Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΜΕΝΟΙ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
Συνεχίζουν τον αγώνα με άλλες μορφές πάλης

Ανέστειλαν χτες την απεργία τα σωματεία μονίμων υπαλλήλων και υπαλλήλων καθαριότητας

Σε αναστολή της απεργίας - που κράτησε 16 μέρες, με αίτημα την επαναπρόσληψη των 65 εργαζομένων, τους οποίους απέλυσε, αυθαίρετα, ο δήμαρχος Χρ. Καφφές - προχώρησαν, χτες, τα σωματεία μονίμων υπαλλήλων και υπαλλήλων καθαριότητας του Δήμου Λάρισας.

Οι απολυμένοι, μαζί με όλους τους εργαζόμενους του δήμου, θα συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψή τους,χρησιμοποιώντας διάφορες μορφές πάλης. Θα παραμείνουν στις σκηνές που έχουν στηθεί στην είσοδο του δημαρχείου, θα δημιουργήσουν Επιτροπή Αγώνα, η οποία θα συνεχίσει τις επαφές με τους αρμόδιους και θα προβεί σε άλλες ενέργειες για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός τους. Αυτόν τον αγώνα θα τον δώσουν από κοινού με τα σωματεία των εργαζομένων του δήμου.

Σε ομόφωνη ανακοίνωσή τους οι διοικήσεις των τριών σωματείων του δήμου - μονίμων, καθαριότητας, εκτάκτων - αναφέρουν ότι πρότειναν την αναστολή της απεργίας λαμβάνοντας υπόψη δύο παράγοντες:

  • Το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στους δημότες λόγω της συσσώρευσης σκουπιδιών στους δρόμους και της υπολειτουργίας δημοτικών υπηρεσιών.
  • Το γεγονός ότι, με την ανάλγητη και εμπαθή στάση της Δημοτικής Αρχής και της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου που έδειξαν στη διάρκεια της απεργίας, αποδείχτηκε πως έχουν πάρει διαζύγιο από τα προβλήματα των εργαζομένων. Και τονίζουν πως όλοι μαζί - εργαζόμενοι και απολυμένοι - θα συνεχίσουν τον αγώνα για την επαναπρόσληψη των 65, δίνοντας βάρος σε δικαστικά μέσα που διαθέτουν, στις συναντήσεις με αρμόδιους υπουργούς και στην εξασφάλιση ακόμα μεγαλύτερης αλληλεγγύης και συμπαράστασης από τους δημότες και τους μαζικούς φορείς της Λάρισας.

"Πιστεύουμε - καταλήγει η ανακοίνωση - ότι η λαϊκή πίεση και κατακραυγή θα αναγκάσει τη δημοτική αρχή, ν' αποδεχτεί το αίτημα για επαναπρόσληψη των απολυμένων".

Συμπαράσταση

Την παραμονή των 65 απολυμένων στις θέσεις τους μέχρι τον Ιούνη, οπότε αναμένεται να λυθεί νομοθετικά το εργασιακό καθεστώς των εκτάκτων υπαλλήλων, προτείνει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης.

Η απόφαση αυτή ελήφθη απ' όλες τις παρατάξεις του ΕΚΛ - με μόνη εξαίρεση τον πρόεδρο Στ. Τσουκαλά, που διατήρησε επιφυλάξεις (! ) - σε συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε και στην οποία ομόφωνα αποφασίστηκε:

  • Να δημιουργηθεί επιτροπή από μέλη της διοίκησης του ΕΚ, των σωματείων του δήμου και της Δημοτικής Αρχής, η οποία θα συναντηθεί με τον αρμόδιο υπουργό Αλ. Παπαδόπουλο,για να ζητήσει να συμπεριληφθούν και οι έκτακτοι του Δήμου Λάρισας στη σχετική τροπολογία.
  • Να οργανωθεί συγκέντρωση συμπαράστασης στους απολυμένους, αύριο Παρασκευή 4 Απρίλη, στις 7 το απόγευμα, έξω από το δημαρχείο.

Τη συμπαράστασή τους στον αγώνα των απολυμένων έχουν εκδηλώσει, επίσης, πολλά εργατικά σωματεία της Λάρισας, καθώς και άλλοι φορείς, όπως η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων, η Ομοσπονδία των ΕΒΕ, ο Εμπορικός Σύλλογος, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, το παράρτημα Λάρισας της ΠΕΑΕΑ, ο σύλλογος συνταξιούχων, η Επιτροπή Ειρήνης κ. ά.

Συνεχίζει τις προκλήσεις ο δήμαρχος

Στο μεταξύ η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Λάρισας επιμένει στην αρνητική στάση της έναντι του αιτήματος των εργαζομένων - όπως έδειξε η απόφαση της προχτεσινής συνεδρίασής του - ενώ ο δήμαρχος Χρ. Καφφές συνεχίζει - και μετά την αναστολή της απεργίας - την προκλητική, εκδικητική και τρομοκρατική συμπεριφορά προς τους υπαλλήλους του δήμου.

Χτες, προχώρησε σε αναφορές κατά του προέδρου του σωματείου, μονίμου υπαλλήλου Ηλ. Καραφύλλη και του συνδικαλιστή Γ. Χατζούλη,κατηγορώντας τους για αδικαιολόγητη απουσία από την εργασία τους, τη στιγμή που έχουν πάρει συνδικαλιστική άδεια. Επίσης, δόθηκε εντολή να κοπούν το τηλέφωνο και το ρεύμα στα γραφεία του συλλόγου εργαζομένων! Τέλος, ο δήμαρχος τριγυρίζει στους διαδρόμους κι απειλεί υπαλλήλους με υποχρεωτικές άδειες και μετακινήσεις,ενώ έφτασε στο σημείο ν' ανακοινώσει ότι θα επιβάλει δημοτικά τέλη στις σκηνές που έχουν στήσει οι απολυμένοι στην είσοδο του δημαρχείου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ