Τρίτη 1 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Στους καταπέλτες των ανασφάλιστων
  • Μάχη στα λιμάνια Πάτρας και Ηγουμενίτσας
  • Συνάντηση με τον πρωθυπουργό έχει την Πέμπτη η ΠΝΟ

Στους καταπέλτες των ανασφάλιστων πλοίων της γραμμής Πάτρας - Ηγουμενίτσας - Ιταλίας θα βρεθούν από σήμερα οι ναυτεργάτες, "μπλοκάροντας" το όργιο της εφοπλιστικής ασυδοσίας και της σημαίας ευκαιρίας. Η έναρξη της κινητοποίησης είχε καθοριστεί για χτες, όμως σήμερα αναμένεται να φτάσουν στο λιμάνι της Πάτρας τα πρώτα ανασφάλιστα πλοία. Ο αγώνας των ναυτεργατών θα διαρκέσει μέχρι οι πλοιοκτήτες των ανασφάλιστων πλοίων να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες για την εφαρμογή της νομοθεσίας, που άλλωστε οι ίδιοι είχαν υπογράψει πριν από ένα χρόνο με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία στη διάρκεια ανάλογων αγωνιστικών κινητοποιήσεων. Να σημειωθεί ότι στα πλοία αυτά, που κατά την τουριστική περίοδο φτάνουν τα 35,απασχολούνται πάνω από 2.500 ανασφάλιστοι Ελληνες και αλλοδαποί ναυτεργάτες!

Χτες το πρωί και πριν ακόμα ξεκινήσουν οι συνδικαλιστές για τα λιμάνια που καταπλέουν τα ανασφάλιστα, ο εφοπλιστής Μαραγκόπουλος,ο οποίος δρομολογεί 7 επιβατικά πλοία στη συγκεκριμένη γραμμή, και ο εφοπλιστής Αρκουμάνης δήλωσαν, μέσω εκπροσώπων τους που πήγαν στα γραφεία της Ομοσπονδίας, ότι θα εφαρμόσουν τη συμφωνία. Το έγγραφο της συμφωνίας προβλέπει να συμβληθούν τα ανασφάλιστα πλοία με το Ναυτικό Απομαχικό Ταμείο,να επανδρωθούν με Ελληνες ναυτεργάτες ασφαλισμένους, να τηρηθούν οι προβλεπόμενες από το νόμο οργανικές συνθέσεις και να εφαρμοστούν οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Χτες νωρίς το πρωί έγινε έκτακτη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας, με θέμα τη λήψη μέτρων για την καλύτερη επιτυχία της κινητοποίησης. Οπως αποφασίστηκε στη συνεδρίαση, μετά τη συνάντηση της ΕΕ της Ομοσπονδίας με την Ενωση Εφοπλιστών της Ακτοπλοϊας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που καθορίστηκε για σήμερα στις 11 το πρωί, θα μεταβούν συνδικαλιστές και στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, ενώ θα ενισχυθεί και η αντιπροσωπεία στο λιμάνι της Πάτρας.

Η προστασία της απασχόλησης των ναυτεργατών θα τεθεί και στον πρωθυπουργό, με τον οποίο αντιπροσωπεία της ΕΕ της ΠΝΟ θα συναντηθεί την Πέμπτη 3 Απρίλη στις 2.30 το μεσημέρι. Στο τραπέζι του πρωθυπουργικού γραφείου θα τεθούν και τα υπόλοιπα αιτήματα, που είχαν προβάλει οι ναυτεργάτες κατά την τελευταία 10ήμερη απεργία τους, που αφορούν την αλλαγή του τρόπου φορολόγησης, τον καθορισμό των συντάξεων στο 80% του μισθού του εν ενεργεία ναυτικού κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ