Σάββατο 2 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Νόμος αμνήστευσης της οργάνωσης του Καρβάλιο

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.-

Το Κοινοβούλιο της Πορτογαλίας ενέκρινε χτες ένα νόμο για την αμνήστευση όλων εκείνων που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση "Λαϊκές Δυνάμεις 25 Απρίλη", μεταξύ των οποίων και ο συνταγματάρχης Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο, στέλεχος της "επανάστασης των γαριφάλων" του 1974.

Ο νόμος ψηφίστηκε με 123 ψήφους του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος, έναντι 94 του κεντροδεξιού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος και των δεξιών χριστιανών του Λαϊκού Κόμματος, ενώ τρεις βουλευτές απείχαν από την ψηφοφορία.

Ο νόμος αυτός δεν καλύπτει τα "εγκλήματα αίματος", εννοώντας ότι ο Οτέλο ίσως καταδικαστεί σε 20 χρόνια φυλακής για ανθρωποκτονία, υπόθεση που θα εξεταστεί από το δικαστήριο την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Ιντεμπεντέντε".

Στις 7 Φλεβάρη, ο απερχόμενος Πρόεδρος Μάριο Σοάρες είχε απευθύνει ένα μήνυμα προς τους Πορτογάλους βουλευτές με το οποίο τους καλούσε να ψηφίσουν ένα νόμο που να αμνηστεύει όλους εκείνους που έχουν καταδικαστεί για συμμετοχή στην οργάνωση "Λαϊκές Δυνάμεις 25 Απρίλη".

Η οργάνωση αυτή είχε θεωρηθεί υπεύθυνη για περίπου 80 επιθέσεις που προκάλεσαν 12 νεκρούς, κυρίως στρατιωτικούς, αστυνομικούς και επιχειρηματίες.

Ο Οτέλο Σαράιβα ντε Καρβάλιο συνελήφθη τον Ιούνη του 1984 με την κατηγορία ότι ήταν ιδρυτής της οργάνωσης "Λαϊκές Δυνάμεις 25 Απρίλη", πράγμα που ο ίδιος αρνείται, και καταδικάστηκε σε κάθειρξη 18 ετών το 1987. Απελευθερώθηκε όμως το 1989, όπως και πολλοί άλλοι που είχαν καταδικαστεί μαζί του.

Επειδή όμως ο νέος αυτός νόμος αμνηστεύει ορισμένα μόνο εγκλήματα, δεν αναμένεται να επιλύσει πλήρως το υφιστάμενο νομικό αδιέξοδο, καθώς υποθέσεις σχετικές με την οργάνωση εξακολουθούν μέχρι σήμερα να σέρνονται στα δικαστήρια.

Αυτή τη στιγμή, περισσότερες από 70 διαφορετικές υποθέσεις βρίσκονται στα δικαστήρια σε όλη τη χώρα και είναι πιθανό ορισμένα μέλη της οργάνωσης "Λαϊκές Δυνάμεις 25 Απρίλη", περιλαμβανομένου του Οτέλο ντε Καρβάλιο, να ξαναγυρίσουν στη φυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ