Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το αίσχος του φακελώματος

Η Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ για το ηλεκτρονικό φακέλωμα των πάντων είναι ο πιο εφιαλτικός μηχανισμός παρακολούθησης και κατάδοσης του αιώνα μας. Αντιστέκομαι, άρα υπάρχω, παραφράζω βέβαια, το αξίωμα του μεγάλου φιλόσοφου Καρτέσιου. Είχε διακηρύξει: "Σκέπτομαι, άρα υπάρχω". Τι μπορεί να φακελώσουν; Την άπειρη πολυμορφία της σκέψης, των συναισθημάτων και την καθαρότητα της συνείδησης. Τα όνειρα, τα οράματα, την αντιστασιακή ανάταση, το ευγενικό περιεχόμενο και την αμόλυντη ευαισθησία της ανθρώπινης ύπαρξης. Την άφθαρτη αναγκαιότητα της πάλης μας, τη μεγάλη επιλογή του αγώνα και το βαρύ τίμημα της θυσίας. Την πίστη στο επαναστατικό πνεύμα, που εμπνέει την ανατροπή και την κάθαρση για να φέρει την αναγέννηση του κόσμου μας. Την ακαταμάχητη προσπάθεια για να μην περάσει η ολοκληρωτική αλλοτρίωση, η ηθική έκπτωση, η αποξένωση, η υπαρξιακή αγωνία. Να μην καταξιωθεί η ιερή νομοτέλεια της αιώνιας ανέλιξης. Η περήφανη και αισιόδοξη αποδοχή της ομορφιάς της ζωής. Το σκίρτημα και το βαθύτερο πνεύμα της συντροφικότητας, όλη η κλίμακα των ηθικών αξιών. Η ατίθαση στάση ζωής, η αναζήτηση και ο γόνιμος προβληματισμός. Η χιλιάκριβη η λευτεριά, η χρυσαυγή της αγάπης, η κοινωνική λύτρωση, η χαρά και η αδελφοσύνη.

Η Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ θυμίζει τις φοβερές πολιτείες του Οργουελ και του Χάκξλεϊ, όπου χθόνιοι και σκοτεινοί ηλεκτρονικοί εγκέφαλοι προσπαθούσαν να γκρεμίσουν το οδόφραγμα της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, να νομιμοποιήσουν τον τρόμο και την υποταγή. Ομως, κάθε τέτοια προσπάθεια είναι μάταια, γιατί, για να παραφράσω του Γκαίτε, η ζωή, όπως και να 'ναι, τρέπεται προς το φως. Ακόμα και όταν το φοβερότερο Ιμπεριούν της Ιστορίας προσπαθεί να παρέμβει απάνθρωπα για να συντρίψει τη συλλογική προσέγγιση, την ακεραιότητα του χαρακτήρα ενός υποδειγματικού πολίτη, να φέρει άμβλυνση και να χτυπήσει την ίδια την καλλιέργεια, το πολιτικό ήθος και την παιδεία του λαού. Να διώξει το άτομο στην άχαρη και βασανιστική προσπάθεια μιας προσωπικής και αντικοινωνικής επικράτησης, να κατακερματίσει την ποιότητα και τη θέρμη της ομαδικής εναντίωσης. Να εξαλείψει το κύριο στοιχείο της πολιτικοποιημένης δράσης, το μαζικό λαϊκό κίνημα, την ταξική πάλη. Να περάσει τη θεωρία του τέλους των ιδεολογιών, να σβήσει από τη μνήμη της ιστορίας ασύγκριτους αγώνες. Να στειρώσει, τελικά, το πνεύμα της επανάστασης και να σταματήσει την ιστορία στον αδιατάρακτο χρόνο, για να διατηρήσει την ευωχία και ευτυχία της άρχουσας τάξης.

Από τότε που το άροτρο του Ησίοδου όργωνε την καθαρή γη, από τότε που με τον ομηρικό αργαλειό η Πηνελόπη ύφαινε τον ιστό της, έχουν περάσει πολλά χρόνια. Γιατί, τελικά, η ηλεκτρονική Κίρκη προσπαθεί με το χρυσό ραβδί της να τα μεταμορφώσει όλα, λικνίζοντας ταυτόχρονα το βρώμικο όνειρο ότι δε θα υπάρχει επαναστατική αντίδραση, αλλά "ρεαλιστική" προσαρμογή.

Η Συνθήκη ΣΕΝΓΚΕΝ απειλεί ουσιαστικά την ενεργητική παρουσία του λαού μας, την εθνική ανεξαρτησία. Ολες τις καλλιτεχνικές, πνευματικές και ηθικές αξίες, που τόσο πηγαία και αβίαστα μπορεί να δημιουργήσει ο λαός μας. Με το μόχθο του, τους ποιητές, τους φιλόσοφους, τους ήρωες της πρωτοπορίας των υπέροχων αγώνων τους. Τη βαθύτερη φύση της πραγματικής δημοκρατίας. Ολες τις ελευθερίες του ατόμου, τους θεσμούς, την αταλάντευτη πορεία του γίγνεσθαι της κοινωνικής ζωής, τη συνταγματική και κοινοβουλευτική νομιμότητα.

Αντίσταση, λοιπόν, για ανατροπή και κάθαρση, ενάντια στους σχεδιασμούς των νοσηρών εγκεφάλων, των επικυρίαρχων του Διευθυντηρίου, της Ευρώπης, του ιμπεριαλισμού και της αμερικανοκρατίας. Με την αποδοχή της ΣΕΝΓΚΕΝ, ευτελίζεται βάναυσα το "πατριωτικό" ΠΑΣΟΚ και ο "φιλελευθερισμός" της Νέας Δημοκρατίας.

Τάκης ΣΤΑΘΑΤΟΣ

Ανάπηρος Εθνικής Αντίστασης


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ