Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ελιγμοί από Γιάσερ Αραφάτ

Δημόσια συγνώμη ζήτησε από τον παλαιστινιακό λαό, ο Γιάσερ Αραφάτ για την επιδρομή των παλαιστινιακών δυνάμεων ασφαλείας, το προηγούμενο Σάββατο, στο Πανεπιστήμιο Αλ Νάγια. Τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία συνδέουν την"απολογία" Αραφάτ με τη λεγόμενη επανάληψη των επαφών της παλαιστινιακής αρχής με την ηγεσία της "Χαμάς", με στόχο να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις.

"Ηταν ένα μεγάλο λάθος και ελπίζω να το συγχωρήσετε", είπε ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο προαύλιο του Πανεπιστημίου Αλ Νάγια στη Ναμπλούς. Στο ίδιο αυτό προαύλιο, το περασμένο Σάββατο, η παλαιστινιακή αστυνομία είχε χρησιμοποιήσει γκλομπς και δακρυγόνα κατά των έκπληκτων φοιτητών, με αποτέλεσμα πέντε, τουλάχιστον, φοιτητές να τραυματιστούν σοβαρά.

Σύμφωνα με τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, η κίνηση αυτή του Αραφάτ συνδέεται άμεσα με την επανέναρξη της προσπάθειας της Παλαιστινιακής Αρχής να κάτσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με την ηγεσία της ισλαμικής εξτρεμιστικής οργάνωσης "Χαμάς". Η επαναπροσέγγιση αυτή παραμένει αρκετά θολή, καθώς οι δημοσιογραφικές πληροφορίες είναι αντιφατικές.

Σύμφωνα με μια πρώτη εκδοχή, ο Γιάσερ Αραφάτ έχει, ήδη, προχωρήσει σε ορισμένες πρώτες συνομιλίες με δύο μετριοπαθή στελέχη της πολιτικής ηγεσίας της "Χαμάς", τα οποία, μάλιστα, προσφέρθηκαν να μεσολαβήσουν στο στρατιωτικό σκέλος της οργάνωσης, ώστε να σταματήσουν οι βομβιστικές επιθέσεις. Η μεσολαβητική αυτή επιτροπή, που συμπληρώνεται και από δύο στενούς συνεργάτες του Γιάσερ Αραφάτ, λέγεται ότι αναχώρησε, αργά χτες το βράδυ, για το Αμμάν της Ιορδανίας, όπου θα προσπαθήσει να συναντηθεί με την ηγεσία της "Ιζεντίμ αλ Κασάμ".

Σε πλήρη αντίθεση, με αυτές τις πληροφορίες, έρχεται ανακοίνωση που κυκλοφόρησε, χτες, με την υπογραφή της "Ιζεντίμ αλ Κασάμ", μέσα από την οποία η οργάνωση διατείνεται ότι ετοιμάζει νέες βομβιστικές επιθέσεις. Απορρίπτει, δε, κάθε ενδεχόμενο συνομιλίας με την Παλαιστινιακή Αρχή, αν ο Γιάσερ Αραφάτ δεν απελευθερώσει άμεσα όλα τα μέλη της οργάνωσης που έχουν συλληφθεί και αν δεν τιμωρήσει σκληρά όσους Παλαιστινίους αστυνομικούς πήραν μέρος σε βιαιότητες και βασανισμούς σε βάρος των συλληφθέντων. Επιπλέον, απαιτεί από τον Παλαιστίνιο ηγέτη να ζητήσει δημόσια συγνώμη "για όλα τα τρομοκρατικά μέτρα που έλαβε καθώς και για όλα τα αποτρόπαια εγκλήματα που διέπραξε το τελευταίο διάστημα η Παλαιστινιακή Εξουσία".

Σχεδόν, ταυτόχρονα κυκλοφόρησε στα αυτόνομα εδάφη και μια άλλη ανακοίνωση, που υπογράφεται από την πολιτική ηγεσία της "Χαμάς", η οποία έφτασε και στα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία. Μέσα σε αυτό το κείμενο δεν αναφέρεται ούτε λέξη για τη λεγόμενη μεσολαβητική ομάδα. Αυτό που υπογραμμίζεται απειλητικά όμως, είναι ότι αν δε σταματήσει άμεσα η κακομεταχείριση των μελών της "Χαμάς" και των οπαδών της, "κάτι μπορεί να συμβεί και η "Χαμάς" δε θα μπορεί να το ελέγξει".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ