Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ
Νομιμοποιούν την αδιαφάνεια!

Προεδρικό Διάταγμα περιορίζει την υποχρέωση για διαφάνεια μόνο σε όσους απασχολούνται στις δημόσιες σχέσεις. Η ΕΣΗΕΑ ζητά ουσιαστικές ρυθμίσεις για όλους

Τη θεσμοθετημένη προστασία και κάλυψη "ημετέρων" δημοσιογράφων που χρησιμοποιούνται από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία με τη μορφή των λογής"συμβούλων" υπουργών, είτε σε οργανισμούς, εταιρίες και επιχειρήσεις του δημοσίου, προωθεί η κυβέρνηση με σχετικό Προεδρικό Διάταγμα, που ετοίμασε με καθυστέρηση δύο χρόνων από την ψήφιση του γνωστού νόμου Βενιζέλου, με τον οποίον κατοχυρώθηκαν και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών των ΜΜΕ.

Συγκεκριμένα, με ΠΔ που προετοίμασε - χωρίς να ερωτηθούν οι κατ' εξοχήν αρμόδιες δημοσιογραφικές οργανώσεις - και προώθησε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, περιορίζει το όλο ζήτημα της διαφάνειας στην απασχόληση των δημοσιογράφων στο δημόσιο, τους οργανισμούς και τις τράπεζες στα πρόσωπα που απασχολούνται μόνον στα γραφεία των Δημοσίων Σχέσεων. Αφήνει έτσι στο απυρόβλητο τους περισσότερους "ημετέρους" δημοσιογράφους, οι οποίοι απασχολούνται, είτε προσφέρουν υπηρεσίες σε υπουργούς και κυβερνητικές διοικήσεις οργανισμών με την άτυπη ή και τυπική μορφή των συμβούλων και με το αζημίωτο, βεβαίως... Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ - το οποίο βρέθηκε προ τετελεσμένων - μετά από εξέταση των σχετικών ρυθμίσεων, διαπίστωσε ότι το ΠΔ "αντιμετωπίζει μερικώς τα προβλήματα που αφορούν τις σχέσεις του δημοσίου με τον Τύπο"... και υπογραμμίζει την ελπίδα... "για την ολοκλήρωση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να αποκλείει κάθε υπόνοια συναλλαγής στις σχέσεις του κράτους με όλο το φάσμα της ενημέρωσης (εκδότες, ιδιοκτήτες ΜΜΕ, διαφημιστές, δημοσιογράφους κλπ.)". Αναφέρεται ότι, "όσον αφορά την ΕΣΗΕΑ, υποστηρίζει κάθε μέτρο που θα εξοστρακίζει φαινόμενα, όπως είναι η αργομισθία ή η δι' αυτής ατονία των αντανακλαστικών του δημοσιογράφου, η πολυθεσία στο δημόσιο τομέα και η απασχόλησή του σε θέσεις εντελώς διαφορετικές από εκείνες για τις οποίες συνήψε συμφωνία".

Ειδικότερα, καθώς δεν καλύπτονται με το ΠΔ όλοι οι δημοσιογράφοι που παρέχουν τις υπηρεσίες τους ως σύμβουλοι υπουργών, υφυπουργών, γενικών γραμματέων, ως ειδικοί σύμβουλοι και μέλη διοικητικών συμβουλίων και επιτροπών οργανισμών και επιχειρήσεων και γενικώς ως στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα - ακόμη και σε οργανισμούς, Τράπεζες κλπ. που αρνούνται να δίνουν στοιχεία όπως προβλέπει το ΠΔ με το επιχείρημα ότι δεν ανήκουν στο δημόσιο. Ζητείται να επιδιωχτεί νομοθετική ρύθμιση, ώστε να υπάρχει διαφάνεια για όλους τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στις παραπάνω περιπτώσεις.

Πέραν αυτών, τονίζεται, πρέπει να αποκλειστεί οποιασδήποτε μορφής συναλλαγή των δημοσιογράφων σχετικά με μυστικά κονδύλια. Η είσπραξη από δημοσιογράφους χρημάτων από μυστικά κονδύλια θεωρείται βαρύτατο παράπτωμα. Επίσης, πρέπει να αποκλείεται η διαχείριση απορρήτων δαπανών από οργανισμούς κλπ. (εννοείται σχετικά με αμοιβές δημοσιογράφων κλπ.).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ