Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Καθυστερούν την επιστροφή ΦΠΑ στους αγρότες

Στη Βουλή το πρόβλημα με Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Βαγγέλη Μπούτα

Η κυβέρνηση κωλυσιεργεί στην επιστροφή του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, που συνεχίζει να παρακρατείται παράνομα για τη συνυπευθυνότητα στα αγροτικά προϊόντα.

Ο υπουργός Γεωργίας κάτω από την πίεση των αγροτικών κινητοποιήσεων, ως γνωστόν, δεσμεύτηκε να επιστρέφεται από το 1996 ο ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας, ενώ αρνήθηκε την επιστροφή, αναδρομικά, των πλέον των 10 δισεκατομμυρίων δραχμών που έχουν παρακρατηθεί από το 1990. Ομως, και παρά τις δεσμεύσεις μέχρι σήμερα - αν και ασκούνται έντονες πιέσεις από τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να επισπευστούν οι διαδικασίες - το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών δεν έχει δώσει συγκεκριμένες οδηγίες για τη συμπλήρωση των απαραίτητων στοιχείων. Κατ' αυτόν τον τρόπο καθυστερεί και η συγκέντρωση και υποβολή των αναγκαίων δικαιολογητικών για την είσπραξη του ΦΠΑ για όλα τα αγροτικά προϊόντα. Η διαδικασία αυτή τα προηγούμενα χρόνια είχε ολοκληρωθεί στο αντίστοιχο διάστημα και, μάλιστα, άρχιζε η εκταμίευση των χρημάτων αυτή την περίοδο.

Το πρόβλημα που δημιουργείται από την καθυστέρηση, την κωλυσιεργία και αδιαφορία του υπουργείου Οικονομικών έφερε στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Βαγγέλης Μπούτας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, αφού επισημαίνει τα μεγάλα αδιέξοδα που δημιουργούνται για τους αγρότες ενόψει μάλιστα του Πάσχα και της νέας καλλιεργητικής περιόδου από την καθυστέρηση πληρωμής του ΦΠΑ, καλεί τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικών να δώσει εξηγήσεις:

Πότε θα δοθούν οι σχετικές οδηγίες για τη συμπλήρωση των στοιχείων για την επιστροφή ΦΠΑ των βαμβακοπαραγωγών.

Πότε θα επιστραφεί ο ΦΠΑ επί της συνυπευθυνότητας στο βαμβάκι για την περίοδο 1996 και πότε θα επιστραφεί ο ΦΠΑ επί της προκαταβολής των 40 δραχμών που έλαβαν οι βαμβακοπαραγωγοί χωρίς τιμολόγια και πότε θα επιστραφεί ο ΦΠΑ επί της συμπληρωματικής τιμής για το βαμβάκι εσοδείας 1995/96 που έλαβαν οι αγρότες βαμβακοπαραγωγοί πέρσι το Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη χωρίς τιμολόγια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ