ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Απρίλη 1997
Σελ. /36
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΤΡΑ
Κυβερνητική πρόκληση στην πρωτεύουσα της ανεργίας

Εξόφθαλμη η προβοκάτσια της κυβέρνησης ενάντια στο εργατικό κίνημα και στο ΚΚΕ

Πρόκληση στα αισθήματα των εργαζομένων προκάλεσε η ξετσίπωτη προσπάθεια να διαφημιστεί το κυβερνητικό έργο και - κυρίως - να πειστούν οι εργαζόμενοι και οι άνεργοι της περιοχής να συναινέσουν σε ακόμα μεγαλύτερη επίθεση στα εργασιακά τους δικαιώματα, όπως αυτή μεθοδεύεται με το νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση και τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Το άχαρο έργο ανέλαβε πολυμελής κυβερνητική κουστωδία, η οποία επισκέφθηκε την Πάτρα επί τρεις μέρες, με στόχο να βρει συνένοχους στην αντιλαϊκή πολιτική της τους εκπροσώπους των εργαζομένων και των μαζικών φορέων. Με στιλ αποικιοκράτη που επισκέπτεται μια μπανανία, υπουργοί και υφυπουργοί της κυβέρνησης έσπευσαν να υλοποιήσουν το "έργο" τους. Ομως, οι εργαζόμενοι της Πάτρας απέδειξαν πως δεν είναι ιθαγενείς μιας αποικίας των Βρυξελλών.

Εργαζόμενοι, που το εισόδημά τους λεηλατείται και παίρνουν μισθούς πείνας μαζί με επί χρόνια ανέργους, ανταποκρινόμενοι στην πρόσκληση του Συνδικάτου Οικοδόμων και των Σωματείων Εργαζομένων της ΜΙΣΚΟ και της "Κόκα - Κόλα", συγκεντρώθηκαν το Σάββατο έξω από το Εργατικό Κέντρο για να διαμαρτυρηθούν, για την πολιτική που γεμίζει την Πάτρα με ανέργους, στους καθ' ύλην αρμόδιους: τον υπουργό Ανεργίας Μ. Παπαϊωάννου και τον υφυπουργό Χρ. Πρωτόπαππα.Η συγκέντρωση είχε καθαρά πολιτικό αγωνιστικό περιεχόμενο. Ομως, οι διοργανωτές δεν υπολόγισαν πως η εξαθλίωση και η μακροχρόνια ανεργία θα οδηγούσε κάποιους σε απελπισμένες ενέργειες. Οπως το γιαούρτι που έριξε αγανακτισμένος εργαζόμενος στον υπουργό, ένα γιαούρτι που σίγουρα δεν είχε στόχο τον άνθρωπο Παπαϊωάννου αλλά τον εκτελεστή της κυβερνητικής πολιτικής, τον εκτελεστή τους. Οπως είναι φυσικό, η μαχητικότητα των εργαζομένων τρόμαξε τους οργανωτές της φιέστας. Νόμισαν πως η μεμονωμένη ενέργεια τούς έδινε μια χρυσή ευκαιρία να τρομοκρατήσουν και να χτυπήσουν το κίνημα των εργαζομένων, να το φέρουν στα μέτρα τους. Ενώ η συγκέντρωση είχε τελειώσει και οι εργαζόμενοι αποχωρούσαν, μέσω των γουόκι - τόκι ήρθε η εντολή από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης να γίνει έστω και μια σύλληψη. Ο υποδιευθυντής της Ασφάλειας υπακούοντας επέλεξε τον πρώτο που είδε: έναν νέο εργαζόμενο, μέλος του Συνδικάτου Οικοδόμων. Το γεγονός πως ο νέος, ο Αντώνης Τασόπουλος,"τυχαίνει" να είναι γραμματέας του ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ, έκανε τα πράγματα καλύτερα. Μακριά από το χώρο της συγκέντρωσης, στη συμβολή των οδών Ρ. Φεραίου και Αγ. Νικολάου, αστυνομικοί με πολιτικά επιτέθηκαν και χτύπησαν τον Α. Τασόπουλο και τον έσυραν στην Ασφάλεια, όπου τον κράτησαν για ώρα χωρίς να παραδέχονται τη σύλληψή του μέχρι οι ανώτεροί τους να σκεφτούν ποια κατηγορία θα του προσάψουν.

Τελικά ο Α. Τασόπουλος κατηγορήθηκε πως ήταν ο δράστης του γιαουρτώματος, αν και ο ίδιος αλλά και μάρτυρες δηλώνουν πως βρισκόταν στη συγκέντρωση, αλλά πως η πράξη αυτή είναι αντίθετη με τις αρχές του κόμματός του επειδή "δε δημιουργούμε όρους κινήματος με γιαούρτια". Παρ' όλα αυτά, τα κυβερνητικά στελέχη, τα ντόπια φερέφωνά τους, σε συνεργασία με πολλά ΜΜΕ, εμφάνιζαν μια εικόνα "τεντιμπόηδων", μια εικόνα όπου όλες οι πολιτικές δυνάμεις συναινούν την ώρα που το ΚΚΕ επιδίδεται σε... γιαουρτοπόλεμο. Αναλογιζόμενοι πως η ιστορία αυτή δεν τους ωφελεί, σε λίγο ο υπουργός Εργασίας έκανε επίδειξη "ανωτερότητας" ζητώντας να μη διωχτεί ο συλληφθείς. Η αλήθεια όμως είναι πως ο Α. Τασόπουλος οδηγήθηκε το Σάββατο στον εισαγγελέα με την "αυτεπάγγελτη" κατηγορία της "έμπρακτης εξύβρισης" και πήρε τριήμερη αναβολή, χωρίς ο παριστάμενος υφυπουργός Εργασίας Χρ. Πρωτόπαππας να μιλήσει για άρση των κατηγοριών. Τελικά ο γραμματέας του ΝΣ της ΚΝΕ δικάζεται σήμερα στη 1 το μεσημέρι.Η σκηνοθετημένη προσπάθεια τρομοκράτησης του εργατικού κινήματος και η απόπειρα ποινικοποίησης των αγώνων του έχει προκαλέσει αισθήματα οργής και αγανάκτησης στους εργαζόμενους και τους ανέργους της Πάτρας. Μάλιστα σήμερα την ώρα της δίκης εργατικά σωματεία της πόλης προετοιμάζουν συλλαλητήριο έξω από τα δικαστήρια και καλούν κάθε προοδευτικό πολίτη να συμμετάσχει.

ΝΕ ΑΧΑΪΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Με αγώνες θα πάρουν απάντηση

Για την επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου και την τρομοκρατική ενέργεια της βιομηχανίας ποινικοποίησης των εργατικών αγώνων, η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει: "Η επίθεση του αυταρχισμού, της τρομοκρατίας και του αντικομμουνισμού, που εξαπολύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, δεν πρόκειται να περάσει. Θα βρουν απέναντί τους ένα ισχυρό, ρωμαλέο εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ επιχειρούν να παρουσιάσουν τη γενικευμένη αντίθεση των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων στην αντιλαϊκή νεοφιλελεύθερη πολιτική της κυβέρνησης σαν "βεντέτα", ανάμεσα στο ΚΚΕ και στο ΠΑΣΟΚ. Ανασύρουν από το χρονοντούλαπο της ιστορίας τον "κομμουνιστικό κίνδυνο", "ανακαλύπτουν" πίσω από τους λαϊκούς αγώνες τον "κομμουνιστικό δάκτυλο", προσπαθούν να υψώσουν τείχη ανάμεσα στους εργαζόμενους και το λαό. Με την προβοκατόρικη σύλληψη του γραμματέα του ΝΣ Αχαϊας της ΚΝΕ, προσπαθούν να στοιχειοθετήσουν το αντικομμουνιστικό τους παραλήρημα και την επίθεση ενάντια στο ΚΚΕ. Να αποπροσανατολίσουν το λαό από τα σοβαρά προβλήματα και τις επιπτώσεις, που δημιουργεί η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής τους. Να συγκαλύψουν τη νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, που υλοποιεί τις επιλογές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με την οποία έχουν καταδικάσει σε μακροχρόνια ανεργία, στη φτώχεια και την εξαθλίωση χιλιάδες ανέργους και εργαζόμενους της Πάτρας. Να συγκαλύψουν τις επιπτώσεις από τα νέα μέτρα που ετοιμάζονται να υλοποιήσουν, από τα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης για το ξεθεμελίωμα των εργασιακών σχέσεων, τη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

Στην Πάτρα της ανεργίας, της εξαθλίωσης και της παραγωγικής ερήμου, δεν μπορούν οι υπάλληλοι των Βρυξελλών και της ολιγαρχίας να προκαλούν το λαό. Ο σκοπός της επίσκεψης του κυβερνητικού κλιμακίου δεν ήταν άλλος από την προσπάθεια να βρουν συμμέτοχους στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα και τους άλλους φορείς. Να συστρατεύσουν το μηχανισμό στην αντιλαϊκή επέλαση.

Θα πάρουν απάντηση στους αγώνες ενάντια στα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα, στο γιορτασμό της Ενωτικής Ταξικής Εργατικής Πρωτομαγιάς.

Το ΚΚΕ, οι κομμουνιστές αντιπαλεύουν την κυβερνητική πολιτική, παλεύουν για το δυνάμωμα των αγώνων.

Η ΝΕ Αχαϊας του ΚΚΕ θα συμβάλει με όλες της τις δυνάμεις στην ανάπτυξη της ενότητας και της συσπείρωσης των εργαζομένων, στην ανάπτυξη νέων μαζικών αγωνιστικών κινητοποιήσεων, στην οικοδόμηση ενός ισχυρού αντιμονοπωλιακού - αντιιμπεριαλιστικού μετώπου πάλης, που θα σαρώσει το αντιλαϊκό οικοδόμημα που στήνουν κυβέρνηση - βιομήχανοι - ΕΕ".

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΟΥ ΚΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν απειλές

Ανακοίνωση - καταγγελία προς τη νεολαία και το λαό για το κύμα τρομοκρατίας σε βάρος στελεχών και μελών της ΚΝΕ

Ανακοίνωση - καταγγελία εξέδωσε χτες το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ, για το κύμα τρομοκρατίας που έχουν εξαπολύσει τον τελευταίο καιρό οι μηχανισμοί της κυβέρνησης σε βάρος στελεχών και μελών της Οργάνωσης. Στην ανακοίνωση - καταγγελία προς τη νεολαία και το λαό αναφέρει τα εξής:

"Ενώ νωπή στη μνήμη μας είναι ακόμα η απρόκλητη και βάρβαρη επίθεση των ΜΑΤ και οι συλλήψεις δεκάδων μελών της ΚΝΕ που επέστρεφαν από την πορεία του Πολυτεχνείου, πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και τις Σέρρες, στελέχη και μέλη της ΚΝΕ σύρονται στα δικαστήρια για τη δράση που ανέπτυξαν στο μαθητικό κίνημα και στις εκλογές υπέρ του ΚΚΕ.

Την προηγούμενη βδομάδα (Τρίτη 1 Απρίλη) αστυνομικός βρίζει, απειλεί και επιτίθεται με το όπλο στο χέρι κατά μελών της Οργάνωσής μας στο κέντρο της Αθήνας, που αφισοκολλούσαν ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και τη συμμετοχή της χώρας μας στην Αλβανία.

Αποκορύφωμα της τρομοκρατικής επίθεσης αποτελεί ο προχτεσινός προπηλακισμός και η σύλληψη από την Αστυνομία του γραμματέα της Νομαρχιακής Οργάνωσης Αχαϊας της ΚΝΕ, Αντώνη Τασόπουλου,με την κατηγορία ότι αυτός ήταν ο δράστης του γιαουρτώματος στον υπουργό Εργασίας!

Ο σύντροφός μας συνελήφθη 2 ώρες μετά το επεισόδιο και σε μεγάλη απόσταση από εκεί που έγινε! Τόσο η σύλληψη, όσο και η κατηγορία φανερώνουν και αποδεικνύουν ποιοι βρίσκονται πίσω από τις τρομοκρατικές επιθέσεις σε βάρος της ΚΝΕ και την προσπάθεια συκοφάντησης του ΚΚΕ.

Προειδοποιούμε: Σταματήστε όσο είναι καιρός. Σε ΚΚΕ και ΚΝΕ δεν πιάνουν οι απειλές! Μαζέψτε τώρα τους μηχανισμούς σας! Οσο συνεχίζετε, απέναντί σας δε θα βρείτε μόνο τους κομμουνιστές, αλλά όλους τους νέους που αγανακτούν από την ανάλγητη συντηρητική πολιτική σας. Οι επιθέσεις και οι μεθοδεύσεις σας δεν μπορούν ούτε να μας εκφοβίσουν, ούτε να μας συκοφαντήσουν.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ δε μάχονται με γιαούρτια την αντιλαϊκή πολιτική σας και αυτούς που υπηρετείτε, το μεγάλο κεφάλαιο, την Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ. Εμείς σας αντιπαλεύουμε με την πολιτική και τη δράση μας στους μαζικούς νεολαιίστικους αγώνες. Εσείς η κυβέρνηση και οι μηχανισμοί της άρχουσας τάξης χρησιμοποιείτε την ιδεολογική τρομοκρατία, τη βία των ΜΑΤ, τους εισαγγελείς και την εκτόξευση λάσπης από τα ΜΜΕ σας, για να κάμψετε τους λαϊκούς και νεολαιίστικους αγώνες για να συκοφαντήσετε το ΚΚΕ".

Και η ανακοίνωση - καταγγελία κλείνει με την απάντηση της ΚΝΕ στην προσπάθεια τρομοκρατίας τονίζοντας: "Στην επίθεση τρομοκρατίας εμείς απαντάμε δυναμώνοντας τη δράση μας στους χώρους της νεολαίας, για να πετύχουμε αυτό που εσείς φοβάστε και κάνετε ό,τι μπορείτε για να το ματαιώσετε. Να περάσει η νέα γενιά μαζικά στην αγωνιστική ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ για την ειρήνη και την εθνική ανεξαρτησία, για τα δικαιώματά της στη ζωή και το μέλλον κόντρα στην πολιτική και την εξουσία σας. Μαζί με την εργατική τάξη και το λαό, μαζί με το ΚΚΕ για το σοσιαλισμό".

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΠΑΤΡΑΣ
Προβοκατόρικη και τρομοκρατική η σύλληψη

Την προβοκατόρικη τρομοκρατική σύλληψη από την Ασφάλεια του μέλους του Συνδικάτου, Α. Τασσόπουλου, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Πάτρας.

Συγκεκριμένα, το Συνδικάτο τονίζει στην ανακοίνωσή του:

"Η κυβέρνηση θορυβημένη από την οργισμένη υποδοχή μπροστά στο Εργατικό Κέντρο των υπουργών Εργασίας από τους συγκεντρωμένους εργαζόμενους και άνεργους, εξαπέλυσε ανοιχτή τρομοκρατική επιχείρηση με απειλές και προσπάθειες σύλληψης μπροστά και μέσα στο Εργατικό Κέντρο.

Η συγκεκριμένη σύλληψη που πραγματοποιήθηκε 500 μέτρα μακριά από το χώρο της συγκέντρωσης και μία ώρα μετά τη λήξη, στρέφεται ενάντια σε αυτούς που δε συμμετέχουν στην απάτη του "κοινωνικού διαλόγου", αλλά κλιμακώνουν την πάλη και τον αγώνα για την απόκρουση της νεοφιλελεύθερης λαίλαπας που σαρώνει κατακτήσεις και δικαιώματα που έχουν κατακτηθεί με πολύχρονους σκληρούς αγώνες.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πάτρας καλεί τους εργαζόμενους και το λαό σε συσπείρωση και πάλη ενάντια στην ολομέτωπη τρομοκρατική και αυταρχική πολιτική αυτής της επικίνδυνης και αντεργατικής κυβέρνησης".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ