Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δε θα πετύχει η αναπαλαίωση

Ιδού, λοιπόν, ο νέος αρχηγός. Νεαρός και μ' όνομα βαρύ. Από "τζάκι" η καταγωγή. Και, φυσικά, αμερικανοσπουδαγμένος. Στήθηκε συνέδριο για να εκλεγεί. Αλλά, όπως λέει ο Καβάφης: "Στη Ρώμη δόθηκε ο χρησμός".

Πανηγυρίζουν τα μεγάλα οικονομικά "τζάκια". Απέκτησαν και δεύτερο "πουλαίν". Αξιόπιστη, συντηρητική, εναλλακτική λύση, στον "σοσιαλιστή" της συντήρησης. Τα κεκτημένα των "διαπλεκομένων" δεν κινδυνεύουν.

Ανανεώνουν το πολιτικό προσωπικό τους, αντλώντας στελέχη από την ίδια δεξαμενή, που, από αποκαταστάσεως του ελληνικού κράτους, τροφοδοτεί το πολιτικό κατεστημένο. Με τη σιγουριά ότι "θα διαρκέσει χρόνια αυτή η κολόνια". Θέλουν, με την αρχή της τρίτης χιλιετηρίδας, ν' ανοίξουν ένα νέο πολύχρονο κύκλο εναλλασσόμενης δικομματικής διακυβέρνησης.

Ο μεν "σοσιαλιστής" θα δημιουργήσει την "Κεντροαριστερά", απορροφώντας και μερικούς "αριστερούτσικους", πρόθυμους να γίνουν "το κερασάκι στην τούρτα". Ο δε "φιλελεύθερος" θα συνενώσει την "Κεντροδεξιά", που εκτείνεται από τους "βασιλοχουντικούς" μέχρι στις παρυφές των "σοσιαλιστών". Ετσι - και με την ελπίδα ότι θ' απομονώσουν την πραγματική Αριστερά, το ΚΚΕ - πιστεύουν πως θα ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και θα 'χουν ήσυχο το κεφάλι τους.

Μόνο που δεν ακούν τα πολιτικά παρασκήνια γι' αυτό. Η "σικέ" δικομματική αντιπαράθεση μπορεί να λειτουργεί στο διαμορφωμένο πολιτικό σκηνικό, αλλά στην κοινωνία η αναμέτρηση έχει διαφορετικό χαρακτήρα. Ουσιαστικό και ταξικό.

Οταν ο εργάτης χάνει το μεροκάματο και σπρώχνεται στο κοινωνικό περιθώριο, δεν ξεγελιέται πλέον από τις "σοσιαλιστικές" μπούρδες, ούτε ελκύεται από τις "φιλελεύθερες" ανανεώσεις. Παλεύοντας για το δικαίωμα στη δουλιά, βρίσκει απέναντί του ενωμένους "σοσιαλιστές" και "φιλελεύθερους" υπό την καθοδήγηση των ισχυρών της οικονομικής εξουσίας. Και συνειδητοποιεί την ταξική θέση του. Κι αντιλαμβάνεται πως για να λυθεί το πρόβλημά του και γενικότερα τα κοινωνικά προβλήματα, είναι ανάγκη ν' ανατραπεί το πολιτικό σκηνικό του δικομματισμού.

Το ίδιο, ο αγρότης που ξεκληρίζεται από τη γη του. Ο επαγγελματοβιοτέχνης και ο μικρέμπορος που απειλούνται με λουκέτο. Ο επιστήμονας που δεν του δίνεται η δυνατότητα να προσφέρει τις γνώσεις του. Ο νέος που στερείται της μόρφωσης. Ο συνταξιούχος που πένεται.

Επιπλέον, σήμερα η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική, σε σχέση με κείνη που διαμορφώθηκε αμέσως μετά τη μεταπολίτευση. Οταν "ανδρώθηκε" ο δικομματισμός, στηριζόμενος σε λαοπλάνα συνθήματα και ψεύτικα διλήμματα. Τα δυο μεγάλα κόμματα που κυβέρνησαν έδειξαν ότι δε διαφέρουν στην εφαρμοσμένη πολιτική. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, έχει γίνει "ηλίου φαεινότερον" πως κινούνται στην ίδια πολιτική ρότα της λιτότητας για το λαό, του ξεπουλήματος του εθνικού πλούτου, της υποταγής και εξυπηρέτησης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου και των ξένων "προστατών" της χώρας μας. Αρα, η "αναπαλαίωση" του πολικού σκηνικού, με την ανανέωση προσώπων, που επιχειρείται, δεν έχει πολλά περιθώρια επιτυχίας. Είναι βέβαιο ότι η τρίτη χιλιετηρίδα που αρχίζει θα φέρει κοσμογονικές αλλαγές. Αλλαγές, που θα προχωρήσουν τις κοινωνίες - και την ελληνική - στο δρόμο της προόδου. Ενα δρόμο, που οδηγεί στη λεωφόρο της σοσιαλιστικής οικοδόμησης.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ