Σάββατο 6 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΩΣΙΑ - ΤΣΕΤΣΕΝΙΑ
Μόνο ο προεκλογικός Γιέλτσιν βλέπει "ειρήνη"

ΜΟΣΧΑ(ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ).-

Ο Μπορίς Γιέλτσιν δεν παύει να καταπλήττει τους πάντες και να κοροϊδεύει τον κόσμο με τις δηλώσεις του. Συνεχίζοντας την προεκλογική του εκστρατεία στην περιοχή Μπέλγκοροντ, τόνισε ότι, σύμφωνα με το πρόγραμμά του, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Τσετσενία έχουν σταματήσει και το ίδιο το τσετσενικό πρόβλημα έχει πρακτικά λυθεί! Η αλήθεια είναι ότι εκεί σημειώνονται συγκρούσεις ανάμεσα στα ομοσπονδιακά στρατεύματα και τους Τσετσένους αυτονομιστές, που αρνούνται να καταθέσουν τα όπλα και να υπογράψουν την ειρηνευτική συμφωνία. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην πρωτεύουσα της Τσετσενίας, Γκρόζνι, εξακολουθούν να δρουν ακόμα 300 έως 500 Τσετσένοι μαχητές.

Στο μεταξύ, ρωσικά αεροπλάνα σφυροκόπησαν και πάλι στις 5 του Απρίλη το χωριό Σαλάζι. Η τοποθεσία αυτή βρίσκεται κοντά στα προπύργια των Τσετσένων αυτονομιστών Ορέχοβο και Στάρι Ατσχόι και βομβαρδίζεται συνεχώς από την Τρίτη βράδυ. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της διοίκησης της περιοχής Ουρούς - Μάρταν, τουλάχιστον 30 τραυματίες μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο της περιοχής. Σημειώνουμε ότι οι πρώτοι κιόλας βομβαρδισμοί έγιναν μερικές ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στους κατοίκους, την κυβέρνηση του Γκρόζνι και τις ομοσπονδιακές δυνάμεις.

Επίσης, χτες, οι ρωσικές δυνάμεις, αφού είχαν 30 νεκρούς, 67 τραυματίες και 15 αγνοούμενους, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την κοινότητα Γκόισκογε, που είχαν νωρίτερα καταλάβει. Στο χωριό Γκόιτι μ' ένα κινητό αντιαεροπορικό σύστημα "Στίνγκερ" αμερικανικής παραγωγής, οι Τσετσένοι μαχητές κατέρριψαν ένα μαχητικό αεροπλάνο τύπου "ΣΟΥ". Διεξάγεται έρευνα. Θα υπάρχει άραγε αποτέλεσμα; Σε τηλεοπτική εκπομπή ο Αρκάντι Βόλσκι, ο οποίος το καλοκαίρι του 1995 διεξήγαγε με κάποια επιτυχία διαπραγματεύσεις στην Τσετσενία, επισήμανε ότι η έρευνα που έγινε πέρσι για τη δολοφονία μιας οικογένειας έφτασε σε αδιέξοδο, διότι ούτε οι ομοσπονδιακές δυνάμεις, ούτε οι Τσετσένοι επέτρεψαν στους ανακριτές να ολοκληρώσουν την έρευνα. Ο Γιέλτσιν, όμως, μιλάει "ελεύθερα" στην "ελεύθερη Ρωσία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ