Σάββατο 29 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΛΜΠΕΡΤΟ ΧΟΥΑΝΤΟΡΕΝΑ
Μέσα από τον αθλητισμό διαπαιδαγωγούμε τη νέα γενιά

"Καρφίτσα" δεν έπεφτε χτες στο αμφιθέατρο των ΤΕΦΑΑ. Ο υπουργός των σπορ της περήφανης Κούβας, αλλά και ο Παναγιώτης Φασούλας καθήλωσαν το ακροατήριο, σε μια ουσιαστική συζήτηση περί αθλητισμού και εμπορευματοποίησης

"Ισως ορισμένοι να θεωρούν τον αθλητισμό της Κούβας ρομαντικό. Αν είναι έτσι λοιπόν, προτιμώ να πεθάνω ρομαντικός". Τα λόγια του Αλμπέρτο Χουαντορένα χτες στην εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας, για τις θέσεις του περί αθλητισμού, στο αμφιθέατρο των ΤΕΦΑΑ ξεσήκωσε το νεανικό κοινό, που παρακολούθησε τον υπουργό Αθλητισμού της Κούβας να δίνει μαθήματα αθλητισμού, πολιτισμού, ανθρωπισμού και μιας διαφορετικής κουλτούρας από μια περήφανη χώρα που ξέρει να παλεύει.

"Καρφίτσα" δεν έπεφτε στα ΤΕΦΑΑ στην απόλυτα πετυχημένη εκδήλωση που είχε επίσης ομιλητή τον Παναγιώτη Φασούλα, διεθνή παίκτη του Ολυμπιακού και πρόεδρο του Συνδέσμου των Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών. Ενα ...άλογο (σ.σ. παρατσούκλι του Α. Χουαντορένα) και μια ...αράχνη έκλεψαν την παράσταση.

Το λόγο πήρε πρώτος ο Α. Χουαντορένα, που μίλησε για το αθλητικό πρόγραμμα της πατρίδας του: "Κατ' αρχήν, θέλω να ευχαριστήσω το ΚΚΕ για την πρόσκληση. Είναι τιμή που είμαι δίπλα στον Π. Φασούλα, αφού άλλωστε από το μπάσκετ ξεκίνησα την αθλητική μου καριέρα. Θα κάνω μια μικρή αναφορά στο τι υπήρχε πριν από την επανάσταση. Δεν υπήρχε μαζικός αθλητισμός. Μετά τη νίκη μας, ο λαός είχε δωρεάν παιδεία, υγεία, αλλά και άθληση. Πλέον, το μάθημα της Φυσικής Αγωγής είναι υποχρεωτικό και από 950 προπονητές, στην αρχή, έχουμε τώρα 31.000. Μέσα από τον αθλητισμό, διαπαιδαγωγούμε τη νέα γενιά. Οι δικοί μας γυμναστές δεν ασχολούνται μόνο με τους πρωταθλητές, αλλά και σε επίπεδο γειτονιάς και περιφέρειας. Η υποστήριξη του κράτους απέναντι στον αθλητή είναι καθολική".

Οι μεγάλοι αθλητές

Αναφερόμενος στον επαγγελματισμό, "φρούτο" καπιταλιστικό, τόνισε: "Στην Κούβα, ο αθλητισμός δε στηρίζεται πάνω σε οικονομικές βάσεις. Τα χρηματικά έπαθλα που πήραμε από το παγκόσμιο πρωτάθλημα θα χρησιμοποιηθούν για την προώθηση του μαζικού αθλητισμού. Μεγάλοι αθλητές, όπως ο Σοτομαγιόρ και ο Πεδρόσο, έχουν συμφωνίες με εταιρίες, όμως, τα έσοδα επίσης πάνε για το γενικό συμφέρον. Ακόμη ο Χιλμπέρτο Χερέρα, που δούλεψε με επιτυχία στην Ελλάδα, ένα μέρος του μισθού του πήγαινε στην πατρίδα. Καμία τσέπη δεν επωφελείται". Είπε ακόμη και για ένα τρανό παράδειγμα του πρόσφατου παρελθόντος: "Ο μεγάλος Τεόφιλο Στίβενσον το 1972 δέχτηκε πρόταση από τους κύκλους της επαγγελματικής πυγμαχίας να δώσει αγώνα με τον Μοχάμεντ Αλι, αντί ποσού του 1 εκατομμυρίου δολαρίων. Ξέρετε την απάντησή του; Εγώ δεν αλλάζω το λαό μου για όλο το χρυσάφι του κόσμου. Οπως καταλαβαίνετε, είμαστε ένα εμπόρευμα, τόσο γνήσιο κουβανέζικο, που δεν έχει τιμή".

Ο Π. Φασούλας

Ο Παναγιώτης Φασούλας, από τη μεριά του, δεν έκρυψε τον θαυμασμό του, που γνώρισε τον μεγάλο αθλητή: "Οταν τον είδα να τρέχει, άλλαξε η άποψή μου για τον κλασικό αθλητισμό", είπε, για να αναφερθεί στη συνέχεια στο πρόβλημα των ΤΕΦΑΑ: "Δυστυχώς, το αθλητικό σχολείο δεν υπάρχει στην Ελλάδα και είναι φυσικό να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ανεργίας. Η επετηρίδα είναι από 15.000 γυμναστές και όλα είναι δύσκολα. Αισθάνομαι άσχημα να βλέπω ανθρώπους που δεν έχουν περάσει από τα ΤΕΦΑΑ να βγαίνουν στην τηλεόραση και να δηλώνουν γυμναστές". Ο Π. Φασούλας αντέδρασε έντονα, όταν, σε ερώτηση προς τον Χουαντορένα αν το εμπάργκο των ΗΠΑ επηρέασε τον αθλητισμό, ορισμένοι ακροατές ...μουρμούριζαν. "Δεν καταλαβαίνω - είπε - γιατί υπάρχει αντίδραση. Είναι αλήθεια ότι αυτό το εμπάργκο είχε καταστροφικά αποτελέσματα. Αυτό πρέπει να τα παραδεχτούμε, άσχετα αν είμαστε κομμουνιστές ή δεξιοί". Μαζί του συμφώνησε και ο υψηλός προσκαλεσμένος: "Αυτή είναι η αλήθεια. Είναι ένα έγκλημα και θύμα είναι και ο αθλητισμός. Αντίθετη σ' αυτήν την κατάσταση είναι η Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και οι περισσότερες αμερικανικές χώρες".

"Να αντισταθούμε"

Ο Π. Φασούλας, απαντώντας σε ερώτηση περί εμπορευματοποίησης του αθλητισμού, τόνισε: "Πρέπει να αντισταθούμε. Η ελίτ των πρωταθλητών είναι 15 - 20, οι υπόλοιποι είναι σε μέτρια οικονομική κατάσταση. Σίγουρα τα πράγματα είναι διαφορετικά στην Ελλάδα. Καλούμαστε να παίξουμε έναν κοινωνικό ρόλο. Πάντως, δεν πρέπει να δίνονται αυθαίρετα χρήματα για κατάκτηση ολυμπιακών μεταλλίων".

Στην Κούβα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, αγνά: "Οι δικοί μας αθλητές δεν κάνουν καμιά εμπορική προπαγάνδα. Εχουν πολλές προτάσεις, όμως έχουν εξασφαλισμένη ζωή στην κοινωνία μας. Δεν ξεπουλιούνται. Είναι θέμα φιλοσοφίας", υποστήριξε ο Χουαντορένα, για να καταλήξει σε ερώτηση, αν η πατρίδα του θέλει να αναλάβει τους Ολυμπιακούς Αγώνες: "Εχουμε πολλές οικονομικές δυσκολίες και δεν μπορούμε να αναλάβουμε μια τόσο μεγάλη διοργάνωση. Πάντως, εύχομαι από την καρδιά μου καλή επιτυχία στην προσπάθεια της Αθήνας να τους αναλάβει το 2004".

Το μοναδικό ...παράπονο του Αλμπέρτο Χουαντορένα; Γιατί ο Φασούλας χειροκροτήθηκε περισσότερο στην παρουσίαση από τον ίδιο. Φυσικά, έκανε χιούμορ, το πάντα γελαστό παιδί από την Κούβα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ