Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Διαφάνεια διαπλεκόμενη...

Διαφάνεια, αλλά να κάνουμε και τη δουλιά μας! Κάπως έτσι, φαίνεται ότι λειτουργεί η κυβέρνηση του νέου εκσυγχρονιστικού ήθους και ύφους, σχετικά με τη λειτουργία και τα αλληλοδιαπλεκόμενα συμφέροντα των αφεντικών των ΜΜΕ αλλά και των δημοσιογράφων "υπηρετών του δημοσίου - ή άλλως - κυβερνητικού συμφέροντος". Ετσι, πρώτα επέτρεψε την "αταξία" με τα αλληλοδιαπλεκόμενα συμφέροντα των μεγαλοϊδιοκτητών - μεγαλοεργολάβων δημοσίων έργων, και μετά κατοχύρωσε τα συμφέροντά τους με το γνωστό νόμο Βενιζέλου (Ν.2328/95). Με το συγκεκριμένο νόμο, κατοχύρωσαν το υπάρχον ολιγοπώλιο μιας χούφτας μεγαλοεκδοτών - μεγαλοεργολάβων δημοσίων έργων με ονομαστικοποίηση, που μόνον ονομαστικοποίηση δεν εξασφαλίζει... (δυνατότητα κατοχής ποσοστού ανώνυμων μετοχών, απαλλαγής του ξένου κεφαλαίου από την υποχρέωση ονομαστικοποίησης των μετοχών κλπ.). Τα αποτελέσματα τα βλέπουμε κάθε μέρα και είναι τέτοια που αναγκάζουν, εκτός των άλλων, και τον πρόεδρο της Βουλής να καταγγέλλει τον κίνδυνο των διαπλεκομένων ΜΜΕ, που λειτουργούν με την ομπρέλα του νόμου Βενιζέλου που ψήφισαν οικουμενικά τα κοινοβουλευτικά, τότε, κόμματα ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΠΟΛ.ΑΝ. - πλην ΚΚΕ.

Σύμφωνα με τον ίδιο νόμο - με καθυστέρηση δύο χρόνων και στο όνομα της διαφάνειας πάντα... - η κυβέρνηση, τώρα, προωθεί Προεδρικό Διάταγμα, για τη διαφάνεια σχετικά με τους δημοσιογράφους που απασχολούνται σε υπουργεία, οργανισμούς του Δημοσίου και άλλες υπηρεσίες, εταιρίες και επιχειρήσεις του δημοσίου. Θα περίμενε κάποιος, λοιπόν, ότι η διαφάνεια θα αφορούσε όλους τους δημοσιογράφους που απασχολούνται στις παραπάνω δημόσιες υπηρεσίες, οργανισμούς, εταιρίες, τράπεζες, υπουργεία κλπ., ανεξάρτητα με ποια μορφή "προσφέρουν τις υπηρεσίες τους, είτε στα Γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, αλλά και με όποια άλλη: Των μελών ΔΣ, συμβούλων ή ειδικών συμβούλων κλπ., όπου και, φαίνεται, αξιοποιούνται οι περισσότεροι δημοσιογράφοι. Τελικά όμως, προς δόξαν της διαφάνειας, στο ΠΔ των αρμόδιων υπουργών της κυβέρνησης η υποχρέωση διαφάνειας περιορίζεται στους, γνωστούς, λίγο ως πολύ, δημοσιογράφους, οι οποίοι απασχολούνται στα Γραφεία Τύπου και Δημοσίων σχέσεων. Μ' αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση, απαλλάσσει από την ...αδιάκριτη διαφάνεια τους πολλούς "ημετέρους" της μυστικο-συμβούλους της δημοσιογράφους...

Κι αυτό, όταν την ίδια ώρα μένουν χωρίς ουσιαστική απάντηση κατευθυνόμενες ή μη καταγγελίες για δημοσιογράφους - τρωκτικά μυστικών κονδυλίων και αιωρείται σε βάρος όλου του δημοσιογραφικού κόσμου η κατηγορία... Και, ταυτόχρονα, αποκαλύπτονται κυβερνητικές μεθοδεύσεις με γκρίζες και μαύρες λίστες "ημετέρων" και ανεπιθύμητων δημοσιογράφων, χωρίς ποτέ να διαψεύδονται ουσιαστικά... Μιλάμε για πολλή, διαπλεκόμενη, διαφάνεια!

Γ. Ζ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ