορεία, που αποτελούν και τον βασικό στόχο των μαχητών της "Χαμάς". Συγχρόνως, εξετάζεται σοβαρά το ενδεχόμενο να ληφθούν αυστηρότατα μέτρα ασφαλείας σε όλο το μήκος των συνόρων με τη Δυτική Οχθη. Η λύση αυτή, βέβαια, αναμένεται να οριστικοποιηθεί μετά την άρση του αποκλεισμού της Δυτικής Οχθης, ο οποίος συνεχίζεται χωρίς καμία χαλάρωση.

  • Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) με ανακοίνωσή της εκφράζει την καταδίκη της για τις δύο βομβιστικές επιθέσεις της "Χαμάς" καθώς και για τη δολοφονική αυτοδικία σε βάρος του Παλαιστινίου οδηγού. Τονίζει ότι τέτοια τραγικά περιστατικά αναδεικνύουν την ανάγκη άμεσης ειρήνευσης με βάση το σεβασμό των αναφαίρετων δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ισραηλινές δολοφονικές προκλήσεις στη Γάζα (2012-11-15 00:00:00.0)
Αιματοκύλισμα διαρκείας στη Γάζα (2006-07-13 00:00:00.0)
Φονική αεροπορική επιδρομή στη Γάζα (2004-09-08 00:00:00.0)
Ελιγμοί από Γιάσερ Αραφάτ (1996-04-06 00:00:00.0)
Κρίσιμες στιγμές για την ειρήνη (1996-02-28 00:00:00.0)
Προς νέο "τείχος"; (1995-03-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ