ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα με άλλες μορφές πάλης

Ανέστειλαν χτες την απεργία τα σωματεία μονίμων υπαλλήλων και υπαλλήλων καθαριότητας

Σε αναστολή της απεργίας - που κράτησε 16 μέρες, με αίτημα την επαναπρόσληψη των 65 εργαζομένων, τους οποίους απέλυσε, αυθαίρετα, ο δήμαρχος Χρ. Καφφές - προχώρησαν, χτες, τα σωματεία μονίμων υπαλλήλων και υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου Λάρισας.

Οι απολυμένοι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δήμου, θα συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψή τους,χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές πάλης. Θα παραμείνουν στις σκηνές που έχουν στηθεί στην είσοδο του δημαρχείου, θα δημιουργήσουν Επιτροπή Αγώνα, η οποία θα συνεχίσει τις επαφές με τους αρμόδιους και θα προβεί σε άλλες ενέργειες για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουν από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων του δήμου.

Σε ομόφωνη ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των τριών σωματείων του δήμου - μονίμων, καθαριότητας, εκτάκτων - αναφέρουν ότι πρότειναν την αναστολή της απεργίας λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες:

  • Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους δημότες λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους και της υπολειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών.
  • Το γεγονός ότι, με την ανάλγητη και εμπαθή στάση της Δημοτικής Αρχής και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που έδειξαν στη διάρκεια της απεργίας, αποδείχτηκε πως έχουν πάρει διαζύγιο από τα προβλήματα των εργαζομένων. Και τονίζουν πως όλοι μαζί - εργαζόμενοι και απολυμένοι - θα συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη των 65, δίνοντας βάρος σε δικαστικά μέσα που διαθέτουν, στις συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς και στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης και συμπαράστασης από τους δημότες και τους μαζικούς φορείς της Λάρισας.

"Πιστεύουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - ότι η λαϊκή πίεση και κατακραυγή θα αναγκάσει τη δημοτική αρχή, ν' αποδεχτεί το αίτημα για επαναπρόσληψη των απολυμένων".

Συμπαράσταση

Την παραμονή των 65 απολυμένων στις θέσεις τους μέχρι τον Ιούνη, οπότε αναμένεται να λυθεί νομοθετικά το εργασιακό καθεστώς των εκτάκτων υπαλλήλων, προτείνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη απ' όλες τις παρατάξεις του ΕΚΛ - με μόνη εξαίρεση τον πρόεδρο Στ. Τσουκαλά, που διατήρησε επιφυλάξεις (! ) - σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία ομόφωνα αποφασίστηκε:

  • Να δημιουργηθεί επιτροπή από μέλη της διοίκησης του ΕΚ, των σωματείων του δήμου και της Δημοτικής Αρχής, η οποία θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο,για να ζητήσει να συμπεριληφθούν και οι έκτακτοι του Δήμου Λάρισας στη σχετική τροπολογία.
  • Να οργανωθεί συγκέντρωση συμπαράστασης στους απολυμένους, αύριο Παρασκευή 4 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, έξω από το δημαρχείο.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απολυμένων έχουν εκδηλώσει, επίσης, πολλά εργατικά σωματεία της Λάρισας, καθώς και άλλοι φορείς, όπως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία των ΕΒΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, ο σύλλογος συνταξιούχων, η Επιτροπή Ειρήνης κ. ά.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο δήμαρχος

Στο μεταξύ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας επιμένει στην αρνητική στάση της έναντι του αιτήματος των εργαζομένων - όπως έδειξε η απόφαση της προχτεσινής συνεδρίασής του - ενώ ο δήμαρχος Χρ. Καφφές συνεχίζει - και μετά την αναστολή της απεργίας - την προκλητική, εκδικητική και τρομοκρατική συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους του δήμου.

Χτες, προχώρησε σε αναφορές κατά του προέδρου του σωματείου, μονίμου υπαλλήλου Ηλ. Καραφύλλη και του συνδικαλιστή Γ. Χατζούλη,κατηγορώντας τους για αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία τους, τη στιγμή που έχουν πάρει συνδικαλιστική άδεια. Επίσης, δόθηκε εντολή να κοπούν το τηλέφωνο και το ρεύμα στα γραφεία του συλλόγου εργαζομένων! Τέλος, ο δήμαρχος τριγυρίζει στους διαδρόμους κι απειλεί υπαλλήλους με υποχρεωτικές άδειες και μετακινήσεις,ενώ έφτασε στο σημείο ν' ανακοινώσει ότι θα επιβάλει δημοτικά τέλη στις σκηνές που έχουν στήσει οι απολυμένοι στην είσοδο του δημαρχείου!

ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ
Νομιμοποιούν την αδιαφάνεια!

Προεδρικό Διάταγμα περιορίζει την υποχρέωση για διαφάνεια μόνο σε όσους απασχολούνται στις δημόσιες σχέσεις. Η ΕΣΗΕΑ ζητά ουσιαστικές ρυθμίσεις για όλους

Τη θεσμοθετημένη προστασία και κάλυψη "ημετέρων" δημοσιογράφων που χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία με τη μορφή των λογής"συμβούλων" υπουργών, είτε σε οργανισμούς, εταιρίες και επιχειρήσεις του δημοσίου, προωθεί η κυβέρνηση με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που ετοίμασε με καθυστέρηση δύο χρόνων από την ψήφιση του γνωστού νόμου Βενιζέλου, με τον οποίον κατοχυρώθηκαν και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, με ΠΔ που προετοίμασε - χωρίς να ερωτηθούν οι κατ' εξοχήν αρμόδιες δημοσιογραφικές οργανώσεις - και προώθησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, περιορίζει το όλο ζήτημα της διαφάνειας στην απασχόληση των δημοσιογράφων στο δημόσιο, τους οργανισμούς και τις τράπεζες στα πρόσωπα που απασχολούνται μόνον στα γραφεία των Δημοσίων Σχέσεων. Αφήνει έτσι στο απυρόβλητο τους περισσότερους "ημετέρους" δημοσιογράφους, οι οποίοι απασχολούνται, είτε προσφέρουν υπηρεσίες σε υπουργούς και κυβερνητικές διοικήσεις οργανισμών με την άτυπη ή και τυπική μορφή των συμβούλων και με το αζημίωτο, βεβαίως... Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - το οποίο βρέθηκε προ τετελεσμένων - μετά από εξέταση των σχετικών ρυθμίσεων, διαπίστωσε ότι το ΠΔ "αντιμετωπίζει μερικώς τα προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις του δημοσίου με τον Τύπο"... και υπογραμμίζει την ελπίδα... "για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αποκλείει κάθε υπόνοια συναλλαγής στις σχέσεις του κράτους με όλο το φάσμα της ενημέρωσης (εκδότες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, διαφημιστές, δημοσιογράφους κλπ.)". Αναφέρεται ότι, "όσον αφορά την ΕΣΗΕΑ, υποστηρίζει κάθε μέτρο που θα εξοστρακίζει φαινόμενα, όπως είναι η αργομισθία ή η δι' αυτής ατονία των αντανακλαστικών του δημοσιογράφου, η πολυθεσία στο δημόσιο τομέα και η απασχόλησή του σε θέσεις εντελώς διαφορετικές από εκείνες για τις οποίες συνήψε συμφωνία".

Ειδικότερα, καθώς δεν καλύπτονται με το ΠΔ όλοι οι δημοσιογράφοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως σύμβουλοι υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, ως ειδικοί σύμβουλοι και μέλη διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών οργανισμών και επιχειρήσεων και γενικώς ως στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα - ακόμη και σε οργανισμούς, Τράπεζες κλπ. που αρνούνται να δίνουν στοιχεία όπως προβλέπει το ΠΔ με το επιχείρημα ότι δεν ανήκουν στο δημόσιο. Ζητείται να επιδιωχτεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρχει διαφάνεια για όλους τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στις παραπάνω περιπτώσεις.

Πέραν αυτών, τονίζεται, πρέπει να αποκλειστεί οποιασδήποτε μορφής συναλλαγή των δημοσιογράφων σχετικά με μυστικά κονδύλια. Η είσπραξη από δημοσιογράφους χρημάτων από μυστικά κονδύλια θεωρείται βαρύτατο παράπτωμα. Επίσης, πρέπει να αποκλείεται η διαχείριση απορρήτων δαπανών από οργανισμούς κλπ. (εννοείται σχετικά με αμοιβές δημοσιογράφων κλπ.).

Ακριτικά ρουσφέτια

Ευτυχώς, σε κάτι χρησιμεύουν τα ακριτικά νησιά μας. Ευτυχώς, υπάρχει και το ρουσφέτι για να μας θυμάται η "εκσυγχρονιστική" μας κυβέρνηση που... το "κατήργησε".

Θυμάστε αλήθεια τι έχουμε ακούσει για αξιοκρατία, για ίσες ευκαιρίες, για ισότητα των πολιτών έναντι του νόμου και πολλά άλλα ωραία, αλλά μη εφαρμόσιμα για τα "δικά μας παιδιά";

Πριν ένα χρόνο η γιατρός κ. Λαμπρινοπούλου με απόφαση του διοικητή του ΙΚΑ σύναψε σύμβαση με το ΙΚΑ Μυτιλήνης για να καλύψει ανάγκες του τοπικούυποκαταστήματος, αλλά την ίδια μέρα αποσπάστηκε στο Νοσοκομείο "Συγγρού" για να αποκτήσει ειδικότητα.

Φέτος, τις ίδιες έκτακτες ανάγκες του ΙΚΑ Λήμνου, αυτή τη φορά, ήρθε να καλύψει μια άλλη γιατρός, η κ. Παπανικολάου. Ωστόσο, πριν περάσουν 15 μέρες θυμήθηκαν ότι έπρεπε να πάρει ειδικότητα, ο διοικητής του ΙΚΑ της δίνει τριετή εκπαιδευτική άδεια με αποδοχές και αναχωρεί κι αυτή για Αθήνα.

Αραγε παρουσιάστηκαν καθόλου, ή τηλεφωνικά έγιναν όλα αυτά;

Αυτές τις μέρες είδε το φως της δημοσιότητας μια άλλη ιστορία που αφορά το γιατρό κ. Φωτίου, ανιψιό του υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Σ. Σουμάκη. Ο κ. Φωτίου ενώ διορίστηκε για να κάνει τη θητεία του ως αγροτικός γιατρός στο Κέντρο Υγείας Αντισσας Λέσβου, την κάνει σε Νοσοκομείο των Αθηνών, στα Μελίσσια, γνωστά για τον... πολυπληθή αγροτικό πληθυσμό τους.

Δεν έχουμε παράπονο. Προσέχουν ιδιαίτερα τα απομακρυσμένα νησιά μας. Δε ρωτάμε καν τι λέει ο υπουργός Υγείας για όλα αυτά, αφού ξέρουμε ότι γίνονται για τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση της δημόσιας ζωής στο "νέο" πνεύμα και ήθος του κ. Σημίτη.

ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Δικαίωμα συμμετοχής σε πολίτες της ΕΕ

Από τις επόμενες δημοτικές και κοινοτικές εκλογές θα μπορούν να ασκήσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι όλοι οι πολίτες χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που κατοικούν τουλάχιστο δύο χρόνια στη χώρα μας.

Σύμφωνα με σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, που κατατέθηκε για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) από τους υπουργούς Εσωτερικών και Εθνικής Οικονομίας, θα μπορούν να εγγράφονται στους εκλογικούς καταλόγους της χώρας μας, να εκλέγουν και να εκλέγονται ως μέλη δημοτικών και κοινοτικών συμβουλίων. Δε θα μπορούν όμως να εκλέγονται στο αξίωμα του δημάρχου, αντιδημάρχου, προέδρου και αντιπροέδρου κοινότητας, προέδρου και αντιπροέδρου δημαρχιακής επιτροπής, στο προεδρείο δημοτικού συμβουλίου, προέδρου και αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής των νομικών προσώπων, συμπεριλαμβανομένων και των συμβουλίων περιοχής συνδέσμων και ιδρυμάτων των δήμων και κοινοτήτων.

Με βεβαίωση της τοπικής αστυνομικής αρχής θα πιστοποιείται το χρονικό διάστημα διαμονής τουλάχιστον δύο ετών στην Ελλάδα. Παράλληλα, οι πολίτες αυτοί θα πρέπει να υποβάλλουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν έχουν ανάλογη ιδιότητα (μέλους δήμου ή κοινότητας) σε άλλο κράτος - μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Από τη συγκέντρωση των εργαζομένων έξω από τα δικαστήρια της Λάρισας, μετά την επίθεση των ΜΑΤ και τις συλλήψεις



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ