Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκσυγχρονιστική μαγεία

Με το που ανακοινώθηκαν αυτά τα περίφημα δίκτυα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας, που προβλέπει το σχέδιο νόμου για την υγεία... απόκτησαν κιόλας και εξειδίκευση σε σοβαρούς τομείς, όπως, λόγου χάρη, της πρόληψης του καρκίνου.

Αυτό μπορεί να συμπεράνει κανείς απ' την ομιλία του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα στη θεμελίωση του Κέντρου Φιλοξενίας των αρρώστων με καρκίνο της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας, που έγινε χτες στην Παιανία. Το νέο σχέδιο νόμου, είπε ο υπουργός, προβλέπει την ανάπτυξη δικτύων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), τα οποία μεταξύ άλλων μπορούν να αναλάβουν την ενημέρωση του πληθυσμού με στόχο την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου. Επίσης - κατά τον υπουργό - "θα μπορούν να υλοποιούνται προγράμματα μαζικού προληπτικού ελέγχου, τόσο σε κεντρικό όσο και περιφερειακό επίπεδο, με τη συμμετοχή του προσωπικού των μονάδων ΠΦΥ και του άριστου δυναμικού που διαθέτει ο χώρος της Ογκολογίας".

Ενας απ' τους βασικούς στόχους των μονάδων ΠΦΥ είναι η πρόληψη του πληθυσμού από κάθε αρρώστια - συνεπώς και του καρκίνου. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, οι υπάρχουσες μονάδες ΠΦΥ δεν μπορούν να επιτελέσουν αυτό το σκοπό γιατί αφ' ενός είναι πολύ λίγες σε αριθμό - στα αστικά κέντρα υπάρχουν μόνο του ΙΚΑ - αλλά και γιατί οι υπάρχουσες είναι ανεπαρκώς στελεχωμένες και εξοπλισμένες.

Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει καμιά αύξηση των μονάδων ΠΦΥ, ούτε και καμιά σημαντική βελτίωση των υπαρχουσών. Κι έρχεται ο υπουργός και λέει ότι με την ψήφιση του νομοσχεδίου οι υπάρχουσες μονάδες ΠΦΥ θα πετύχουν σε προληπτικό επίπεδο όσα δεν πέτυχαν τόσα χρόνια.

Λες και το νομοσχέδιο είναι μαγικό ραβδί. Αλλά όταν λείπει η πολιτική βούληση, τότε αντικαθίσταται απ' την... εκσυγχρονιστική μαγεία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ