Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Είναι και προκλητικοί

Ατυπη συνάντηση, χτες στην Αθήνα, των υπουργών Παιδείας των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Περίσσεψαν οι ευχές και οι διαπιστώσεις για τη θέση των νέων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στη διάρκεια της άτυπης συνάντησης υπουργών των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που πραγματοποιήθηκε χτες σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας με θέμα "Νέοι Ευρωπαίοι σε μια νέα Ευρώπη", με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς.

"Οι νέοι, τόνισε ανοίγοντας τις εργασίες ο υπουργός Παιδείας Γερ. Αρσένης,θα πρέπει να αντιληφθούν ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση νοιάζεται γι' αυτούς, χαράσσει πολιτικές προς όφελός τους και δημιουργεί τις προϋποθέσεις που θα προωθήσουν την ενεργό συμμετοχή τους στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή".

Πάντως τα στοιχεία και η εμπειρία από τη θέση των "νέων Ευρωπαίων στη νέα Ευρώπη" δείχνουν ότι οι δαπάνες για την παιδεία μειώθηκαν δραματικά, τα εργασιακά δικαιώματα των νέων μπαίνουν στο στόχαστρο και η ανεργία ανάμεσα στους νέους καλπάζει. Ειδικότερα, στην Ελλάδα σε σύνολο 400.000 ανέργων οι 260.000 είναι νέοι (ποσοστό 64%),ενώ στην Ισπανία η ανεργία των νέων πλησιάζει το 38%, στην Ιταλία το 30,5%, στην Ιρλανδία έχει ξεπεράσει το 28%, στη Γαλλία το 23%. Τα παραπάνω στοιχεία προέρχονται από τη Γραμματεία Νέων της ΓΣΕΕ και δε φαίνεται να προβλημάτισαν και ιδιαίτερα τη χτεσινή συνάντηση. Αντίθετα, η ανεργία, κατά τον Γερ. Αρσένη, δεν είναι τίποτα περισσότερο από "ένα φαινόμενο αποτυχίας οικονομικής και πολιτικής ανάπτυξης" και όχι σύμφυτη με τον καπιταλισμό! "Το θέμα δεν είναι τόσο το ζήτημα της ανεργίας, ισχυρίστηκε ο υπουργός Παιδείας, αλλά το θέμα της απασχόλησης", εμμένοντας στο μοντέλο της μισοειδίκευσης - μισοκατάρτισης που δημιουργεί με τη σειρά του μισοεργαζόμενους - μισοάνεργους.

Ο γγ Νέας Γενιάς Π. Σφηκάκης,πέρα από ένα αόριστο ευχολόγιο περί περισσότερων ευκαιριών στους νέους, ειδικής πολιτικής που θα λαμβάνει υπόψη την ιδιαιτερότητα της νεολαίας κλπ., στην ομιλία του είπε και κάτι πέρα για πέρα αληθινό, ομολογώντας: "Στην πεποίθηση (των νέων) το πολιτικό σύστημα είναι γενικά αναποτελεσματικό" και ότι "κρατούσα γνώμη στους νέους είναι ότι οι κυβερνήσεις και η Ευρωπαϊκή Ενωση ουσιαστικά δεν ασχολούνται με τη νέα γενιά, πάρα μόνο με ατελέσφορες διακηρύξεις προθέσεων ή επιμέρους παροχές και παρεμβάσεις".

Βέβαια, όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση, ο Π. Σφηκάκης έχει δίκιο να... παραπονείται, αφού η Ευρωπαϊκή Ενωση αν ασχολείται με κάτι περισσότερο απ' όλα αυτό είναι η νέα γενιά (σ. σ. έχει συντάξει δύο ολόκληρα Λευκά Βιβλία για την εργασία και για την εκπαίδευση που προσδιορίζουν επακριβώς το πώς οι νέοι άνθρωποι θα χρησιμοποιηθούν ως σύγχρονοι σκλάβοι).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ