Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΟΣΝΙΑ
Καινούρια θύματα από τις νάρκες
  • Πορτογάλοι ΝΑΤΟικοί στρατιώτες αυτή τη φορά οι τραυματίες
  • Πρόβλημα με την αποκατάσταση των προσφύγων

ΣΑΡΑΓΕΒΟ.-

Δύο Πορτογάλοι στρατιώτες, που συμμετέχουν στο εκστρατευτικό Σώμα του ΝΑΤΟ στη Βοσνία, τραυματίστηκαν νωρίς χτες βράδυ, όταν πάτησαν σε χιονισμένη ναρκοθετημένη, αλλά αποστρατικοποιημένη περιοχή 60 χλμ. νοτιοανατολικά του Σαράγεβο.

Σύμφωνα με ΝΑΤΟικό εκπρόσωπο, οι δύο Πορτογάλοι, που περιπολούσαν στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι οι λοχίες Ζόρζε Μιγκέλ Σάντος Ολιβέιρα και ο Ρούιι Πάουλο Ντιάζ, οι οποίοι υπέστησαν τραύματα στα κάτω άκρα τους. Οι τραυματίες μεταφέρθηκαν αμέσως σε ιταλικό στρατιωτικό νοσοκομείο στο προάστιο του Σαράγεβο, Βογκόσκα.

Οπως είναι γνωστό, από τις 20 Δεκέμβρη (οπότε άρχισε η στρατιωτική επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Βοσνία) μέχρι σήμερα, έχουν χάσει τη ζωή τους 11 στρατιώτες και έχουν τραυματιστεί άλλοι 63...

Στο μεταξύ, έκκληση για τη συγκέντρωση του ποσού των 823 εκατομμυρίων δολαρίων, για την υλοποίηση προγραμμάτων επαναπατρισμού και αποκατάστασης των προσφύγων της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, απηύθυναν χτες τα Ηνωμένα Εθνη, καθώς πυκνώνουν μέρα με τη μέρα τα καραβάνια των ανθρώπων που αναζητούν νέες εστίες και ελπίδα για μια καινούρια ζωή.

"Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν, για να πείσουμε αυτούς τους ανθρώπους να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ολος ο κόσμος θέλει να παραμείνουν στα σπίτια τους", είπε χτες, στην έδρα της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Γενεύη, ο εκπρόσωπος της Οργάνωσης, Ρον Ρέντμοντ, αναφερόμενος στο δράμα χιλιάδων Σερβοβόσνιων, που έχουν πάρει αναγκαστικά το δρόμο της προσφυγιάς μετά την παράδοση της διοίκησης των περιοχών τους στα χέρια της κροατο - μουσουλμανικής ομοσπονδίας. Και όμως! Την ίδια ώρα που ο εκπρόσωπος της Υπατης Αρμοστείας έκανε τις παραπάνω δηλώσεις, την ίδια περίπου στιγμή αξιωματούχοι της Οργάνωσης στα μέχρι πρότινος σερβοκατοικούμενα προάστια του Σαράγεβο, Ιλιτζα και Βόγκοσκα, ανέφεραν στους δημοσιογράφους τα πρώτα κρούσματα βίας μουσουλμάνων κατά των λιγοστών Σέρβων, που είτε πήραν την απόφαση να μείνουν στα σπίτια τους, είτε δεν πρόλαβαν ακόμη να τα εγκαταλείψουν. Οι πληροφορίες αυτές έφεραν ορισμένους μουσουλμάνους πρόσφυγες, που έφταναν χτες στο Βόγκοσκα, να διώχνουν με τη βία (ακόμη και με όπλα) τους Σέρβους που έμεναν σε ιδιόκτητα σπίτια πριν από το ξέσπασμα του αιματηρού πολέμου των 3,5 χρόνων...

Το Διεθνές Δικαστήριο για τα εγκλήματα πολέμου

Ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Ρίτσαρντ Γκολντστόουν, απήγγειλε χτες κατηγορίες για εγκλήματα πολέμου και για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, στην πολιορκία του Σαράγεβο, ενάντια στον Σερβοβόσνιο στρατηγό, Ντζόρντζε Ντζούκιτς. "Το μόνο επιχείρημα γι' αυτές τις κατηγορίες φαίνεται να είναι ένα γεγονός: ότι ο στρατηγός Ντζούκιτς είναι Σερβοβόσνιος. Πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλο και απ' αυτή την άποψη είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε τη δίκη ακόμη και αύριο", σχολίασε η υπεράσπιση του στρατηγού Ντζούκιτς, ο οποίος συνελήφθη από τις βοσνιακές αρχές στις 30 του Γενάρη και κρατείται από τις 12 του Φλεβάρη στη Χάγη.

Παράλληλα, ο Κροάτης στρατηγός, Τιμοχίρ Μπλάσκιτς, που κατηγορείται και εκείνος για εγκλήματα πολέμου από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δήλωσε χτες ότι είναι έτοιμος να "μεταβεί εκουσίως" στο δικαστήριο, προκειμένου να αποδείξει, όπως ισχυρίστηκε, την αθωότητά του. Ο στρατηγός Μπλάσκιτς είναι ο πρώτος Κροάτης που παραπέμπεται για εγκλήματα πολέμου στο Δικαστήριο της Χάγης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ