Πέμπτη 3 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ
Μια ζωή αφιερωμένη στον αγώνα

Εκδήλωση τιμής από τη ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ στον ήρωα κομμουνιστή Νίκο Μπελογιάννη, το Σάββατο 5 Απρίλη, στις 8 μ.μ. στην πλατεία Ν. Μπελογιάννη στην Αμαλιάδα

Ελάχιστο φόρο τιμής στον ήρωα κομμουνιστή και φλογερό αγωνιστή Νίκο Μπελογιάννη, αποτελεί η εκδήλωση που διοργανώνει για τα 45 χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του η ΝΕ Ηλείας του ΚΚΕ το Σάββατο 5 Απρίλη στις 8 μ.μ. στην πλατεία της Αμαλιάδας, που φέρει τιμητικά το όνομά του. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Δ. Κουτσούμπας,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ο Ν. Μπελογιάννης αφιέρωσε όλη του τη ζωή στο λαό της πατρίδας και στην πάλη για τη λευτεριά και την εθνική ανεξαρτησία του. Από το πλούσιο βιογραφικό του σημείωμα ξεχωρίζουμε τα εξής:

Γεννημένος το 1915 στην Αμαλιάδα, από μαθητής ακόμα του γυμνασίου, οργανώνεται στην ΟΚΝΕ και παίρνει μέρος πρωτοστατώντας σε δύο μαθητικές απεργίες και διώκεται για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση. Το 1932 σε ηλικία 17 ετών εντάσσεται οργανωτικά στο ΚΚΕ σαν φοιτητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Για την πολιτική του δράση και ιδεολογία, θα διωχτεί το 1934 από το Πανεπιστήμιο. Το 1936, χρονιά της στρατιωτικής του θητείας, καταδικάζεται σε τρίμηνη φυλάκιση, λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης και το 1938 καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή και 2 χρόνια εξορία στην Ιο, για τη δράση του ενάντια στη μοναρχοφασιστική μεταξική δικτατορία. Τα επόμενα χρόνια βρίσκουν τον Ν. Μπελογιάννη στα κάτεργα της Αίγινας και της Ακροναυπλιάς.

Στο διάστημα από το 1941 - '43 θα μεταφερθεί δεσμώτης των Γερμανοϊταλών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Κατούνας, Βόνιτσας και Κέρκυρας. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, καταφέρνει και φεύγει για την Πάτρα από όπου για το διάστημα 1943 - 1945 είναι καπετάνιος του 8ου Συντάγματος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο και αργότερα πολιτικός επίτροπος του ΔΣΕ μέχρι το τέλος του Εμφύλιου. Το 1950 γυρίζει, με την ιδιότητα του μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, παράνομα στην Ελλάδα για να καθοδηγήσει τους αγώνες του λαού μας. Συλλαμβάνεται το Δεκέμβρη και κλείνεται στην απομόνωση. Το 1951 στη "Δίκη των 93" καταδικάζεται σε θάνατο με το γνωστό νόμο 509 και το 1952 στη "Δίκη των 29" καταδικάζεται για δεύτερη φορά σε θάνατο με την κατηγορία της κατασκοπίας, για να εκτελεστεί μυστικά την αυγή της 30ής Μάρτη, παρά την ελληνική και παγκόσμια κατακραυγή των δημοκρατικών και προοδευτικών ανθρώπων.

  • Η ΝΕ Ηλείας απευθύνει κάλεσμα σε όλο το λαό της Ηλείας, τους μαζικούς φορείς, τους εκπροσώπους της Νομαρχιακής και Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ, να τιμήσουν με την παρουσία τους την εκδήλωση.

Θα ακολουθήσει συνεστίαση στην ταβέρνα "Το κουτούκι του Ντελόν".

Πληροφορίες για τη συνεστίαση στα τηλ. 0621 - 34.275, 0622 - 22.011, 093 - 476.312.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ