ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ποιος δε θέλει να υπάρχει ΕΦΕΕ;

Μια μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές το ΚΣ της ΕΦΕΕ δεν έχει αποφασίσει τη διεξαγωγή του Πανσπουδαστικού Συνεδρίου. Οι ΠΚΣ με ανακοίνωσή τους φέρνουν προ των ευθυνών τους τις άλλες παρατάξεις

Την αριστερή απάντηση στους υπονομευτές του φοιτητικού κινήματος καλούνται να δώσουν αύριο οι φοιτητές ενισχύοντας τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Σήμερα, μια μέρα πριν τις φοιτητικές εκλογές και ενώ το ΚΣ της ΕΦΕΕ δεν έχει αποφασίσει ούτε πότε θα διεξαχθεί το Πανσπουδαστικό Συνέδριο, ούτε το μέτρο για την εκλογή αντιπροσώπων, με ευθύνη της ΠΑΣΠ, της ΔΑΠ και της ΕΑΑΚ που καθένας με τον τρόπο του εμποδίζουν το ΚΣ της ΕΦΕΕ να πάρει σχετική απόφαση, η ψήφος στις ΠΚΣ αποτελεί προϋπόθεση για την ίδια την ύπαρξη του φοιτητικού κινήματος.

Σε σχετική προκήρυξή τους οι ΠΚΣ, κάνοντας μια αναδρομή στα Πανσπουδαστικά Συνέδρια... που δεν έγιναν στη δεκαετία του '90, τονίζουν τα εξής:

1992: Η ΠΑΣΠ δεν προσέρχεται στο Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Δεν προσέρχεται επίσης ούτε η ΕΑΑΚ η οποία έτσι σιγοντάρει, ενθαρρύνει και δίνει άλλοθι στην ΠΑΣΠ. Η δικαιολογία ήταν για τη μεν ΠΑΣΠ ο φόβος επίθεσης από τους ΔΑΠίτες, για τη δε ΕΑΑΚ ότι άργησαν. Αργότερα, οι συνδικαλιστές της ΕΑΑΚ ισχυρίζονταν ότι τους κορόιδεψε η ΠΑΣΠ.

1993: Ξαναπροκηρύσσεται Πανσπουδαστικό Συνέδριο. Αυτή τη φορά η ΔΑΠ αναλαμβάνει να παίξει το ρόλο του διασπαστή. Δεν προσέρχεται στο Συνέδριο, χρησιμοποιώντας τις ίδιες δικαιολογίες με αυτές που χρησιμοποίησε η ΠΑΣΠ την προηγούμενη χρονιά, ενώ ΠΑΣΠ και ΕΑΑΚ κάνουν ό,τι μπορούν για να αποχωρήσει η ΔΑΠ. Οι έδρες στο ΚΣ της ΕΦΕΕ που αντιστοιχούν στη ΔΑΠ, μένουν αδιάθετες.

1995: Γίνεται μετά από πέντε χρόνια για πρώτη φορά Πανσπουδαστικό Συνέδριο όπου συμμετέχουν όλες οι δυνάμεις. Το συνέδριο όμως αυτό καταλήγει να γίνει συνέδριο - κάλπη χωρίς να συζητηθούν τα προβλήματα των φοιτητών και η κυβερνητική πολιτική.

Φτάνοντας στο Συνέδριο του 1997 που επίκειται, οι ΠΚΣ τονίζουν: "ΔΑΠ - ΠΑΣΠ - ΕΑΑΚ - ΕΡΑΣ - Ν. Ορίζοντες δεν αποφασίζουν την πραγματοποίηση Πανσπουδαστικού Συνεδρίου, παραβιάζοντας το καταστατικό της ΕΦΕΕ. Γι' αυτό το λόγο συστηματικά απουσιάζει πότε η μια πότε η άλλη παράταξη από τις συνεδριάσεις της ΕΦΕΕ, προκειμένου να μην παρθεί απόφαση.

Η ΔΑΠ και η ΠΑΣΠ δε συμφωνούν να προκηρυχτεί συνέδριο αν αυτό δεν έχει καταστατικό χαρακτήρα. Η θέση των ΠΚΣ είναι ότι σύμφωνα με το καταστατικό της ΕΦΕΕ, αυτό μπορεί να το αποφασίσει μόνο το ίδιο το Συνέδριο. Θεωρούν ότι η παρουσία των φοιτητών στο Συνέδριο και η περιφρούρηση του χαρακτήρα του από τους ίδιους τους φοιτητές είναι η μόνη εγγύηση για Πανσπουδαστικό συνέδριο επί της ουσίας, για να μην περάσουν τα σχέδια της συντήρησης. Αναφερόμενες ειδικότερα στη στάση των άλλων παρατάξεων οι ΠΚΣ τονίζουν: "ΔΑΠ και ΠΑΣΠ, κυβέρνηση και άρχουσα τάξη επιδιώκουν να δημιουργηθούν νέες δομές στο κίνημα της νεολαίας, που δε θα τολμούν να αμφισβητούν, να αντιστέκονται και να κινητοποιούν τις μάζες των φοιτητών στη συντηρητική πολιτική. Θέλουν να δημιουργηθούν δομές στο φοιτητικό κίνημα άμεσα ελεγχόμενες από την ΕΕ, χρηματοδοτούμενες από ΕΟΚικά κονδύλια. Δομές που θα μιλάνε εκ μέρους και στο όνομα των φοιτητών, με τους φοιτητές όμως στη γωνία, χωρίς λόγο και προπάντων χωρίς δράση. Δομές που θα συμμετέχουν στους επίσημους "διαλόγους" που θα στήνει η ΕΕ και η κυβέρνηση, όπου όλοι θα συμφωνούν στην αναγκαιότητα να περισταλούν τα φοιτητικά και λαϊκά δικαιώματα".

Τις ευθύνες όμως για το σαμποτάρισμα των Πανσπουδαστικών Συνεδρίων μοιράζονται οι δύο μεγάλες παρατάξεις με την ΕΑΑΚ που, όπως σημειώνουν οι ΠΚΣ, "δε βλέπει στο φοιτητικό κίνημα τίποτα παραπέρα από τη μύτη της και το μαγαζάκι της. Που παίρνει και αυτή την ευθύνη να διαλυθούν οι δομές του φοιτητικού κινήματος, μόνο και μόνο για να μην καταγραφεί η πτώση της, μόνο και μόνο για να συνεχίζει να έχει στη "γραφειοκρατική", όπως λέει, ΕΦΕΕ 3 έδρες".

"Η προσπάθεια διάλυσης των φοιτητικών συλλόγων και της ΕΦΕΕ συμβαίνει σε μια περίοδο που η δημόσια - δωρεάν παιδεία, τα δικαιώματα των φοιτητών στη μόρφωση και στο εργασιακό τους μέλλον, δέχονται τη μεγαλύτερη επίθεση, κάτι που σίγουρα δεν είναι τυχαίο", επισημαίνουν οι ΠΚΣ.

"Επειδή όμως τα πράγματα είναι σοβαρά, επειδή η "Ελεύθερη πρόσβαση" της κυβέρνησης θα εφαρμόζεται από Σεπτέμβρη, επειδή το δικαίωμα στη μόρφωση και στην εργασία πλέον αμφισβητείται ΑΝΟΙΧΤΑ, ας βάλουμε ένα τέλος σε όλα αυτά. Αδικα μοχθούν και ελπίζουν να δούνε μια μέρα την ταφόπλακα του φοιτητικού κινήματος. Τώρα πια γνωρίζουμε...", καταλήγει η προκήρυξη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας.

ΦΟΙΤΗΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Ενισχύονται οι ΠΚΣ

Αισιόδοξα μηνύματα ενίσχυσης των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας έρχονται απ' όλη τη χώρα

Παραμονή των φοιτητικών και σπουδαστικών εκλογών του '97 και οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας με μεγάλη αισιοδοξία δίνουν μέχρι και την τελευταία στιγμή τη μεγάλη μάχη της ενημέρωσης των φοιτητών και σπουδαστών, καλώντας τους να ενισχύσουν τα ψηφοδέλτια των ΠΚΣ, δίνοντας έτσι μια νέα αγωνιστική προοπτική στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα.

Τα θετικά μηνύματα υπέρ της παράταξης, που έρχονται από όλα τα Πανεπιστημιακά και Τεχνολογικά Ιδρύματα της χώρας, δημιουργούν στα μέλη και τους φίλους των ΠΚΣ αισθήματα αισιοδοξίας και δίνουν νέα ορμή στον αγώνα τους για την ανατροπή του σημερινού συντηρητικού σκηνικού στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα ψηφοδέλτια των ΠΚΣ δε λείπουν φέτος από καμία σχολή, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα ανανεωμένα και ενισχυμένα με φοιτητές και σπουδαστές από τα πρώτα έτη.

Σήμερα μιλούν στο "Ρ" μέλη των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας απ' όλη τη χώρα, μεταφέροντας το κλίμα που έχει διαμορφωθεί στις σχολές μια μέρα πριν τις εκλογές.

Ο Σωτήρης Μπαλλάς,μέλος των ΠΚΣ στη Θεσσαλονίκη,είπε πως "είναι γνωστό ότι οι ΠΚΣ θα δυναμώσουν και από αυτές τις φοιτητικές εκλογές θα βγουν πιο ενισχυμένες. Καθημερινά, συνέχισε, παίρνουμε αισιόδοξα μηνύματα από τους φοιτητές και σπουδαστές, ανανεώνουμε συνεχώς τα ψηφοδέλτιά μας σε όλες τις σχολές. Το κλίμα αυτό που έχει διαμορφωθεί έχει να κάνει με τη συνεπή αγωνιστική στάση της παράταξης το προηγούμενο διάστημα, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν όταν χτυπιόταν το δικαίωμα των φοιτητών στη σίτιση και στέγαση. Πιστεύω, κατέληξε, ότι η πανσπουδαστική αντεπίθεση, στη Θεσσαλονίκη, θα εκφραστεί με τον πιο έκδηλο τρόπο".

Ο Γιώργος Παναγόπουλος,μέλος της παράταξης στην Πάτρα,τόνισε ότι το κλίμα είναι πολύ θετικό υπέρ της παράταξης. "Οι ΠΚΣ, είπε, όχι μόνο κρατούν τις δυνάμεις τους σε σχέση με τις άλλες χρονιές - κάτι το οποίο οι άλλες δυνάμεις πασχίζουν να το κάνουν - αλλά ανανεώνουν και ενισχύουν τα ψηφοδέλτιά τους με φοιτητές από τα μικρά έτη. Το θετικό αυτό κλίμα που έχει διαμορφωθεί υπέρ μας αποτελεί απόρροια της δράσης μας στο Πανεπιστήμιο και στο ΤΕΙ, που όλη τη χρονιά προσπαθήσαμε να δραστηριοποιήσουμε τους φοιτητικούς συλλόγους, να αναπτυχθούν αγώνες για την επίλυση των προβλημάτων των φοιτητών".

Η Αλέκα Κουμέλη,μέλος των ΠΚΣ στα Ιωάννινα,όπου η παράταξη "κατεβάζει" φέτος ψηφοδέλτια στις 9 από τις 10 σχολές, με εξαίρεση την Πληροφορική, όπου υπάρχει ενιαίο ψηφοδέλτιο, τόνισε ότι οι ΠΚΣ έχουν καθιερωθεί στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων ως ο αριστερός πόλος αντίστασης στη συντηρητική αντιλαϊκή πολιτική στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Τα μηνύματα που δεχόμαστε από τους φοιτητές, τόνισε, είναι πολύ αισιόδοξα και πιστεύω ότι θα εκφραστούν και στις κάλπες. "Η σημαντική άνοδος των ΠΚΣ είναι απόρροια της δράσης μας όλη την προηγούμενη χρονιά στο Πανεπιστήμιο, που μπήκαμε μπροστά στους αγώνες των φοιτητών, σε αντίθεση με τις άλλες δυνάμεις, που είτε προσπάθησαν να τους "καπελώσουν" είτε να μην τους αφήσουν να εξελιχθούν".

Ο Νίκος Γαρδίκης,μέλος των ΠΚΣ στην Κομοτηνή,όπου φέτος η παράταξη έχει ψηφοδέλτια και στις πέντε σχολές του Πανεπιστημίου, σε αντίθεση με πέρσι που είχε μόνο στις δύο, τόνισε ότι το ερώτημα για την πορεία της παράταξης όσον αφορά την Κομοτηνή δεν είναι για το αν θα ενισχυθεί αλλά το πόσο. "Η άνοδος της παράταξης είναι δεδομένη, αυτό που μένει να δούμε είναι πόση θα είναι αυτή. Αυτό οφείλεται στο ότι η δουλιά μας στους φοιτητές είναι συνεχής όλη τη χρονιά και δεν περιμένουμε να δραστηριοποιηθούμε την τελευταία βδομάδα, όπως κάνουν οι υπόλοιπες παρατάξεις".

Με την ίδια αισιοδοξία δίνουν οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας τη μάχη των εκλογών και στην Κρήτη,όπου και κει το κλίμα είναι θετικό όπως και στην υπόλοιπη χώρα. Οπως τόνισαν σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στελέχη των ΠΚΣ στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, οι φοιτητές από τις φετινές φοιτητικές εκλογές "θα δώσουν αγωνιστική απάντηση σε όσους θέλουν ένα φοιτητικό κίνημα σιωπηλό και ανύπαρκτο".

Οι σειρήνες της αποχής

Εχει γίνει πλέον συνήθεια στις φοιτητικές εκλογές, πριν ακόμα μιλήσουν οι φοιτητές, οι εφημερίδες να βγάζουν το αποτέλεσμα. Η είδηση είναι η αποχή, η φοιτητική ψήφος περνάει σε δεύτερη μοίρα.

Τ' αστικά μέσα "ενημέρωσης" αναζητούν τους εγγεγραμμένους φοιτητές, χύνουν κροκοδείλια δάκρυα και παριστάνουν τους προβληματισμένους πάνω στο ζήτημα της αποχής. Αδιαφορούν όμως για μια άλλη αποχή. Δεν τους προβληματίζει η καθημερινή πραγματικότητα των άδειων αμφιθεάτρων, δε φαίνεται να ανησυχούν γιατί πολλοί από τους εγγεγραμμένους φοιτητές έχουν προ πολλού εγκαταλείψει τις σπουδές τους. Δεν αγωνιούν για την υποβάθμιση των σπουδών και των όρων ζωής, που αναγκάζει όλο και περισσότερους φοιτητές να δουλεύουν, να απέχουν από τα μαθήματα και με χίλιες δυσκολίες να συμμετέχουν στις εξετάσεις.

Γι' αυτή την αποχή δε μιλάνε γιατί δεν τους βολεύει, δεν ταιριάζει με την καθημερινή τους προπαγάνδα υπέρ της πολιτικής των ταξικών φραγμών, δεν υπηρετεί τη σκοπιμότητα των άρθρων τους.

Αυτές τις μέρες διάφοροι κονδυλοφόροι θυμήθηκαν το φοιτητικό κίνημα. Για να μιλήσουν για τη μικρή συμμετοχή των φοιτητών στις διαδικασίες του, για να προβάλλουν τους φοιτητές που απέχουν και αδιαφορούν. Δεν απασχολούνται με τους φοιτητές που συμμετέχουν στις συνελεύσεις και τις μικρές και μεγάλες κινητοποιήσεις. Τους δεκάδες χιλιάδες, νούμερο διόλου αξιοκαταφρόνητο, που επιμένουν να παίρνουν μέρος στις εκλογές, παρά τα σοβαρά προβλήματα του φοιτητικού κινήματος. Δεν τους ενδιαφέρει να αναζητήσουν τις πραγματικές αιτίες που σπρώχνουν τους φοιτητές σε δυσαρέσκεια, δεν απασχολούνται με τα προβλήματα που γεννά ο σημερινός συσχετισμός δυνάμεων, δεν αναδείχνουν τους υπαίτιους, τις παρατάξεις που συμμετέχουν και κυριαρχούν στα όργανα του φοιτητικού κινήματος, απέχοντας συστηματικά από τις αγωνίες και τους αγώνες των φοιτητών. Αυτή η αποχή δεν ανησυχεί τους αρθρογράφους που κάθε άλλο παρά αγωνιούν για το μέλλον του φοιτητικού κινήματος.

Αυτές οι επισημάνσεις γίνονται λίγο πριν τις φοιτητικές εκλογές. Αύριο, το λόγο θα πάρουν οι ίδιοι οι φοιτητές. Που ζουν την καθημερινή πραγματικότητα των σχολών και των συλλόγων τους. Που αγωνιούν για το μέλλον τους και κρίνουν τις παρατάξεις από τις θέσεις και τη δράση τους όλη την προηγούμενη περίοδο.

Που δεν περιμένουν από κανέναν να τους υπαγορεύσει τι θα κάνουν, που μπορούν να γυρίσουν σελίδα στο φοιτητικό κίνημα και τη ζωή τους. Μένοντας αδιάφοροι στα καλέσματα αποχής, ενισχύοντας με τη συμμετοχή και την ψήφο τους τις Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας. Για το δικό τους κίνημα πρόκειται, στο δικό τους χέρι είναι. Εμείς απλώς δεν τους υποτιμούμε.

Β. Λ.

ΠΚΣ ΤΕΙ
Ψήφος αντίστασης στο συμβιβασμό

"Στις 9 Απρίλη δύο ψηφοδέλτια θα βρεθούν στα χέρια σου. Το ψηφοδέλτιο που στηρίζει αυτούς που σου φράζουν το δρόμο για δουλιά πάνω στις σπουδές σου και σε στέλνουν στην ανεργία. Που σου αφαιρούν την αξία από το πτυχίο, που σε βάζουν σε ίδια μοίρα με ΙΕΚ, ΚΕΚ, ΚΕΣ, που σε βάζουν να κυνηγάς πιστωτικές μονάδες και σου στερούν τα επαγγελματικά δικαιώματα".

Με τα παραπάνω λόγια οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας ΤΕΙ απευθύνονται στους σπουδαστές και τους καλούν να ακολουθήσουν το δικό τους "μονόδρομο", στήνοντας μπλόκα στη συντήρηση, ξεκινώντας "πανσπουδαστική αντεπίθεση".

Αναφερόμενες στις άλλες παρατάξεις που διεκδικούν την ψήφο των σπουδαστών, οι ΠΚΣ τονίζουν: "Ποτέ δεν τοποθετήθηκαν στην ουσία εναντίον των κυβερνητικών εξαγγελιών. Στηρίζουν ανοιχτά τον πραγματικό υπεύθυνο της επίθεσης στην παιδεία. Την ΕΕ που ζητά "να μην προχωρήσει ο ακαδημαϊκός χαρακτήρας της Παιδείας", "έμφαση στην κατάρτιση", ενώ ο ΟΟΣΑ ζητά καθαρά δίδακτρα, να πληρώνουμε για βιβλία, να ιδιωτικοποιηθούν οι εστίες. Ψήφος σ' αυτές τις παρατάξεις είναι ψήφος ενάντια στα δικαιώματά σου. Οταν πηγαίνεις στην κάλπη, σκέψου ότι από τις 10 Απρίλη η κυβέρνηση ετοιμάζει την εφαρμογή των εξαγγελιών για "εθνικό απολυτήριο". Οτι θα στείλει σήμερα στην Αλβανία Ελληνες φαντάρους και αύριο θα στείλει εσένα".

Υπάρχει όμως κι άλλο ψηφοδέλτιο, τονίζουν οι ΠΚΣ. "Είναι το ψηφοδέλτιο της αντίστασης. Είναι το ψηφοδέλτιο της ΠΚΣ. Η ΠΚΣ δεν έλειψε από κανέναν αγώνα, δε χάιδεψε ποτέ την απάθεια και την αδιαφορία. Ηταν μπροστά στους αγώνες, ενάντια στον προϋπολογισμό της μιζέριας, ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, στους αγώνες για ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση. Ηταν συνέχεια στη σχολή, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις τόσο στην Παιδεία όσο και στην υπόλοιπη κοινωνική ζωή. Ηταν η μόνη παράταξη που, με συλλογή υπογραφών, κινητοποιήσεις και άλλες μορφές, πρωτοστάτησε σε κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στους ηρωικούς ναυτεργάτες, καθηγητές και αγρότες. Η ΠΚΣ σήμερα υπάρχει και αναπτύσσεται, τονίζεται, γιατί δείχνει το δρόμο για αγώνα, για περιφρούρηση των παλιότερων κατακτήσεων και διεκδίκηση καινούριων. Είναι η σταθερά ενάντια στο ρουσφέτι και την οσφυοκαμψία, αντιστέκεται στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία".

Στο ερώτημα τι θα σημάνει η ψήφος στις ΠΚΣ, απαντούν: "Η μαζική υπερψήφιση στην ΠΚΣ θα σημάνει την αντεπίθεση στη συντηρητική πολιτική, θα σημάνει απανωτά χτυπήματα στο συμβιβασμό και τη μοιρολατρία, το βόλεμα και τον ατομισμό, νέες μάχες για τα δικαιώματα στις σπουδές, στη ζωή, στο μέλλον, θα σημάνει μικρές και μεγάλες συγκρούσεις με αυτούς που σου υποβαθμίζουν το πτυχίο και σε προγράφουν για άνεργο".

ΠΚΣ ΝΟΜΙΚΗΣ
Κυρίαρχο, η επαγγελματική αβεβαιότητα

Η επαγγελματική αβεβαιότητα, που ακολουθεί τους φοιτητές της Νομικής σε όλα τα βήματά τους, ξεκινώντας ακόμα και από τα χρόνια των σπουδών τους, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποίησαν οι ΠΚΣ Νομικής στο Αμφιθέατρο Σβώλου.

Ο Λεων. Αυδής,εργατολόγος, βουλευτής του ΚΚΕ, ο οποίος μίλησε στην εκδήλωση, στην παρέμβασή του τόνισε ότι το αντικείμενο της νομικής επιστήμης είναι οι μορφές των σχέσεων στην κοινωνία και ότι την ουσία του δικαίου οι φοιτητές και μελλοντικοί δικηγόροι πρέπει να την αναζητήσουν και να την προσεγγίσουν μέσα από την κοινωνιολογία. Δίκαιο είναι οι κανόνες που συντείνουν να καταργηθεί η εκμετάλλευση, τόνισε, καλώντας τους φοιτητές να μην ταυτίζουν το "νόμο" με το "δίκαιο".

Σε ό,τι αφορά την υποβάθμιση των σπουδών και τη σύνδεσή τους με τα επαγγελματικά δικαιώματα, ο Λεων. Αυδής τόνισε ότι διαμορφώνεται μια κατάσταση στην παιδεία που τα πτυχία των διαφόρων σχολών υποβαθμίζονται και μετράνε πια τα μεταπτυχιακά. Και αυτό συντελεί σε μια καθαρά ταξική επιλογή για το ποιος ασκεί τη δικηγορία.

Η Τ. Γαζή,μέλος της Ενωσης Ασκούμενων Δικηγόρων, μεταφέροντας απλώς την εμπειρία της από τις συνθήκες εξάσκησης των νέων δικηγόρων, ανέφερε περιπτώσεις ασκουμένων που αναλαμβάνουν χρέη "παιδιού για όλες τις δουλιές" στα μεγάλα γραφεία και αμείβονται με εξευτελιστικά ποσά, που στην πλειοψηφία των περιπτώσεων ξεκινούν από μηδέν έως 70.000 δρχ. το μήνα, καθώς το όριο αμοιβής που έχει θέσει ο Δικηγορικός Σύλλογος δεν τηρείται παρά σε ελάχιστες περιπτώσεις. "Δε θέλω, είπε, να σας απογοητεύσω, αλλά ξέροντας ποια είναι η πραγματικότητα βοηθά να αντισταθούμε συλλογικά και προσωπικά". "Τα πράγματα δεν είναι όσο άσχημα νομίζετε. Είναι πολύ χειρότερα". Με αυτά τα λόγια ξεκίνησε να περιγράφει την κατάσταση στο χώρο, ο δικηγόρος Β. Κατσιάβας,ο τρίτος ομιλητής στην εκδήλωση, ο οποίος ένταξε το επάγγελμα του δικηγόρου στο γενικότερο σχεδιασμό που υπάρχει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για μείωση των μικρομεσαίων επαγγελματιών. Πρόσθεσε πάντως, ως απόφοιτος της ίδιας σχολής, ότι "τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά για τους δικηγόρους σήμερα, αν είχαμε ξεκινήσει μέσα από τη σχολή ένα κίνημα για το μέλλον του επαγγέλματός μας".

Τις εισηγήσεις των τριών ομιλητών ακολούθησαν πολλά ερωτήματα που φανέρωναν την ανησυχία των φοιτητών τόσο για το ποιον θα κληθούν να υπηρετήσουν μετά από το τέλος των σπουδών τους όσο και για το πώς θα οργανωθεί καλύτερα η αντίσταση των νέων δικηγόρων απέναντι σε αυτή την κατάσταση.

Μην ξεχάσετε

Η ψηφοφορία στις σχολές θα αρχίσει αύριο με την ανατολή του ηλίου και οι κάλπες θα κλείσουν όταν δύσει ο ήλιος. Δικαίωμα ψήφου έχουν όλα τα εγγεγραμμένα μέλη των συλλόγων και οι απόφοιτοι που έχουν πάρει πιστοποιητικό αποφοίτησης μετά τις 9 Οκτώβρη 1996.

Για να ψηφίσετε πρέπει να έχετε μαζί σας:

- Αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο ή εκλογικό βιβλιάριο ή οποιοδήποτε δημόσιο έγγραφο (εκτός από "πάσο") που να πιστοποιεί την ταυτότητα του ψηφοφόρου. Σε αντίθετη περίπτωση εκδίδεται από τη γραμματεία της σχολής βεβαίωση με την παρουσία εκπροσώπων της εφορευτικής επιτροπής και εκπροσώπων διαφορετικών παρατάξεων.

ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΜΑΚΡΥΝΙΤΣΑΣ
Πλήρωσαν από την τσέπη τους

Η αδιαφορία και η υποχρηματοδότηση έχει σαν αποτέλεσμα οι μικροί μαθητές του δημοτικού σχολείου της Κοινότητας Μακρυνίτσας, στο Νομό Μαγνησίας, να κάνουν μάθημα σε ένα παλιό κτίριο. Τελικά, μπροστά στην κρατική αδιαφορία η Κοινότητα Μακρυνίτσας αναγκάστηκε να δώσει 20 εκατομμύρια δραχμές για τη συντήρηση του σχολείου.

Η Κοινότητα Μακρυνίτσας, όμως, παίρνει μόλις 120.000 δρχ. το χρόνο για την αντιμετώπιση εξόδων συντήρησης, καθαριότητας, θέρμανσης, γραφικής ύλης κλπ του σχολείου. Και μόνο για την καθαριότητα δαπανώνται 11.000 δρχ. το μήνα.

Με Ερώτησή τους οι βουλευτές του ΚΚΕ, Ν. Γκατζής και Αχιλ. Κανταρτζής καλούν τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών να απαντήσουν αν προτίθενται να αυξήσουν το ποσό της χρηματοδότησης, ώστε να καλύπτονται στοιχειωδώς οι λειτουργικές δαπάνες του σχολείου και αν θα δώσουν έκτακτη επιχορήγηση στην κοινότητα για την κάλυψη των εξόδων συντήρησης του σχολικού κτιρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ