Παρασκευή 4 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Αδιαφάνεια με το νόμο!

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Ρέππας, προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα για την κάλυψη των "ημετέρων" δημοσιογράφων, που απασχολούνται ως σύμβουλοι υπουργών κλπ.

Με το επιχείρημα πως δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε όλα τα ζητήματα (σ.σ. αδιαφάνειας) στα πλαίσια του νόμου 2328/95 (του γνωστού νόμου Βενιζέλου, που ψήφισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ για τα ΜΜΕ), προσπάθησε χτες ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ, Δ. Ρέππας, να δικαιολογήσει την κυβερνητική επιλογή της μη δημοσιοποίησης όλων των δημοσιογράφων που απασχολούνται - πέραν των Γραφείων Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων - ως σύμβουλοι ή ειδικοί σύμβουλοι υπουργείων, οργανισμών, υπηρεσιών, επιχειρήσεων, τραπεζών και εταιριών του δημοσίου.

Απαντώντας, χτες συγκεκριμένα, σε σχετικές ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το Προεδρικό Διάταγμα, που αφορά την απασχόληση των δημοσιογράφων στο δημόσιο τομέα, ο Δ. Ρέππας επικαλέστηκε τα "όρια του νόμου" Βενιζέλου για τα ΜΜΕ, για να δικαιολογήσει ότι η διαφάνεια περιορίζεται μόνον στους δημοσιογράφους, που απασχολούνται στα Γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων των υπουργείων, οργανισμών, επιχειρήσεων κλπ. "Ο νόμος λέει - είπε χαρακτηριστικά - ότι πρέπει να αφορά αυτούς, οι οποίοι απασχολούνται σε Γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων. (Κι) εμείς λέμε ότι τους αφορά όλους, ότι εγγίζει, ίσως, τα όρια εξουσιοδότησης που έχουμε από το νόμο και ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας δέχτηκε ότι μπορεί το ΠΔ να αφορά το σύνολο των εργαζομένων, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες σε γραφεία υπουργών, σε γραφεία διοικητών οργανισμών κ.ο.κ.". Ομως, σύμφωνα με τις διατάξεις του ΠΔ (άρθρο 2 παράγραφος β), κάθε άλλο παρά προβλέπεται για όλους τους εργαζόμενους παρά μόνον για όσους εργάζονται στα Γραφεία Τύπου και Δημοσίων Σχέσεων, αλλά όχι τους "άτυπα ή τυπικά", Συμβούλους υπουργών και κυβερνητικών διοικήσεων οργανισμών του δημοσίου κλπ.

Κατά τα άλλα ο υπουργός Τύπου, σαν να μην εκπροσωπεί ο ίδιος την κυβέρνηση, παρέπεμψε σ' αυτήν και σε άλλους αρμόδιους υπουργούς για τη διαφάνεια σε όλους τους τομείς, ενώ για την κατάργηση των μυστικών κονδυλίων υποστήριξε ότι πρέπει να διατηρηθούν μυστικά κονδύλια για... εθνικά ωφέλιμες και συμφέρουσες δραστηριότητες, αποφεύγοντας να απαντήσει σχετικά με τον έλεγχο και αυτών των κονδυλίων...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ