Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Εκχωρείται το Αιγαίο στις πολυεθνικές

Σε λιγότερο από μισή ώρα συζητήθηκε και ψηφίστηκε στη Βουλή από όλα τα κόμματα, εκτός του ΚΚΕ, ο Ευρωπαϊκός Χάρτης Ενέργειας. Δηλαδή η διεθνής σύμβαση με την οποία εκχωρούνται στις πολυεθνικές όλες οι πηγές ενέργειας της χώρας μας όπου και αν βρίσκονται. Ετσι με τη σύμβαση αυτή εκτός όλων των άλλων, η Ελλάδα χάνει τον έλεγχο του Αιγαίου το οποίο μαζί με τις πηγές ενέργειας που περιέχει παραδίνονται στις πολυεθνικές.

"Η Ελλάδα με αυτή τη σύμβαση χάνει τη δυνατότητά της να μπορεί να ασκήσει πολιτική πάνω στον τομέα της ενέργειας. Εκχωρεί αυτή τη δυνατότητα σε πολυεθνικές εταιρίες, σε άλλα κέντρα αποφάσεων", τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ Μήτσος Κωστόπουλος.

Αναφερόμενος ειδικότερα για το Αιγαίο υπογράμμισε: "Θα πρέπει να μην ξεχνάει κανείς ότι όταν μιλάμε για ενέργεια, μιλάμε για πετρέλαιο, για αέριο, για ρεύμα κλπ. Θα ρωτήσω την αρμόδια υφυπουργό που βρίσκεται εδώ σήμερα - ρωτήσαμε και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή όταν συζητήθηκε το θέμα την αρμόδια υπουργό Ανάπτυξης - να μας δώσει μία απάντηση: Το Αιγαίο τίνος είναι; Η απάντηση πρέπει να είναι κατηγορηματική, ομόφωνα από όλους, ότι δεν υπάρχει δεύτερη κουβέντα, τίνος είναι το Αιγαίο, όπως προσδιορίζεται από διεθνείς συνθήκες, από χάρτες, από αναγνωρισμένους οργανισμούς διεθνώς. Αυτό το Αιγαίο έχει σοβαρές πηγές ενέργειας. Δεν μπορέσαμε να πάρουμε απάντηση για τον όγκο αυτών των πόρων, των πηγών του πετρελαίου, και ρωτώ: Με αυτή τη συνθήκη το Αιγαίο θα είναι της Ελλάδας; Εχουμε βάσιμες ανησυχίες ότι δε θα είναι της Ελλάδας.

Και δε μιλάω για μία συμφωνία με πολυεθνικές εταιρίες παραγωγής πετρελαίου, που θα πεις: "Εχεις τα τεχνικά μέσα, σου παραχωρώ τη δυνατότητα να μου φέρεις το πετρέλαιο, το δικό μου όμως. Θα πληρώσω για τις τεχνικές σου γνώσεις και δυνατότητες, αλλά το πετρέλαιο θα το κρατήσω εγώ". Με αυτή τη σύμβαση το πετρέλαιο δεν κρατείται. Εκχωρείται.

Για όλους αυτούς τους λόγους, γιατί η συνθήκη αυτή είναι ετεροβαρής, δεν προβλέπει σχέση με αμοιβαίο όφελος, αλλά σχέση επιβολής, το ΚΚΕ λέει "όχι". Και λυπούμαστε που τα άλλα κόμματα την ψήφισαν. Λυπούμαστε ειλικρινά".

Να σημειωθεί ότι η υφυπουργός Ανάπτυξης Αννα Διαμαντοπούλου,όπως και η υπουργός Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου πριν λίγες μέρες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή, άφησε αναπάντητα τόσο το ερώτημα, όσο και τις καταγγελίες που διατύπωσε ο Μήτσος Κωστόπουλος, επιβεβαιώνοντας έτσι, έστω και διά της σιωπής, όσα είπε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

Γ. Κ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ