- Με τη συναίνεση της δεδομένης πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ στα κυβερνητικά σχέδια για αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, ως μέσο για την προσαρμογή της χώρας μας στην πορεία και τις επιταγές της... - 1997-03-29 00:00:00.0"/> - Με τη συναίνεση της δεδομένης πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ στα κυβερνητικά σχέδια για αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, ως μέσο για την προσαρμογή της χώρας μας στην πορεία και τις επιταγές της... - 1997-03-29 00:00:00.0" /> Συναίνεσαν χωρίς ουσιαστική συζήτηση | ΡΕΠΟΡΤΑΖ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΚΕΔΚΕ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΕΝΩΣΕΙΣ ΟΤΑ
Συναίνεσαν χωρίς ουσιαστική συζήτηση
  • Η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ απέφυγε το διάλογο, καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου
  • Με ψήφισμά τους 30 και πλέον κοινοτάρχες και εκπρόσωποι ΤΕΔΚ εκφράζουν την αντίθεσή τους στο πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας"

Με τη συναίνεση της δεδομένης πλειοψηφίας της ΚΕΔΚΕ στα κυβερνητικά σχέδια για αναγκαστικές συνενώσεις δήμων και κοινοτήτων, ως μέσο για την προσαρμογή της χώρας μας στην πορεία και τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έληξε χτες το έκτακτο Συνέδριο της ΚΕΔΚΕ με θέμα: "Συνενώσεις ΟΤΑ - Σύγχρονος Δήμος", που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Παράλληλα, δόθηκε η "υπόσχεση" για ανάπτυξη και συνέχιση του διαλόγου στα πλαίσια της συστράτευσης κυβέρνησης και ΚΕΔΚΕ για την προώθηση των αναγκαστικών συνενώσεων. Διάλογο που απέφυγε η ηγεσία του ΔΣ της ΚΕΔΚΕ καθ' όλη τη διάρκεια του συνεδρίου, οργανώνοντας το χρόνο έτσι ώστε να μην υπάρχει περιθώριο έκφρασης απόψεων, πέραν των εισηγητών, αφαιρώντας το λόγο από όσους δεν ήταν σύνεδροι, προκαταλαμβάνοντας ακόμη τη διαδικασία της συζήτησης, καθώς επαναλαμβάνονταν συνεχώς ότι αυτή διέπεται από δημοκρατική αντίληψη.

Τη συναίνεση στα κυβερνητικά σχέδια και το πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας", που αφορά στις αναγκαστικές συνενώσεις, "συνόδευε" η αποφυγή ενασχόλησης με τα πραγματικά προβλήματα των δήμων και κοινοτήτων, η απουσία αναφοράς στη συνεχή ληστεία κατά της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, για την οποία εφευρίσκονται συνεχώς τρόποι περικοπών των κονδυλίων τους και η έλλειψη βούλησης για διεκδίκηση πόρων από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ανάπτυξη της ΤΑ. Αντίθετα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ πρότεινε την πρόσθετη φορολογία για την επιτυχία της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας όπως αποκαλούν το διοικητικό μέτρο των αναγκαστικών συνενώσεων.

Συγκεκριμένα, στο ψήφισμα του συνεδρίου προτείνεται η "διεύρυνση των δυνατοτήτων άντλησης και αυτοτελούς διαχείρισης πόρων στα πλαίσια ενός φορολογικού συστήματος, που θα λαμβάνει υπόψη την Τοπική Φοροδοτική Ικανότητα". Στο ίδιο ψήφισμα γίνεται λόγος για την εξασφάλιση πόρων για την ενίσχυση των νέων δήμων, αλλά δεν αναδεικνύεται - για διεκδίκηση βέβαια ούτε λόγος - η παρακράτηση από την κυβέρνηση των θεσμοθετημένων υπέρ της ΤΑ πόρων.

Αντιδρούν οι κοινοτάρχες

Κατά τα άλλα, χτες τελευταία μέρα του Συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ, αναδείχτηκε η αντίδραση της πλειοψηφίας των κοινοταρχών στις αναγκαστικές συνενώσεις, ενώ οι σύμφωνες γνώμες που εκφράστηκαν συνοδεύτηκαν από αντιρρήσεις, σχετικά με τον τρόπο χρηματοδότησης των νέων δήμων και το σύστημα αντιπροσώπευσης των κοινοτικών συμβουλίων σε αυτούς. Το στίγμα της στάσης των κοινοταρχών δόθηκε με ψήφισμα που υπογράφουν 30 και πλέον πρόεδροι Κοινοτήτων και εκπρόσωποι Τοπικών Ενώσεων Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΕΔΚ) απ' όλη τη χώρα, στο οποίο σημειώνεται η αντίθεσή τους στο πρόγραμμα "Ιωάννης Καποδίστριας". "Θεωρούμε πως το πρόγραμμα είναι πρόχειρο και αντιδημοκρατικό, δε λύνει προβλήματα της ελληνικής υπαίθρου, αντίθετα θα δημιουργήσει νέα. Τα Συμβούλια Περιοχής μπορούν να λύσουν προβλήματα ανάπτυξης της Ελληνικής Περιφέρειας, αν τους δοθούν αρμοδιότητες και πόροι, όπως προβλέπει ο νόμος 2218/94", σημειώνεται στο ψήφισμα. "Η ελληνική ύπαιθρος δεν μπορεί να ζωντανέψει όσο συνεχίζουν να δέχονται τις επιταγές της ΕΕ για μείωση του αγροτικού πληθυσμού στο 7%", τόνισε χαρακτηριστικά στο "Ρ" ο Γιάννης Βαγγελάκης,πρόεδρος της κοινότητας Καλλιθήρου Καρδίτσας.

Στο κάλεσμα των κοινοταρχών που υπογράφουν το ψήφισμα, να αναλάβουν δηλαδή η ΚΕΔΚΕ και οι ΤΕΔΚ τη δέσμευση για αναστολή του προγράμματος και διεξαγωγή δημοψηφισμάτων σε κάθε κοινότητα, η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ απάντησε με την υιοθέτηση της προτεινόμενης από την κυβέρνηση, διαδικασίας του "δημοκρατικού διαλόγου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ