Παρασκευή 28 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Στην αλυσίδα του Μάαστριχτ και της ΓΚΑΤΤ

Με συνοπτικές διαδικασίες και κρυφά από τον ελληνικό λαό η κυβέρνηση θέλει να κυρωθεί από τη Βουλή η τελική πράξη της Διάσκεψης του Ευρωπαϊκού Χάρτη Ενέργειας, η σχετική συνθήκη και τα συνοδευτικά πρωτόκολλα. Αυτό που η κυβέρνηση προσπαθεί να μη γίνει γνωστό στο λαό, αλλά και στη Βουλή είναι ότι με τη σύμβαση ολοκληρώνεται ο κύκλος των δυνατοτήτων εκμετάλλευσης από τα μονοπώλια των πηγών ενεργείας που βρίσκονται στις διάφορες ευρωπαϊκές χώρες. "Είναι ένας κρίκος στην αλυσίδα του Μάαστριχτ, της ΓΚΑΤΤ, των διευρωπαϊκών δικτύων", τόνισε χτες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, όπου εντός δύο μόλις ωρών συζητήθηκε και εγκρίθηκε η σύμβαση, ο βουλευτής του ΚΚΕΜήτσος Κωστόπουλος.Να σημειωθεί ότι μόνο το ΚΚΕ καταψήφισε τη σύμβαση, την οποία υπερψήφισε η ΝΔ, ενώ ο ΣΥΝ και το ΔΗΚΚΙ επιφυλάχτηκαν να τοποθετηθούν, όταν το θέμα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο εισηγητής του ΔΗΚΚΙ μάλιστα, Γ. Καρατάσος,διαπίστωσε στη σύμβαση πολλά θετικά σημεία, ενώ ο εισηγητής του ΣΥΝ, Σπ. Δανέλλης,έθεσε απλώς στην παριστάμενη υπουργό Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου,διευκρινιστικές ερωτήσεις.

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική του περιεχομένου και των στόχων της σύμβασης ήταν η τοποθέτηση του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Β. Βύζα.Αφού τόνισε ότι διευκολύνεται η διείσδυση στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης και της Ανατολικής Ευρώπης, λέγοντας χαρακτηριστικά "Η Δύση είδε τις νέες πηγές ενέργειας της Ανατολής και θέλει να τις εκμεταλλευτεί", επισήμανε ότι η σύμβαση βοηθά στην αποκρατικοποίηση των ελληνικών δημοσίων επιχειρήσεων.

Αποκλείεται ο εθνικός σχεδιασμός

"Η σύμβαση αυτή πρέπει να γίνει γνωστή στον ελληνικό λαό και να μην κυρωθεί ερήμην του", τόνισε ο Μήτσος Κωστόπουλος, προσθέτοντας ότι "της κύρωσης είναι απαραίτητο να προηγηθεί ολοκληρωμένη συζήτηση". Ακολούθως επισήμανε ότι πέραν όλων των άλλων υπάρχει και συνταγματικό κώλυμα για την κύρωσή της, αφού, σε αντίθεση ρητών διατάξεων του Συντάγματος, εκχωρούνται κατά συρροή κρατικά δικαιώματα σε ξένους.

Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι είναι άλλο οι διεθνείς σχέσεις με αμοιβαίο όφελος και άλλο η επιβολή κανόνων των ισχυρών σε βάρος των ασθενέστερων κρατών.

Ακολούθως ο Μήτσος Κωστόπουλος παρατήρησε ότι με την εφαρμογή της σύμβασης δεν επιτρέπεται πλέον κανένας εθνικός σχεδιασμός στον τομέα της Ενέργειας, αφού προβλέπεται το πώς θα κινηθούν τα κεφάλαια στο εξής. "Καταργείται η κρατική επιχείρηση και ο σχεδιασμός παραγωγής Ενέργειας. Η σύμβαση ανοίγει το δρόμο του ελεύθερου ανταγωνισμού, που εκ των πραγμάτων απαγορεύει το σχεδιασμό, αφού ο κάθε ένας θα ενεργεί με γνώμονα το δικό του κέρδος", είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Τι υπάρχει στο Αιγαίο;

"Τι κρύβει στα σπλάχνα του το Αιγαίο; Ισως κάποιες αμερικανικές εταιρίες το γνωρίζουν, εμείς πάντως σαν κόμμα δεν έχουμε πληροφορίες τι σημαίνει Αιγαίο από άποψη ενέργειας", ρώτησε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο βουλευτής του ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το Αιγαίο είναι ένας χώρος με σημαντικές πηγές ενεργείας.

Στη συνέχεια ο Μήτσος Κωστόπουλος αφού έθεσε το θεωρητικό ερώτημα "τίνος είναι αυτός ο γεωγραφικός χώρος;", είπε ότι η απάντηση πρέπει βέβαια να είναι δεδομένη, κάτι όμως που δε συμβαίνει με τη σύμβαση. "Είναι ελεύθερος ο οποιοσδήποτε να πάει, χωρίς να μπορείς σαν χώρα να τον εμποδίσεις. Αυτό σημαίνει ότι πλεονεκτήματα που έχει η Ελλάδα να αναπτυχθεί, τα παραχωρεί σε τρίτους, που είναι συζητήσιμο ποιοι θα είναι", τόνισε ο εισηγητής του ΚΚΕ. Στα ερωτήματα του Μήτσου Κωστόπουλου για το Αιγαίο, η υπουργός Ανάπτυξης, Βάσω Παπανδρέου, τήρησε σιγήν ιχθύος που όμως είναι ταυτόχρονα και αποκαλυπτική.

  • Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή ψηφίστηκε και η κύρωση της διεθνούς σύμβασης για την πυρηνική ασφάλεια. Ο Μήτσος Κωστόπουλος σημείωσε ότι το ΚΚΕ ψηφίζει τη σύμβαση με επιφυλάξεις, επισημαίνοντας τον κίνδυνο, στο όνομα της ασφάλειας και της προστασίας από τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, να ασκηθούν πιέσεις ή εκβιασμοί σε χώρες για πολιτικούς λόγους.

Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ