Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Εξοπλιστικά προγράμματα και αναστολή έκδοσης εφημερίδας
  • Καταδικαστική απόφαση του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας, για "ανακίνηση έχθρας και μίσους"...
  • Νέες στρατιωτικές συνεργασίες

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. -

Την προσωρινή διακοπή της έκδοσης της - αριστερής ιδεολογικής κατεύθυνσης - εφημερίδας "Εβρενσέλ" διέταξε χτες το δικαστήριο κρατικής ασφαλείας. Αιτία, η δημοσίευση ενός άρθρου για την παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία...

Η δημοσίευση του επίμαχου άρθρου, στις 5 του περασμένου Σεπτέμβρη, συνιστά "παραβίαση του άρθρου 312 του ποινικού κώδικα της Τουρκίας, για πρόκληση έχθρας και μίσους". Το άρθρο αυτό χρησιμοποιείται, συνήθως, εναντίον συγγραφέων και διανοουμένων που εκφράζουν "ανατρεπτικές" ιδέες.

Ο εκδότης της εφημερίδας, Αλί Ερόλ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση δύο ετών και η ποινή του μετατράπηκε σε καταβολή προστίμου, ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων λιρών. Η εφημερίδα συνεχίζει να εκδίδεται, έως ότου εκδικαστεί η έφεση, την οποία έχει υποβάλει.

"Καταδικαστήκαμε στη μέγιστη ποινή και δεδομένου αυτού του γεγονότος και των επιθέσεων κατά δημοσιογράφων μας, μας δίδεται η εντύπωση ότι η απόφαση είναι πολιτική", δήλωσε ο διευθυντής της εφημερίδας, Ιχσάν Καραλάν.

Το επίμαχο άρθρο αναφερόταν στον ταξικό πόλεμο, που δίνει στους ισχυρούς την ελευθερία, να παραβιάζουν τα δικαιώματα των αδύναμων και των φτωχών και δίνει ως παραδείγματα τα βασανιστήρια κατά τις κρατήσεις ανθρώπων που συλλαμβάνονται, τη λογοκρισία των αντιπολιτευομένων και αντικαθεστωτικών μέσων ενημέρωσης και τις αστυνομικές επιθέσεις εναντίον διαδηλωτών. Τέτοιες κατηγορίες έχουν διατυπωθεί πολλές φορές στο παρελθόν κατά του τουρκικού κράτους.

"Οποιοδήποτε αίτημα των καταπιεσμένων μαζών απειλεί την καθεστηκυία τάξη έχει απαντηθεί με καταπίεση και βία", κατέληγε το άρθρο.

Τον περασμένο Γενάρη, ο δημοσιογράφος της Εβρενσέλ Μετίν Γκιοκτεπέ είχε χάσει τη ζωή του κατά τη διάρκεια κράτησής του από αστυνομικούς, υπόθεση για την οποία εκκρεμεί η δίκη 48 κατηγορουμένων αστυνομικών...

Οπλα, όπλα, κι άλλα όπλα...

Στρατιωτικές πηγές στην Αγκυρα επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι ένοπλες δυνάμεις ζητούν από ιδιωτικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην αμυντική βιομηχανία, για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες προμήθειας στρατιωτικού υλικού.

Το θέμα αυτό βρέθηκε στο επίκεντρο συνομιλιών μεταξύ ανώτατων στρατιωτικών αξιωματούχων και εκπροσώπων των επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα, χτες στην Αγκυρα.

Στόχος της τουρκικής πολιτικοστρατιωτικής ηγεσίας είναι να μειωθούν οι εισαγωγές όπλων και να αυξηθεί η συμβολή της εγχώριας βιομηχανίας στις προμήθειες.

Αυτήν την περίοδο, ο τουρκικός στρατός διαμαρτύρεται για την καθυστέρηση στην πώληση 10 επιθετικών ελικοπτέρων τύπου "Σούπερ Κόμπρα", από τις ΗΠΑ. Η πώληση έχει εγκριθεί από το αμερικανικό Πεντάγωνο, αλλά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ μπλοκάρει την εφαρμογή της συμφωνίας, καθώς εκτιμά ότι τα ελικόπτερα θα χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία κατά των Κούρδων.

Σύμφωνα με τον Τούρκο στρατηγό Ερσίν Γιλμάζ (δεν έχει σχέση με τον πρωθυπουργό) οι τουρκικές Ενοπλες Δυνάμεις πρόκειται να υλοποιήσουν 1.523 εξοπλιστικά προγράμματα μέσα στην περίοδο 1995 - 2004, το συνολικό ύψος των οποίων θα φτάσει τα 67 δισεκατομμύρια δολάρια...

Στρατιωτικές συμφωνίες με Γεωργία, Ισραήλ

Στη σύναψη δύο συμφωνιών, μιας με τη Γεωργία για ευρεία "στρατιωτική συνεργασία" και μιας με το Ισραήλ, για κοινή χρήση αεροπορικών βάσεων, προχώρησε η Τουρκία, επιχειρώντας να διευρύνει τη γεωστρατηγική της ισχύ και επιρροή. Η χτεσινή συμφωνία με τη Γεωργία, η οποία εντάσσεται στη γενικότερη βελτίωση των διμερών σχέσεων, της δίνει δυνατότητες άσκησης επιρροής στην περιοχή του Καυκάσου. Η συμφωνία με το Ισραήλ, από την άλλη, της επιτρέπει να χρησιμοποιεί τις αεροπορικές βάσεις της χώρας αυτής, και τον εναέριο χώρο της. Και ακόμη, η δημιουργία ενός "Φόρουμ Ασφαλείας", το οποίο θα συζητά κοινά αμυντικά θέματα, στο άμεσο μέλλον, ενδυναμώνει τη στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας και προς Νότον.

Πάντως, αυτή η δεύτερη συμφωνία μπορεί να εξελιχθεί σε "μπούμερανγκ", καθώς οι αντιδράσεις του αραβικού κόσμου στη συμφωνία, που αποκαλύφθηκε χτες από τον ισραηλινό Τύπο, είναι απρόβλεπτες...

  • Η Τουρκία ακύρωσε τα διαβατήρια τα οποία είχε χορηγήσει - επί προεδρίας Οζάλ - στους Κούρδους ηγέτες του Ιράκ, Ταλαμπανί και Μπαρζανί, οι οποίοι έχουν συμφωνήσει με το Εργατικό Κόμμα των Κούρδων (ΡΚΚ).
  • "Δεν απειλούν τους τουρίστες" οι Κούρδοι της Τουρκίας, αλλά από την άλλη δεν τους συνιστούν να ταξιδέψουν στην Τουρκία, ανακοίνωσε χτες στις Βρυξέλλες εκπρόσωπος του εξόριστου Κοινοβουλίου του Κουρδιστάν. "Εάν υπάρχει ειρήνη στην Τουρκία, μπορεί να ταξιδεύει χωρίς κίνδυνο στη χώρα όποιος θέλει. Η ειρήνη θα εξαρτηθεί από τη στάση της νέας κυβέρνησης. Αν όμως συνεχιστεί ο πόλεμος, αυτός θα είναι για όλους και οι Κούρδοι δε θα φέρουν καμία ευθύνη".

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ