ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΝΑΠΛΗΡΩΣΗ ΧΑΜΕΝΩΝ ΩΡΩΝ
Επίδειξη κυβερνητικής αδιαλλαξίας

Συζητήθηκε χτες στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για την εγκύκλιο - τελεσίγραφο του υπουργείου Παιδείας

Επίδειξη της κυβερνητικής αδιαλλαξίας έκανε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Ανθόπουλος,κατά τη συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης του ΚΚΕ με θέμα την υπουργική εγκύκλιο - τελεσίγραφο για τη δήθεν αναπλήρωση των χαμένων ωρών στη μέση εκπαίδευση. Αφού υπογράμμισε σε όλους τους τόνους ότι δεν πρόκειται να υπάρξει καμιά κυβερνητική υπαναχώρηση στο ζήτημα της εφαρμογής της εγκυκλίου, δευτερολογώντας σημείωσε: "Δεν κυβερνά η ΟΛΜΕ, δεν έχει την ευθύνη της κυβερνητικής και εκπαιδευτικής πολιτικής η ΟΛΜΕ. Η ΟΛΜΕ κάνει προτάσεις, έχει απόψεις, τις συζητούμε, αλλά αποφασίζουμε εμείς τελικά. Και πράγματι η κυβέρνηση αναλαμβάνει την ευθύνη της μη απώλειας του διδακτικού έτους". Ετσι απέδειξε περίτρανα ότι ο διατυμπανιζόμενος κοινωνικός διάλογος, για τον οποίο τόσα λέγονται από μέρους της κυβέρνησης, είναι φληναφήματα, γιατί αν επρόκειτο για κάτι ουσιαστικού περιεχομένου, ο υφυπουργός στην απάντησή του θα λάμβανε υπόψη ότι εναντίον της εγκυκλίου δεν έχει ταχθεί μόνο η ΟΛΜΕ, αλλά και οι γονείς και οι μαθητές. Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε ότι ο Ι. Ανθόπουλος επανήλθε με την τοποθέτησή του στην απεργία των εκπαιδευτικών, ισχυριζόμενος πως με όσα τους έδωσε η κυβέρνηση δεν εφάρμοσε πολιτική λιτότητας.

Εχετε πολλούς ανοιχτούς λογαριασμούς

"Με την πολιτική της η κυβέρνηση - τόνισε στην παρέμβασή του ο βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλος - άνοιξε πολλούς λογαριασμούς κι αυτοί οι λογαριασμοί δεν μπορούν να μην εξοφληθούν. Στις συνειδήσεις των μαθητών, των γονιών και των καθηγητών καταγράφηκε το χρέος. Ας μην ξεχάσουν αυτό το χρέος. Εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας να εξοφληθούν αυτοί οι λογαριασμοί. Θα επιμείνουμε στην πρότασή μας για τη συγκρότηση μετώπου στο χώρο της παιδείας από τους γονείς, τους μαθητές, τους καθηγητές". Και πρόσθεσε: "Οσο κι αν ισχυρίζονται οι προπαγανδιστές των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης, οι απερίγραπτοι κατά τη γνώμη μας "δραχμοφονιάδες", ότι η απεργία ήταν συντεχνιακού χαρακτήρα, το σπυρί έσπασε. Το μεγάλο διαχρονικό πρόβλημα της παιδείας, της άρρωστης κατάστασης, αναδείχτηκε σε όλη του την έκταση. Κι αυτό θα πλανιέται συνέχεια πάνω από τα κεφάλια των μαθητών, των γονιών, των καθηγητών, θα οξύνεται στο βαθμό που δεν παίρνονται μέτρα έξω από τα πλαίσια των αποφάσεων των υπερεθνικών κέντρων. Και μια και ο λόγος γίνεται για οικονομικά, να σημειώσουμε ότι οι απώλειες από την επίμονη άρνηση των οικονομικών επιτελείων της κυβέρνησης είναι πολλαπλάσιες από τα κέρδη. Απλά, θέλατε σαν κυβέρνηση να περάσετε το μήνυμα, όμως μην ξεχνάτε τι μήνυμα πέρασε και ο Ηρόστρατος"...

Αναφερόμενος στο θέμα της αναπλήρωσης των χαμένων ωρών και στην κυβερνητική εγκύκλιο ο βουλευτής του ΚΚΕ σημείωσε μεταξύ άλλων: "Η χρονιά για πολλούς μαθητές μάλλον χάθηκε. Αυτό είναι κάτι παραπάνω από λάθος. Οταν κλέβεις στην ουσία ένα χρόνο από τα παιδιά, ένα χρόνο από το μέλλον τους, γεννιέται μεγάλο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό, ηθικό ζήτημα. Ούτε οι φραστικές υπερβολές, ούτε οι εγκύκλιοι, ούτε τα διατάγματα μπορούν να κρύψουν αυτό καθαυτό το γεγονός. Είναι κωμικό να υποστηρίζει κανείς ότι θα αναπληρωθούν οι ώρες, πολύ περισσότερο με τη γενικότερη κατάσταση, η οποία διαμορφώθηκε. Επομένως, πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να περιοριστεί το μέγεθος της καταστροφής. Και οι απειλές, η καταστροφή, η αλαζονεία δεν είναι κατά τη γνώμη μας, οι καλύτεροι τρόποι. Οι προτάσεις των καθηγητών και των μαθητών και των γονιών ήταν μια ορθή αντιμετώπιση του προβλήματος στις τωρινές συνθήκες".

ΠΟΙΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΕΡΓΙΩΝ
Θεσμοθετούνται οι "αγανακτισμένοι πολίτες"

Με φυλάκιση έως ένα χρόνο θα τιμωρούνται πλέον όσοι απεργοί επιμένουν να αγωνίζονται για τα δικαιώματά τους και συνεχίζουν να απεργούν έστω και αν κάποιο δικαστήριο έκρινε παράνομη την κινητοποίηση, μετά από αγωγή που κατέθεσε οποιοσδήποτε ιδιώτης. Θεσμοθετούνται πλέον οι "αγανακτισμένοι πολίτες", όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής.Τη διάταξη που περιέχεται σε νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ψήφισαν χτες στη Βουλή με πλήρη σύμπνοια ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Με άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου, που επίσης ψήφισαν χτες κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση, στο εξής θα τιμωρούνται με φυλάκιση τουλάχιστον δύο ετών όσοι σε μία διαδήλωση απελευθερώσουν διαδηλωτή που συνελήφθη από την Αστυνομία.

Να σημειωθεί ότι τη δεύτερη διάταξη καταψήφισαν μόνο οι βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ η πρώτη είναι αυτούσια σχεδόν επαναφορά διάταξης που είχε ψηφίσει η ΝΔ όταν ήταν κυβέρνηση. Το γεγονός ο Λ. Αυδής το χαρακτήρισε "ιδεολογικό επαναπατρισμό του ΠΑΣΟΚ".

"Δεν ξέρω αν βρισκόμαστε σε κάποιο σχέδιο ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγώνων, ή μήπως γίνεται πια θεσμός οι αγανακτισμένοι πολίτες. Θα πρέπει να το συνδυάσετε με τις αγωγές που έχουν κάνει κατά απεργών οι διάφοροι ιδιώτες. Και δεν είναι η πρώτη φορά. Παλιότερα έκαναν οι διάφοροι γνωστοί συντηρητικοί πολίτες. Τώρα είναι οι διάφοροι άλλοι ανώνυμοι, άγνωστοι, οι οποίοι δεν έχουν τη σφραγίδα του συντηρητικού, αλλά μήπως τείνει να γενικευτεί αυτό το φαινόμενο;", σημείωσε ο Λ. Αυδής.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Ε. Γιαννόπουλος,αντί να απαντήσει στην κριτική που άσκησε στο νομοθέτημά του ο βουλευτής του ΚΚΕ, κατέφυγε στη γνωστή του αντικομμουνιστική υστερία και στη λασπολογία. Οι βουλευτές του ΚΚΕ που ήταν στην αίθουσα της Βουλής στο σημείο αυτό αποχώρησαν, αρνούμενοι να τον ακολουθήσουν στον ηθικό του κατήφορο, και ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ακόμα και με την παρουσία τους την εντύπωση ότι το παραλήρημα του Ε. Γιαννόπουλου αξίζει πλέον οποιασδήποτε προσοχής. Γιατί απάντησης σίγουρα δεν αξίζει.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εκχωρείται το Αιγαίο στις πολυεθνικές

Σε λιγότερο από μισή ώρα συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή από όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Ενέργειας. Δηλαδή η διεθνής σύμβαση με την οποία εκχωρούνται στις πολυεθνικές όλες οι πηγές ενέργειας της χώρας μας όπου και αν βρίσκονται. Ετσι με τη σύμβαση αυτή εκτός όλων των άλλων, η Ελλάδα χάνει τον έλεγχο του Αιγαίου το οποίο μαζί με τις πηγές ενέργειας που περιέχει παραδίνονται στις πολυεθνικές.

"Η Ελλάδα με αυτή τη σύμβαση χάνει τη δυνατότητά της να μπορεί να ασκήσει πολιτική πάνω στον τομέα της ενέργειας. Εκχωρεί αυτή τη δυνατότητα σε πολυεθνικές εταιρίες, σε άλλα κέντρα αποφάσεων", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικότερα για το Αιγαίο υπογράμμισε: "Θα πρέπει να μην ξεχνάει κανείς ότι όταν μιλάμε για ενέργεια, μιλάμε για πετρέλαιο, για αέριο, για ρεύμα κλπ. Θα ρωτήσω την αρμόδια υφυπουργό που βρίσκεται εδώ σήμερα - ρωτήσαμε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή όταν συζητήθηκε το θέμα την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης - να μας δώσει μία απάντηση: Το Αιγαίο τίνος είναι; Η απάντηση πρέπει να είναι κατηγορηματική, ομόφωνα από όλους, ότι δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα, τίνος είναι το Αιγαίο, όπως προσδιορίζεται από διεθνείς συνθήκες, από χάρτες, από αναγνωρισμένους οργανισμούς διεθνώς. Αυτό το Αιγαίο έχει σοβαρές πηγές ενέργειας. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε απάντηση για τον όγκο αυτών των πόρων, των πηγών του πετρελαίου, και ρωτώ: Με αυτή τη συνθήκη το Αιγαίο θα είναι της Ελλάδας; Εχουμε βάσιμες ανησυχίες ότι δε θα είναι της Ελλάδας.

Και δε μιλάω για μία συμφωνία με πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής πετρελαίου, που θα πεις: "Εχεις τα τεχνικά μέσα, σου παραχωρώ τη δυνατότητα να μου φέρεις το πετρέλαιο, το δικό μου όμως. Θα πληρώσω για τις τεχνικές σου γνώσεις και δυνατότητες, αλλά το πετρέλαιο θα το κρατήσω εγώ". Με αυτή τη σύμβαση το πετρέλαιο δεν κρατείται. Εκχωρείται.

Για όλους αυτούς τους λόγους, γιατί η συνθήκη αυτή είναι ετεροβαρής, δεν προβλέπει σχέση με αμοιβαίο όφελος, αλλά σχέση επιβολής, το ΚΚΕ λέει "όχι". Και λυπούμαστε που τα άλλα κόμματα την ψήφισαν. Λυπούμαστε ειλικρινά".

Να σημειωθεί ότι η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,όπως και η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου πριν λίγες μέρες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, άφησε αναπάντητα τόσο το ερώτημα, όσο και τις καταγγελίες που διατύπωσε ο Μήτσος Κωστόπουλος, επιβεβαιώνοντας έτσι, έστω και διά της σιωπής, όσα είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Γ. Κ.

Εκδηλώσεις των ΚΟ του ΚΚΕ
  • Η ΝΕ Ικαρίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί διήμερο εκδηλώσεων σήμερα Παρασκευή και αύριο Σάββατο όπου θα βρίσκεται ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Πάτρας Γ. Μυσιρλής.Θα μιλήσει σε Εύδηλο και Αγιο Κήρυκο, επίσης θα επισκεφθεί το Νοσοκομείο του νησιού και θα δώσει συνέντευξη στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό.
  • Η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΑΡΤΕΜΙΔΑΣ (Λούτσας) διοργανώνει συνεστίαση, για τη σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των μελών, φίλων και οπαδών της, σήμερα Παρασκευή στις 8.30 μ.μ.,στο κέντρο "ΜΙΤΕΡΑΝ", Λ. Αγίου Ιωάννη και Θήρας, τηλ.: 0294/49070.
  • Συντροφικό γλέντι την Κυριακή, 6 Απρίλη,στην ταβέρνα "Το στέκι του Νίκου" διοργανώνει η ΚΟΒ Σαφράμπολης της ΚΟ ΑΘήνας και καλεί σε συμμετοχή τους φίλους και οπαδούς του Κόμματος. Η ταβέρνα βρίσκεται στην οδό Υγείας (κοντά στην πλατεία Υγείας) στον Περισσό.
  • Η ΚΟ Ασπροπύργου του ΚΚΕ διοργανώνει συγκέντρωση - συζήτηση την Κυριακή 6 Απρίλη στις 11.00 π. μ. στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ασπροπύργου με θέμα: "5 χρόνια Μάαστριχτ - Συνέπειες".


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ