ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες των ανασφάλιστων
  • Μάχη στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας
  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχει την Πέμπτη η ΠΝΟ

Στους καταπέλτες των ανασφάλιστων πλοίων της γραμμής Πάτρας - Ηγουμενίτσας - Ιταλίας θα βρεθούν από σήμερα οι ναυτεργάτες, "μπλοκάροντας" το όργιο της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της σημαίας ευκαιρίας. Η έναρξη της κινητοποίησης είχε καθοριστεί για χτες, όμως σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Πάτρας τα πρώτα ανασφάλιστα πλοία. Ο αγώνας των ναυτεργατών θα διαρκέσει μέχρι οι πλοιοκτήτες των ανασφάλιστων πλοίων να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας, που άλλωστε οι ίδιοι είχαν υπογράψει πριν από ένα χρόνο με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στη διάρκεια ανάλογων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι στα πλοία αυτά, που κατά την τουριστική περίοδο φτάνουν τα 35,απασχολούνται πάνω από 2.500 ανασφάλιστοι Ελληνες και αλλοδαποί ναυτεργάτες!

Χτες το πρωί και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι συνδικαλιστές για τα λιμάνια που καταπλέουν τα ανασφάλιστα, ο εφοπλιστής Μαραγκόπουλος,ο οποίος δρομολογεί 7 επιβατικά πλοία στη συγκεκριμένη γραμμή, και ο εφοπλιστής Αρκουμάνης δήλωσαν, μέσω εκπροσώπων τους που πήγαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία. Το έγγραφο της συμφωνίας προβλέπει να συμβληθούν τα ανασφάλιστα πλοία με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,να επανδρωθούν με Ελληνες ναυτεργάτες ασφαλισμένους, να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο οργανικές συνθέσεις και να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Χτες νωρίς το πρωί έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, με θέμα τη λήψη μέτρων για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης. Οπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, μετά τη συνάντηση της ΕΕ της Ομοσπονδίας με την Ενωση Εφοπλιστών της Ακτοπλοϊας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καθορίστηκε για σήμερα στις 11 το πρωί, θα μεταβούν συνδικαλιστές και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ θα ενισχυθεί και η αντιπροσωπεία στο λιμάνι της Πάτρας.

Η προστασία της απασχόλησης των ναυτεργατών θα τεθεί και στον πρωθυπουργό, με τον οποίο αντιπροσωπεία της ΕΕ της ΠΝΟ θα συναντηθεί την Πέμπτη 3 Απρίλη στις 2.30 το μεσημέρι. Στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου θα τεθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα, που είχαν προβάλει οι ναυτεργάτες κατά την τελευταία 10ήμερη απεργία τους, που αφορούν την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης, τον καθορισμό των συντάξεων στο 80% του μισθού του εν ενεργεία ναυτικού κλπ.

Συνέλευση ιδιωτικών υπαλλήλων

Κάλεσμα σε όλα τα μέλη του να συμμετάσχουν στη γενική συνέλευση, που θα πραγματοποιηθεί αύριο Τετάρτη 2 Απρίλη στις 5.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας, απευθύνει, με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας.Τα θέματα της συνέλευσης είναι: Κοινωνική ασφάλιση και εργασιακές σχέσεις, καθώς και η κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας.

Απεργία διαρκείας στη ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ

Οι εργαζόμενοι επιμένουν στην ικανοποίηση των αιτημάτων τους και αντιδρούν στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους

Με απεργία διαρκείας απαντούν οι εργαζόμενοι της ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας απέναντι στα αιτήματα τους, αλλά και στην προσπάθεια ποινικοποίησης του αγώνα τους, σύμφωνα με απόφαση που πήραν χτες με συντριπτική πλειοψηφία στη συνέλευση του σωματείου τους. Πριν λίγες ώρες η εταιρία, μπροστά στην καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στην κινητοποίηση, υποχρεώθηκε να ζητήσει την αναβολή της εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που είχε καταθέσει στο Πρωτοδικείο Αθήνας, για να χαρακτηριστεί η απεργία ως παράνομη και καταχρηστική.

Οι εργαζόμενοι της ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ, που απεργούν από την περασμένη Πέμπτη, διεκδικούν το σταμάτημα των απολύσεων, την επαναπρόσληψη των απολυμένων, καθώς και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης. Την Τετάρτη θα γίνει στο υπουργείο Εργασίας τριμερής συνάντηση, όπου οι εργαζόμενοι θα πάνε με πορεία.

Η προσπάθεια ποινικοποίησης της απεργίας έχει ξεσηκώσει την αγανάκτηση των εργαζομένων. Ο Γ. Μυλωνάκης,ο οποίος εργάζεται 20 χρόνια στην εταιρία, εκφράζει την αγανάκτησή του για την ενέργεια αυτή και δηλώνει ότι είναι "καθήκον όλων των εργαζομένων να αντισταθούν στις επιλογές της εταιρίας". "Προκλητική και παράλογη" χαρακτηρίζει η Θ. Μόσχου την ενέργεια της επιχείρησης και σημειώνει: "Θα συνεχίσουμε την απεργία μέχρι να δικαιωθούμε, έστω και αν είναι μακρόχρονη", τόνισε η Β. Ζάζου,που εργάζεται 7 χρόνια στην επιχείρηση.

Μήνυμα συμπαράστασης και αλληλεγγύης έλαβαν οι εργαζόμενοι της ΧΑΡΤ - ΕΛΛΑΣ από το σωματείο εργαζομένων της SOFTEX, καθώς και από το ΕΚΑ, που καλεί την εργοδοσία να απαντήσει θετικά στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων και τα σωματεία - μέλη του να συμπαρασταθούν στο δίκιο αγώνα των εργαζομένων.

Το "όργιο" ασυδοσίας καλά κρατεί

Σωρεία παραβιάσεων των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, καθώς και "μαύρη εργασία", καταγράφουν οι έλεγχοι του Λιμεναρχείου Πειραιά στη Ζώνη

Σωρεία παραβάσεων εξακολουθούν να καταγράφονται εναντίον εφοπλιστών και εργολάβων, από τους ελέγχους που διενεργεί αυτή την περίοδο το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πειραιά στα επισκευαζόμενα πλοία, μετά τη φονική έκρηξη στο επισκευαζόμενο πλοίο ΕΥΓΕΝΙΑ.Συγκεκριμένα, κατά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν από τους λιμενικούς το Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας,σε 7 πλοία εντοπίστηκαν πάνω από 30 εργατοτεχνίτες να εργάζονται σε καθεστώς "μαύρης εργασίας" με ευθύνη των πλοιοκτητών και των εργολάβων.

Πρόκειται για τα πλοία ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2,ΙΝΤΕΡΠΡΑΝ,ΙΟΝΙΑΝ ΠΡΙΤΖ,ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ,ΕΥΡΟΣΤΑΡ,ΓΙΟΥΝΙΤΙ Ι και ΚΡΗΤΗ Ι.Η πλοιοκτήτρια εταιρία του πλοίου ΓΕΩΡΓΙΟΣ 2, "Ναυτιλιακός Μεταφορικός Συνεταιρισμός Υδρα" χρησιμοποιούσε τους 15 από τους ανασφάλιστους εργαζόμενους που εντοπίστηκαν και άλλους 3 χρησιμοποιούσε για επισκευές ο πλοιοκτήτης του πλοίου ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ. Δεν αναφέρεται ο αριθμός των ανασφάλιστων εργατοτεχνιτών που χρησιμοποιούσαν τα συνεργεία με τις επωνυμίες "Χίλιος Σπ. και ΣΙΑ ΟΕ" και "Σ. Μακρόγλου και ΣΙΑ ΕΠΕ" για τις επισκευαστικές εργασίες στο πλοίο ΙΝΤΕΡΠΡΑΝ. Οι υπόλοιποι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι χρησιμοποιούνταν από τα συνεργεία "Μαρέλκο ΕΠΕ","ΤΕΞΑΛ Πιπέρογλου" και Νικήτα Ψυχάλη.

Παραβάσεις βεβαιώθηκαν ακόμα κατά του συνεργείου με την επωνυμία "Ναυπηγοεπισκευαστική Ικονίου ΕΠΕ",επειδή απασχολούσε εργαζόμενους πέρα από το ωράριο που έχει εγκριθεί από την Επιθεώρηση Εργασίας. Παραβίαση ωραρίου βεβαιώθηκε επίσης εναντίον των συνεργείων "Α. Θεοφιλάτου - Γ. Δάγκαρη ΕΠΕ" και Ι. Β. ΚΑ HELLAS,που έχουν αναλάβει τις επισκευαστικές εργασίες του πλοίου ΣΚΑΪ ΓΟΥΙΝΤ.Στο φορτηγό πλοίο ΤΙΝΑ S βεβαιώθηκε παράβαση κατά των εργολάβων Γεωργίου Κουτουμάνη και Ιωάννη Γιαλούρη,επειδή εκτελούσαν ηλεκτρολογικές εργασίες χωρίς άδεια της λιμενικής αρχής.

Συγκέντρωση στη Νίκαια για τη Ζώνη

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην πολιτική ερήμωσης και την τεράστια ανεργία, οι εργάτες και οι άνεργοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,μαζί με δήμους του Πειραιά και άλλους φορείς. Ετσι, αύριο Τετάρτη τα σωματεία μαζί με το Δήμο Νίκαιας διοργανώνουν συγκέντρωση, στις 6.30 το απόγευμα, στην πλατεία Α. Νικολάου.Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με την πραγματοποίηση παμπειραϊκού συλλαλητηρίου.

Οι εργαζόμενοι, οι δήμοι και οι φορείς του Πειραιά διεκδικούν να χαρακτηριστεί η Β' Πειραιά ως "φθίνουσα βιομηχανική περιοχή" και να γίνουν επενδύσεις σε παραγωγική κατεύθυνση, σε συνεργασία με τους αντίστοιχους δήμους. Να υλοποιηθούν, με σαφές χρονοδιάγραμμα, οι δεσμεύσεις του διυπουργικού οργάνου για τη Ζώνη. Να λυθεί το πρόβλημα του δεξαμενισμού, να γίνει το Βιοτεχνικό Πάρκο Σχιστού, να αλλάξει η κυβερνητική πολιτική απέναντι στη ΝΕΒ, σε αντίθεση με τις κατευθύνσεις της ΕΕ. Να γίνουν κρατικές παραγγελίες, διακρατικές συμφωνίες, αλλαγές στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Η κυβέρνηση να εκδίδει άδειες σκοπιμότητας για τις "εσωτερικές γραμμές", με τη δέσμευση των εφοπλιστών να κτίζουν πλοία στην Ελλάδα. Αμεση επιδότηση όλων των ανέργων, μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 55.

Ψηφίζουν οι οικοδόμοι του Πειραιά

Ψηφίζουν από το περασμένο Σάββατο οι οικοδόμοι του Πειραιά, προκειμένου να εκλέξουν νέα διοίκηση στην Ενωση Οικοδόμων Ν. Πειραιά,καθώς και αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο της πόλης και την Ομοσπονδία. Οι εκλογές ολοκληρώνονται τη Δευτέρα, 7 Απρίλη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ