ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ ΣΤΑΘΜΟΥΣ
Ξεκινούν νέο κύκλο απεργιακών κινητοποιήσεων

Αποφάσισαν δύο 24ωρες απεργίες για τις 7 και 14 Απρίλη. Διοργανώνουν στην Αθήνα δύο απογευματινά συλλαλητήρια στις 10 και 16 Απρίλη και πανελλαδική συγκέντρωση στις 14 Απρίλη

Μήνας απεργιακών κινητοποιήσεων θα είναι και ο Απρίλης για τους εργαζόμενους στους Κρατικούς Παιδικούς Σταθμούς (ΚΠΣ), που αντιτίθενται με τη μεταφορά τους στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ).

Την ερχόμενη βδομάδα, θα κάνουν τοπικές ενημερωτικές συγκεντρώσεις σε Αθήνα και Πειραιά, ενώ την Τετάρτη 2 Απρίλη τα ΔΣ των τεσσάρων συλλόγων των εργαζομένων θα πάνε στη Βουλή για να ενημερώσουν τους βουλευτές όλων των κομμάτων. Για τις 7 Απρίλη οι εργαζόμενοι αποφάσισαν 24ωρη απεργία, ενώ στις 10 του μήνα διοργανώνουν συλλαλητήριο στην πλατεία Κλαυθμώνος, ώρα 5.30 μμ. Στις 14 Απρίλη θα κάνουν 24ωρη απεργία και πανελλαδική συγκέντρωση, ώρα 11 πμ, στην πλατεία Βάθης και πορεία στο υπουργείο Υγείας - Πρόνοιας. Τέλος, στις 16 Απρίλη διοργανώνουν συλλαλητήριο, ώρα 5.30 μμ, στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Σε ανακοίνωσή της, η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εργαζομένων" στους ΚΠΣ τονίζει ότι "κανένας αγώνας δεν πάει χαμένος, παρά μόνο αυτός που δε γίνεται". Υπενθυμίζει την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης που συνάντησαν οι εργαζόμενοι, στην πορεία του τρίμηνου αγώνα, για την ικανοποίηση ακόμη και των πιο μικρών θεσμικών αιτημάτων τους, "προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο των αποκρατικοποιήσεων - ιδιωτικοποιήσεων στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής, που είναι ενταγμένο στη συνολική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εργαζομένων" τονίζει ότι οι εργαζόμενοι στους ΚΠΣ αντιστέκονται και αντιπαλεύουν για να μην περάσει η νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης. "Σ' αυτήν την πάλη, που κι εμείς διεξάγουμε στο χώρο μας, διαπιστώσαμε ότι δεν είμαστε μόνοι - συνεχίζει η ανακοίνωση. Μόνη θα μείνει στο τέλος η κυβέρνηση. Οσο συνεχίζουμε την αποκάλυψη των κυβερνητικών επιλογών με τη δημοσιοποίηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο θεσμός των ΚΠΣ και οι εργαζόμενοι, τόσο πληθαίνουν τα ψηφίσματα συμπαράστασης και αλληλεγγύης από γονείς, δημοτικές διοικήσεις, συλλόγους γονέων κλπ. Διότι το αίτημα για ενιαία δημόσια δωρεάν αναβαθμισμένη προσχολική αγωγή για όλα τα παιδιά του λαού με διασφαλισμένα τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, είναι αίτημα κοινό, που συσπειρώνει την πλειοψηφία του λαού".

Η "Δημοσιοϋπαλληλική Ενότητα Εργαζομένων", αναφερόμενη σε προτάσεις που ακούγονται από διάφορες συνδικαλιστικές δυνάμεις του χώρου για αποδοχή της εκχώρησης των ΚΠΣ στους δήμους ή στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και για δημιουργία Ενιαίου Φορέα Προσχολικής Αγωγής - που θα είναι φορέας Ιδιωτικού Δικαίου - τονίζει ότι δεν εξασφαλίζουν την υπηρεσιακή κατάσταση των εργαζομένων. "Είναι υποχώρηση και μάλιστα στην κρίσιμη φάση του αγώνα", υπογραμμίζει.

Τέλος, τονίζει ότι θα συνεχίσει την πάλη στην ίδια κατεύθυνση και με ένταση των προσπαθειών για συσπείρωση και κοινή δράση με τους γονείς και άλλους εργαζόμενους, ενάντια στην πολιτική που υποβαθμίζει το παιδαγωγικό έργο των ΚΠΣ και οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση.

Εκσυγχρονιστική μαγεία

Με το που ανακοινώθηκαν αυτά τα περίφημα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την υγεία... απόκτησαν κιόλας και εξειδίκευση σε σοβαρούς τομείς, όπως, λόγου χάρη, της πρόληψης του καρκίνου.

Αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς απ' την ομιλία του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα στη θεμελίωση του Κέντρου Φιλοξενίας των αρρώστων με καρκίνο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που έγινε χτες στην Παιανία. Το νέο σχέδιο νόμου, είπε ο υπουργός, προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία μεταξύ άλλων μπορούν να αναλάβουν την ενημέρωση του πληθυσμού με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Επίσης - κατά τον υπουργό - "θα μπορούν να υλοποιούνται προγράμματα μαζικού προληπτικού ελέγχου, τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή του προσωπικού των μονάδων ΠΦΥ και του άριστου δυναμικού που διαθέτει ο χώρος της Ογκολογίας".

Ενας απ' τους βασικούς στόχους των μονάδων ΠΦΥ είναι η πρόληψη του πληθυσμού από κάθε αρρώστια - συνεπώς και του καρκίνου. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι υπάρχουσες μονάδες ΠΦΥ δεν μπορούν να επιτελέσουν αυτό το σκοπό γιατί αφ' ενός είναι πολύ λίγες σε αριθμό - στα αστικά κέντρα υπάρχουν μόνο του ΙΚΑ - αλλά και γιατί οι υπάρχουσες είναι ανεπαρκώς στελεχωμένες και εξοπλισμένες.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμιά αύξηση των μονάδων ΠΦΥ, ούτε και καμιά σημαντική βελτίωση των υπαρχουσών. Κι έρχεται ο υπουργός και λέει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι υπάρχουσες μονάδες ΠΦΥ θα πετύχουν σε προληπτικό επίπεδο όσα δεν πέτυχαν τόσα χρόνια.

Λες και το νομοσχέδιο είναι μαγικό ραβδί. Αλλά όταν λείπει η πολιτική βούληση, τότε αντικαθίσταται απ' την... εκσυγχρονιστική μαγεία.

Νομαρχιακή αυθαιρεσία στη Λέσβο

Ο κυβερνητικός νομάρχης, Αλ. Μαθιέλης, αρνείται να επικυρώσει το διορισμό προϊσταμένου Αλιείας

Επί δύο συναπτά έτη, ο κυβερνητικός νομάρχης Λέσβου Αλ. Μαθιέλης - πρώην συνεργάτης του πρωθυπουργού (όταν διατελούσε υπουργός στις κυβερνήσεις Α. Παπανδρέου) - αρνείται να πληρώσει τη θέση του προϊσταμένου της Εποπτείας Αλιείας Λέσβου. Ο λόγος είναι πως ο μοναδικός ιχθυολόγος στο Τμήμα Αλιείας - ο οποίος διαθέτει τα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα και έχει επιλεγεί για τη θέση αυτήν από το Υπηρεσιακό Συμβούλιο - τυχαίνει να μην είναι της εύνοιας του κ. νομάρχη, όπως και διαφόρων κυκλωμάτων ενδιαφερομένων, που στοχεύουν στη ληστρική εκμετάλλευση των μοναδικών ψαρότοπων των κόλπων Καλλονής και Γέρας. Ετσι, η Εποπτεία Αλιείας λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια χωρίς προϊστάμενο με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις στη λειτουργία ενός νευραλγικού για το νησί τομέα και με όλους τους κινδύνους για διοικητικές αυθαιρεσίες που μπορεί να συμβαίνουν υπό την πίεση συγκεκριμένων ιδιοτελών συμφερόντων - κι ενώ χρειάζεται ιδιαίτερη μέριμνα για την προστασία των μοναδικών ψαρότοπων του νησιού.

Οπως τόνιζαν παράγοντες της περιοχής, η άρνηση του ...εκσυγχρονιστή νομάρχη να επικυρώσει το διορισμό του συγκεκριμένου ιχθυολόγου στη θέση του προϊσταμένου, ίσως εξηγείται από τις πιέσεις των συγκεκριμένων συμφερόντων για ληστρική εκμετάλλευση των Κόλπων Καλλονής και Γέρας και τη δηλωμένη αντίθεση του συγκεκριμένου υπαλλήλου να το επιτρέψει. Ωστόσο, η στάση αυτή του νομάρχη - ανεξάρτητα από το τι συμφέροντα υπηρετεί - δεν είναι παρά μια εκδήλωση αυθαιρεσίας και ετσιθελισμού. Αλλωστε, ο νομάρχης του ΠΑΣΟΚ Αλ. Μαθιέλης έχει δώσει δείγμα γραφής στο διάστημα της θητείας του και σε άλλες περιπτώσεις. Εν πάση περιπτώσει όμως, υπογραμμίζουν οι ίδιοι παράγοντες, ο νομάρχης δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και να αδιαφορεί για την εύρυθμη λειτουργία της διοίκησης.

ΛΑΡΙΣΑ
Ο παγετός "έκαψε" καλλιέργειες

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε ο παγετός των προηγούμενων ημερών, σε χιλιάδες στρέμματα με οπωροφόρα δέντρα, στο νομό Λάρισας.

Κυρίως επλήγησαν καλλιέργειες με αμυγδαλιές και μάλιστα στην εποχή που "έδενε ο καρπός", με αποτέλεσμα η καταστροφή να είναι τεράστια. Ζημιές επίσης προκλήθηκαν και σε καλλιέργειες τεύτλων. Σύμφωνα με αναφορές προέδρων κοινοτήτων και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων, ο παγετός "χτύπησε" καλλιέργειες στον Τύρναβο και στον Αμπελώνα και στα χωριά Μαυροβούνι, Μύρα, Δολίχη, Μελισσοχώρι, Πυργετός, Κυψελοχώρι, Μελία, Αμυγδαλή, Καλαμάκι κ.ά..

Οι παραγωγοί βρίσκονται σε απόγνωση και ζητούν να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές για να δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ, ενώ μέσα στην ερχόμενη βδομάδα θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη φορέων στη Νομαρχία Λάρισας για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ρυθμίστε τα ρολόγια

Από τα ξημερώματα αλλάζει η ώρα και οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετατοπιστούν στις 3 π.μ. μια ώρα μπροστά και να δείχνουν 4 π.μ. Η θερινή ώρα θα ισχύσει για όλες τις χώρες - μέλη της ΕΕ έως τις 26 Οκτώβρη 1997.

Μεταλλαγμένη σόγια στην αγορά

Χιλιάδες τόνοι γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας έχουν ήδη εισαχθεί στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία της οικολογικής οργάνωσης "Γκρίνπις". Η οργάνωση με ανακοίνωσή της καταγγέλλει ότι 124.000 τόνοι της λεγόμενης σόγιας - Φρανκεστάιν έχουν εισαχθεί στην Ελλάδα, ενώ τις τελευταίες μέρες άλλοι 16.000 τόνοι έφθασαν στη χώρα μας από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Η οργάνωση επικαλείται την πρόσφατη απόφαση ελβετικής εταιρίας παραγωγής σοκολάτας να αποσύρει 500 τόνους που περιείχαν μεταλλαγμένη σόγια, επισημαίνοντας ότι, "στο 60% των επεξεργασμένων τροφίμων που βρίσκονται στα ράφια των σούπερ - μάρκετ, χρησιμοποιείται η λεγόμενη σόγια - Φρανκεστάιν αναμεμειγμένη με τη σόγια φυσικής προέλευσης".

Γι' αυτό το λόγο, η "Γκρίνπις" ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να απαγορεύσει άμεσα την εισαγωγή και χρήση γενετικά μεταλλαγμένης σόγιας και άλλων γενετικά τροποποιημένων προϊόντων. Παράλληλα, η οργάνωση ζητά από τις εταιρίες εισαγωγής να μην εισάγουν μεταλλαγμένη σόγια και να ενημερώνουν με την κατάλληλη σήμανση τους καταναλωτές ότι το προϊόν τους περιέχει μόνο φυσική σόγια.

ΣΕΡΡΕΣ
Καταδικάστηκαν άλλοι 11 αγρότες

Οι διώξεις αγωνιστών αγροτών συνεχίζονται. Αλλοι 11 Σερραίοι αγρότες καταδικάστηκαν χτες σε 4μηνη φυλάκιση επειδή συμμετείχαν στις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις του Απρίλη του 1994 διεκδικώντας την προστασία των καπνοπαραγωγών από την ασυδοσία των εμπόρων και μέτρα στήριξης της καλλιέργειας.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Σερρών κάθισαν 62 αγρότες αντιμετωπίζοντας την κατηγορία της παρακώλυσης συγκοινωνιών. Οι 11 αμέσως μετά την καταδίκη τους άσκησαν έφεση και αφέθηκαν ελεύθεροι. Οι υπόλοιποι 51 αθωώθηκαν λόγω αμφιβολιών.

Ληστεία με λεία 10 εκατομμύρια δραχμές έγινε χτες στην εταιρία καλλυντικών "Αλαμο" στην Ανθούσα. Στις 9:45 το πρωί δύο άτομα που είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατούσαν κυνηγετικό όπλο και πιστόλι εισέβαλαν στην επιχείρηση (λεωφόρος Ανθούσας 48).

Οι κακοποιοί περίμεναν τον Γεώργιο Παναγιωτίδη, κοντά στο εργοστάσιο και όταν αυτός επέστρεφε από την τράπεζα με τα χρήματα που προορίζονταν για πληρωμές υπαλλήλων, τον ακινητοποίησαν και του πήραν την τσάντα με τα χρήματα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ