Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΑΘΗΓΗΤΕΣ
Παιδαγωγικά απαράδεκτη η εγκύκλιος
  • Απορρίπτεται και από τη συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας, που εντατικοποιεί τα μαθήματα και φέρνει σε αντιπαράθεση καθηγητές, μαθητές και γονείς
  • Αγωνιστική απάντηση με το συλλαλητήριο της ερχόμενης Τρίτης

Την πρόταση της ΟΛΜΕ, για την αναπλήρωση των διδακτικών ωρών που χάθηκαν από την απεργία των καθηγητών, υιοθέτησε χτες η πλειοψηφία των ΕΛΜΕ της χώρας, που δήλωνε αποφασισμένη να μην αφήσει το υπουργείο Παιδείας να αποπροσανατολίσει και να φέρει σε αντιπαράθεση μαθητές, γονείς και καθηγητές.

Στις παρεμβάσεις των προέδρων των ΕΛΜΕ ήταν έντονη η οργή για την τακτική του υπουργείου Παιδείας που, όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος της ΕΛΜΕ Κεφαλονιάς, αναφερόμενος στην εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας "θέλει να αποστεώσει κάθε ουσιαστικό νόημα από τον αγώνα των καθηγητών και την εκπαιδευτική διαδικασία, με την εκδικητική αυτή εγκύκλιο". Πολλοί εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ άφηναν αιχμές για τη στάση του ΔΣ της ΟΛΜΕ, τονίζοντας ότι δίνει στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση αποκλειστικά τη μορφή της εφαρμογής ή όχι της εγκυκλίου και αφήνει στο απυρόβλητο τα νέα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση με την καθιέρωση του Εθνικού Απολυτηρίου, το "νέο τύπο λυκείου" και την "ελεύθερη" πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι ίδιοι καλούσαν το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συγκαλέσει πριν το Πάσχα γενικές συνελεύσεις στους συλλόγους, για να πάρει θέση ο κλάδος.

Πάντως, οι μαθητές ήταν "πρωταγωνιστές" στη χτεσινή γενική συνέλευση των προέδρων των ΕΛΜΕ, καθώς οι καθηγητές εξέφρασαν την έντονη ανησυχία τους για τις επιπτώσεις της τυχόν εφαρμογής της εγκυκλίου του υπουργείου Παιδείας, που εντατικοποιεί τα μαθήματα, και θεωρείται από την πλειοψηφία των καθηγητών ως παιδαγωγικά απαράδεκτη.

Η ΔΕΕ

Μεταφέροντας την εμπειρία που υπάρχει από τις πρόσφατες γενικές συνελεύσεις και από τις επαφές με συλλόγους μαθητών και γονιών, ο Σ. Σάββας, στέλεχος της ΔΕΕ, μιλώντας στο "Ρ" τόνισε ότι αυτό που φαίνεται είναι ότι η εγκύκλιος του υπουργείου δε βρίσκει έδαφος, καθώς χαρακτηρίζεται ως μέτρο αυταρχικό και αντιπαιδαγωγικό που δημιουργεί πρόβλημα στα παιδιά καθώς εντατικοποιεί τα μαθήματα.

"Η ΔΕΕ, τόνισε, καλεί τους καθηγητές να μην μπουν στη λογική να εφαρμόσουν την εγκύκλιο, καθώς κάτι τέτοιο θα εκθέσει τον κλάδο και θα φέρει σε αντίθεση τους καθηγητές με τους μαθητές και τους γονείς τους. Καλεί επίσης το ΔΣ της ΟΛΜΕ να συγκαλέσει γενικές συνελεύσεις του κλάδου για να πάρει θέση απέναντι στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την παιδεία καθώς και το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο που έχουμε μπροστά μας".

"Αυτό που χρειάζεται, τόνισε, είναι όλοι να αποφασίσουν και έμπρακτα να εκφράσουν την αντίθεσή τους και στα άλλα μεγάλα ζητήματα που έχει το εκπαιδευτικό κίνημα μπροστά του, εκφράζοντας παράλληλα και την αντίθεσή τους στην εγκύκλιο του υπουργείου. Και αρχή θα αποτελέσει η μαζική συμμετοχή καθηγητών, γονιών, μαθητών, εργαζομένων στο παλλαϊκό συλλαλητήριο που θα γίνει στην Αθήνα την ερχόμενη Τρίτη".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ