ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Απρίλη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Επιχείρηση δημιουργίας "ενωτικής εικόνας"

Συνεδριάζει σήμερα η ΚΟ και - εκτός απροόπτου - εκλέγει τον Στ. Δήμα στη θέση του γραμματέα

Με τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και την - εκτός απροόπτου - εκλογή του Στ. Δήμα στη θέση του γραμματέα εγκαινιάζει σήμερα ο Κ. Καραμανλής την "κομματική εργασιοθεραπεία", μετά από μία περίοδο συνεργασίας του με κορυφαία στελέχη της παράταξης, η οποία θα συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες καθώς εκκρεμεί μία συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη.

Ο νέος πρόεδρος θα ζητήσει σήμερα από όλους τους βουλευτές να "συστρατευτούν για το γύρισμα της σελίδας" και αναμένεται να υπογραμμίσει ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας του δε θα υπάρχουν "αρεστά και μη αρεστά" στελέχη.

Το ερχόμενο διάστημα και αφού πρώτα γίνουν εκλογές στις Νομαρχιακές Επιτροπές θα συνεδριάσει και η Κεντρική Επιτροπή, προκειμένου να εκλέξει τη νέα Εκτελεστική Επιτροπή, στην οποία ο Κ. Καραμανλής θα επιχειρήσει να δώσει ένα "ενωτικό στίγμα", με τη συμμετοχή και στελεχών που δεν τον ψήφισαν.

Συνεχίζοντας τις επαφές του με τα στελέχη του κόμματος ο νέος πρόεδρος συναντήθηκε χτες με τον Στ. Μάνο, ο οποίος, όπως είναι γνωστό, έχει αντιταχθεί στην εκλογή του νέου προέδρου, χωρίς θητεία όπως έγινε στο τελευταίο συνέδριο, ενώ έχει ζητήσει και τη συγκρότηση "σκιώδους κυβέρνησης", θέμα στο οποίο δεν έχει καταλήξει ακόμα ο Κ. Καραμανλής. Ο Στ. Μάνος, κρατώντας σαφώς αποστάσεις, είπε μετά τη συνάντηση, ότι περιμένει αποσαφήνιση της πολιτικής, που θα ακολουθήσει ο νέος πρόεδρος του κόμματος.

Στο μεταξύ ο βουλευτής Ε. Μεϊμαράκης επανήλθε χτες στα σενάρια περί "ανασύνθεσης της κεντροδεξιάς" και με δηλώσεις στου στο Α Πρόγραμμα της ΕΡΑ πρότεινε η ΝΔ και η ΠΟΛ.ΑΝ. να αναπτύξουν "μια σχέση συνεργασίας στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές" ως πρώτο βήμα μιας συνολικής συνεργασίας.

Από την πλευρά του το μέλος του ΕΓ του ΠΑΣΟΚ Σ. Μανίκας, με δηλώσεις του στον "9.84" εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εκλογή Καραμανλή, επειδή ενισχύεται ο δικομματισμός, λέγοντας ότι "κάθε εξέλιξη που ισχυροποιεί ιδιαίτερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ενισχύει το πολιτικό σύστημα".

ΠΑΣΟΚ
Εκστρατεία αναζήτησης ερεισμάτων

Συνεδριάζει σήμερα η Κοινοβουλευτική Ομάδα

Τις προϋποθέσεις, ώστε ο "κοινωνικός διάλογος" - απάτη, που ξεκινά στις 10 Απρίλη, να μπορέσει να παίξει το ρόλο του και να συμβάλει στην παγίδευση των εργαζομένων, επιχειρεί να δημιουργήσει η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος.

Στην κατεύθυνση αυτή, εντείνονται οι εσωκομματικές διεργασίες και διαβουλεύσεις, ώστε να πειστούν κυρίως τα συνδικαλιστικά στελέχη να συνεισφέρουν στην εκλαϊκευση των νεοφιλελεύθερων επιλογών για την "ελαστικοποίησης της αγοράς εργασίας" και γενικότερα στην κατεδάφιση των κοινωνικών κατακτήσεων, ως "το μόνο δρόμο που συμφέρει τους εργαζόμενους"! Επικεφαλής αυτής της επιχείρησης, βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας (Παπαϊωάννου, Πρωτόπαππας), αλλά και τα ηγετικά στελέχη της Χ. Τρικούπη (Σκανδαλίδης, Μανίκας, κ.ά.). Χτες έγινε μία ακόμα σύσκεψη στα γραφεία της ΠΑΣΚΕ με αυτό το στόχο. Στις ενστάσεις που τολμούν να ψελλίζουν ορισμένοι συνδικαλιστές, του τύπου "η κυβέρνηση μάς αγνοεί", η απάντηση της ηγεσίας είναι αποστομωτική: "Η πολιτική είναι μία, αυτή που χαράσσει ο Κ. Σημίτης".

Ταυτόχρονα, βρίσκεται σε εξέλιξη η επιχείρηση εσωκομματικής ανασυγκρότησης, η οποία έχει ως στόχο τη διασφάλιση υποστήριξης της κυβερνητικής πολιτικής από ένα τμήμα, τουλάχιστον, της οργανωμένης βάσης. Στο πλαίσιο αυτό, το Σαββατοκύριακο πολυμελή κλιμάκια, αποτελούμενα από βουλευτές και μέλη της ΚΕ και έχοντας επικεφαλής τους Σκανδαλίδη, Τσουκάτο, θα περιοδεύσουν στους Νομούς Αχαϊας και Αιτωλοακαρνανίας.

Παράλληλα, η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος, προκειμένου να πείσει ότι τα αντιλαϊκά μέτρα της συναντούν τη ...λαϊκή αποδοχή και επιβράβευση, αλλά και να ανεβάσει το ηθικό των μελών του Κινήματος, προβάλλει τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών στο ΤΕΕ και τους αγροτικούς συνεταιρισμούς. Μετά την προχτεσινοβραδινή συνεδρίαση του ΕΓ, ο Κ. Σκανδαλίδης επισήμανε με ικανοποίηση την "οριακά αυξημένη επιρροή" του ΠΑΣΟΚ σε σχέση με το 1993 στους συνεταιρισμούς, προσθέτοντας ότι "έχουμε κάθε λόγο να είμαστε αισιόδοξοι για το παρόν και το μέλλον της πολιτικής μας και της κυβέρνησής μας". (σ.σ. μ' αυτό το πλευρό να κοιμούνται...).

Σήμερα ο Κ. Σημίτης στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε μια ακόμα επίδειξη αδιαλλαξίας απέναντι στους εργαζόμενους και θα ζητήσει την υποστήριξη των βουλευτών, οι οποίοι, πάντως, σε κάθε περίπτωση δε φαίνεται να έχουν σοβαρές αντιρρήσεις.

Γ. ΘΕΩΝΑΣ
Μονόδρομος η αντεπίθεση και η λαϊκή πάλη

Στιγμιότυπα από την περιοδεία του ευρωβουλευτή στη Ρόδο

Σε ανοιχτή πολιτική συγκέντρωση που πραγματοποίησε η ΝΟ Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ, στη Ρόδο την Παρασκευή 28 Μάρτη, μίλησε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε τις εκτιμήσεις και σκέψεις του ΚΚΕ για την κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή, τους κινδύνους που εγκυμονούν για το λαό και τη χώρα μας, οι επεμβάσεις και ο ανταγωνισμός συμφερόντων των μεγάλων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ΗΠΑ και ΕΕ για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των διόδων μεταφοράς από την Κασπία μέχρι τον Περσικό Κόλπο και η απειλή για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο, αλλά και ευρύτερα σε Βαλκάνια, Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειο.

Η όξυνση των λαϊκών προβλημάτων από την κυβερνητική πολιτική και τις επιταγές της ΕΕ και η προοπτική των εξελίξεων ήταν αντικείμενο ερωτημάτων και ανησυχιών που εκφράστηκαν από τους μετέχοντες.

Ο ομιλητής απάντησε ότι απέναντι στο μονόδρομο της κυβερνητικής πολιτικής, που συνθλίβει τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων και διευρύνει την ανεργία και τη φτώχεια, πολιτική που επιβάλλουν τα συμφέροντα των μονοπωλίων και του πολυεθνικού κεφαλαίου, το ΚΚΕ προβάλλει το μονόδρομο της αντίστασης και της λαϊκής πάλης για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Η συσπείρωση και η κοινή πάλη εργαζομένων, αγροτών, επαγγελματοβιοτεχνών, η δημιουργία μετώπου αντίστασης και αντεπίθεσης αποτελεί την ελπίδα και την προοπτική, άλλος δρόμος για την υπεράσπιση των λαϊκών συμφερόντων δεν υπάρχει.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Ρόδο, είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ρόδου, της διοίκησης του Εμπορικού - Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδ/σου, της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου. Ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τη γενικότερη κατάσταση της περιοχής.

Επίσης επισκέφθηκε τον Αρχάγγελο και είχε συνάντηση με εκπροσώπους της δημοτικής αρχής, καθώς και μια ενημερωτική συζήτηση με τα μέλη και τους φίλους της Κομματικής Οργάνωσης του χωριού.

Πήρε μέρος και στη συζήτηση που οργάνωσε στη Ρόδο το Ελληνικό Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε συνεργασία με τοπικό τηλεοπτικό κανάλι, με ευρωβουλευτές και των άλλων κομμάτων, για τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ.

Αντεπίθεση του κινήματος ειρήνης

Την Κυριακή, η 2η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία στο Βύρωνα και Πορεία Ειρήνης από τη Ζοφριά στους Αγίους Αναργύρους

Πορεία στα βήματα του Νίκου Νικηφορίδη διοργανώνουν την Κυριακή 6 Απρίλη ενάντια στη "νέα τάξη" ο Δήμος Βύρωνα, η τοπική Επιτροπή Ειρήνης και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

Πρόκειται για τη 2η Νικηφορίδεια Ειρηνοδρομία, προς τιμήν του Βυρωνιώτη πρωτομάρτυρα της ειρήνης. Ο Νίκος Νικηφορίδης γεννήθηκε στα Προσφυγικά του Βύρωνα το 1928 και είχε διατελέσει γραμματέας της ΕΠΟΝ Παγκρατίου. Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 1951, συλλαμβάνεται στη Θεσσαλονίκη, γιατί μάζευε υπογραφές για την ειρήνη, "αδίκημα" για το οποίο καταδικάστηκε σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 5 Μάρτη του ίδιου χρόνου σε ηλικία 23 χρόνων.

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 10 π.μ. με συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης (πρώην Ταπητουργείου), ενώ στις 10.30 π.μ. θα δοθεί η εκκίνηση της 2ης Νικηφορίδειας Ειρηνοδρομίας. Ο τερματισμός θα γίνει στις 11.30 π.μ. και στις 12 - 1.30 μ.μ. θα παρουσιαστεί καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Πορεία ειρήνης

Πορεία Ειρήνης ενάντια στη μετατροπή της Ελλάδας σε ορμητήριο του ΝΑΤΟ σε βάρος των λαών της περιοχής, διοργανώνουν την Κυριακή 6 Απρίλη οι Επιτροπές Ειρήνης Ανω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Καματερού, Ιλίου, Αγίων Αναργύρων.Η πορεία θα ξεκινήσει από τα "Σίδερα" Ζοφριάς και θα καταλήξει στην πλατεία Αγίων Αναργύρων, όπου θα γίνει η κεντρική εκδήλωση. Κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης είναι: "Ελλάδα - Ειρήνη - Ανεξαρτησία - ΟΧΙ στη ΝΑΤΟική κυριαρχία".

"Το κίνημα ειρήνης, κίνημα ζωής, αισιοδοξία μαχόμενης ανθρωπιάς, τονίζεται στο κάλεσμα των Επιτροπών Ειρήνης, απαντά, καταγγέλλει τη βάπτιση των ΝΑΤΟικών εξοπλιστικών προγραμμάτων σαν αμυντικές δαπάνες, σαν αισχρή καπηλεία των αγνών, ιερών, πατριωτικών συναισθημάτων του λαού μας". Και καταλήγει: "Σαλπίζουμε μήνυμα λαϊκής ενεργοποίησης και αντίστασης. Διεκδικούμε μια πολιτική ειρήνης - φιλίας - ανεξαρτησίας, ενάντια στην εμπρηστική στρατηγική του ΝΑΤΟ. Συμπαραστεκόμεθα στην αγώνα του αλβανικού λαού και διαμαρτυρόμεθα ενάντια σε οποιαδήποτε επέμβαση".

Προσφορές
  • Το Παράρτημα Χαλανδρίου της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε 30.000 δρχ. στην ΚΝΕ.
  • Οι απόφοιτοι και οι καθηγητές της Κομματικής Σχολής πρόσφεραν 20.000 δρχ. για το 7ο Συνέδριο της ΚΝΕ.
  • Η Οργάνωση Εθνικής Αντίστασης του Τορόντο Καναδά πρόσφερε στην ΠΕΑΕΑ 50 δολάρια.
  • Ο Σταύρος Πηλιώτης από τον Καναδά πρόσφερε 50 δολάρια στο περιοδικό "Εθνική Αντίσταση".
  • Ο Γιώργης Χάλαρης από τη Σύρο πρόσφερε 10.000 δρχ. στο περιοδικό "Εθνική Αντίσταση".
  • Το Παράρτημα Νέας Σμύρνης της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε 15.000 δρχ. στο Κέντρο Μελέτης της Ιστορίας Εθνικής Αντίστασης.
  • Μέλη του Παραρτήματος Ελευσίνας της ΠΕΑΕΑ πρόσφεραν 40.000 δρχ. στην ΚΟ Ελευσίνας και 10.000 δρχ. στην ΤΟ της ΚΝΕ για το 7ο Συνέδριό της.
  • Ο Ανδρέας Σαραντίδης πρόσφερε 3.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".
  • Το Παράρτημα Ταύρου της ΠΕΑΕΑ πρόσφερε στο ΚΚΕ 3.000 δρχ., αντί για στεφάνι στην εκδήλωση για τις 25 Μάρτη.
ΝΕ ΗΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση τιμής για τον Ν. Μπελογιάννη

Εκδήλωση για τα 45 χρόνια από τη δολοφονία του φλογερού κομμουνιστή Νίκου Μπελογιάννη, διοργανώνει η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη, το Σάββατο 5 Απρίλη στις 8 μ.μ.

Στο πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνονται:

  • Προσφώνηση και χαιρετισμός καλεσμένων και παρευρισκόμενων.
  • Κατάθεση Στεφανιών στο Μνημείο.
  • Χαιρετισμός από τον γραμματέα της ΝΕ Ηλείας, Δ. Καγκούρα.
  • Ομιλία από τον Δ. Κουτσούμπα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Συνεστίαση στην ταβέρνα "Το κουτούκι του Ντελόν".

Η ΝΕ Ηλείας απευθύνει κάλεσμα σε όλο το λαό της Ηλείας, τους μαζικούς φορείς, τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Πληροφορίες για τη συνεστίαση στα τηλ. 0621 - 34.275, 0622 - 22.011, 093 - 47.63.12.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • H KO Δασκάλων και Νηπιαγωγών Περιστερίου του ΚΚΕ διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση αύριο Πέμπτη στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Περιστερίου (Δαμασκηνού 58 2ος Οροφος) στις 6 μ.μ. με θέμα: "Μάαστριχτ και Παιδεία". Θα μιλήσει στέλεχος του Κόμματος.
  • Η ΝΕ Ικαρίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων Παρασκευή και Σάββατο 4 και 5 Απρίλη, όπου θα βρίσκεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας Γ. Μυσιρλής.Θα μιλήσει σε Εύδηλο και Αγιο Κήρυκο, επίσης θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο του νησιού και θα δώσει συνέντευξη στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
  • Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσας) διοργανώνει συνεστίαση, για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, φίλων και οπαδών της, την Παρασκευή 4 - 4 - 97 στις 8.30 μ.μ.,στο κέντρο "ΜΙΤΕΡΑΝ", Λ. Αγίου Ιωάννη και Θήρας, τηλ: 0294/49070.
  • Συντροφικό γλέντι την Κυριακή, 6 Απρίλη,στην ταβέρνα "Το στέκι του Νίκου" διοργανώνει η ΚΟΒ Σαφράμπολης της ΚΟ ΑΘήνας και καλεί σε συμμετοχή τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Η ταβέρνα βρίσκεται στην οδό Υγείας (κοντά στην πλατεία Υγείας) στον Περισσό.
Αναβολή εκδήλωσης

Η προγραμματισμένη για σήμερα Τετάρτη, στα γραφεία της ΚΟΑ, συγκέντρωση των ετεροδημοτών από την Ηλεία αναβάλλεται.

ΝΕ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Συγκέντρωση σήμερα για το συνδικαλιστικό κίνημα

Πολιτική συγκέντρωση, με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, διοργανώνει η Εργατική Αχτίδα της ΝΕ Μαγνησίας του Κόμματος, σήμερα, 2 Απρίλη,στις 7 μ.μ. στο συνεδριακό κέντρο "ΦΟΡΟΥΜ" (Δεληγιώργη 9).

Το θέμα της συγκέντρωσης είναι: "Τα προβλήματα των εργαζομένων σήμερα και η πορεία του συνδικαλιστικού κινήματος".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ