Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΕΛΓΙΟ
Καταδίκη πρώην αντιπροέδρου για διαφθορά

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.-

Το Ανώτατο Δικαστήριο του Βελγίου καταδίκασε σε φυλάκιση δύο ετών, με αναστολή και χρηματικό πρόστιμο, τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γκι Κοέμ, για τη συμμετοχή του σε σκάνδαλο διαφθοράς, ενώ ποινές επιβλήθηκαν και σε επτά συνεργάτες του, με τις κατηγορίες της απάτης και της πλαστογραφίας. Ο Κοέμ είναι το πρώτο μέλος υπουργικού συμβουλίου που διώκεται ποινικά αυτόν τον αιώνα στο Βέλγιο. Η δίκη του διήρκεσε δύο μήνες, ενώ είχαν προηγηθεί ανακρίσεις που κράτησαν 5 χρόνια. Ο Κοέμ διατέλεσε και υπουργός Συγκοινωνιών στην πρώτη κυβέρνηση του Ζαν Λικ Ντεάν, ωστόσο παραιτήθηκε το 1994.

Ο κατηγορούμενος δήλωσε ότι θα προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, στο Στρασβούργο, κατά της καταδικαστικής απόφασης.

"Θα συνεχίσω να διακηρύττω την αθωότητά μου", τόνισε και αρνήθηκε να διευκρινίσει εάν θα παραιτηθεί από μέλος του Κοινοβουλίου.

Οι κατηγορίες που βάραιναν τον Κοέμ αφορούσαν το σκάνδαλο διαφθοράς και απάτης, που επικεντρώνεται στο ερευνητικό ινστιτούτο "Inusop", το οποίο αναλάμβανε έρευνες για το υπουργείο του Κοέμ, ενώ παράλληλα είχε στενές σχέσεις με το Σοσιαλιστικό Κόμμα.

Το ινστιτούτο κατηγορήθηκε ότι έδινε αποτελέσματα ερευνών, που στην ουσία δεν είχαν γίνει, ενώ λάμβανε μεγάλα χρηματικά ποσά, που διοχέτευσε στο κόμμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Κοέμ είναι επίσης αναμειγμένος στο σκάνδαλο "Αγκούστα", στο οποίο φέρεται να έχουν σχέση και άλλα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος, όπως ο Βίλι Κλάες, ο οποίος αναγκάστηκε να παραιτηθεί από γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ.

Στους άλλους κατηγορούμενους επιβλήθηκαν ποινές με αναστολή από έξι μήνες μέχρι δύο χρόνια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ