Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η κοινωνία των "ρεκόρ"

"Το θέμα δεν είναι να δημιουργήσουμε πρωταθλητές - ρομπότ. Το κράτος, οι ομοσπονδίες, οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν υποχρέωση να διαπαιδαγωγήσουν ανθρώπους. Οι δικοί μας Ολυμπιονίκες είναι και πτυχιούχοι πανεπιστημίων. Οι πρωταθλητές μας είναι υπόδειγμα για τις νεότερες γενιές. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν υπευθυνότητα για τα παιδιά... Η πραγματικότητα όμως σε διεθνές επίπεδο είναι διαφορετική. Δυστυχώς, το διεθνές σκηνικό έχει αλλάξει πολύ. Υπάρχει μια άκρατη εμπορευματοποίηση, ένας επαγγελματισμός. Είναι κρίμα... Οσες αλλαγές κι αν έγιναν, εμείς θα διατηρήσουμε τις ηθικές αξίες σαν βάση του αθλητισμού μας". Τα παραπάνω λόγια του Ολυμπιονίκη, του υφυπουργού Αθλητισμού της χώρας που κατατάχτηκε στη δεύτερη θέση στο πρόσφατο παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου, του πολίτη της Κούβας, του Αλμπέρτο Χουαντορένα, δεν είναι δικά του! Δεν του ανήκουν! Δεν είναι "προσωπική" του υπόθεση! Και αυτό είναι το μεγαλείο.

***

Είναι τα λόγια, τα πιστεύω, η ανθρωπιά και κυρίως οι πράξεις ενός "άλλου" κόσμου. Μιας "άλλης" κοινωνίας. Ενός "άλλου" πολιτισμού. Είναι τα λόγια, τα πιστεύω, η ανθρωπιά, οι πράξεις ενός "άλλου" τύπου ανθρώπου. Του ανθρώπου που μπορεί και πρέπει να "γεννά" ο σοσιαλισμός. Φωνή αυτού του κόσμου είναι ο Χουαντορένα. Εκπρόσωπος αυτού του "άλλου" κόσμου είναι ο πολίτης Χουαντορένα και για αυτό τα όσα είπε προχτές στην Αθήνα, χτες στη Θεσσαλονίκη, καλεσμένος του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, δεν είναι προσωπικό του "ρεκόρ". Είναι δείγμα των επιδόσεων μιας ανώτερου τύπου κοινωνίας. Είναι δείγμα των επιδόσεων ενός ολόκληρου λαού. Είναι δείγμα των επιδόσεων της κουβανέζικης επανάστασης. Είναι ο σοσιαλισμός.

***

Κάποιοι θα σπεύσουν να μιλήσουν για "ωραιοποίηση". Για "γραφικές υμνολογίες". Για "δογματικές προσκολλήσεις που υπαγορεύουν τον εκθειασμό του... κόκκινου". Για "ιδεοληψίες" και "κομματικο-επιβαλλόμενα θυμιατίσματα". Δε θα μπούμε στον κόπο να αντιπαραθέσουμε ως απόδειξη του μεγαλείου του κουβανέζικου λαού - και συνάμα της δικής μας απόφασης να μην κρύβουμε ότι θεωρούμε αυτό το μεγαλείο ως "δική μας" υπόθεση - ούτε υπό ποιες συνθήκες συνεχίζει η Κούβα να "σπάει τα ρεκόρ", ούτε να συγκρίνουμε το μεγαλείο της με τα "ντοπαρισμένα" ιδεώδη εκείνων που έχουν σαρώσει όλα τα "χρυσά" στο άθλημα των "εμπάργκο" κατά των λαών και της ανθρωπιάς. Θα περιοριστούμε στην απάντηση που έδωσε ο πολίτης της Κούβας Χουαντορένα, σε ερώτηση του "Ελεύθερου Τύπου", για το χρήμα ως κίνητρο των επιδόσεων των αθλητών της χώρας του: "Τα χρήματα που θα κερδίσουν θα πάνε για την ανάπτυξη του αθλητισμού στην Κούβα. Αυτό μας διαφοροποιεί από τους άλλους. Μοιάζει ρομαντικό, αλλά δε θα αλλάξουμε ποτέ".

Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ