ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 25 Απρίλη 1997
Σελ. /30
ΚΕΝΗ
ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΟΥΓΓΑΡΙΑ
Αγωνίζονται να δικαιωθούν

Σημαντική δραστηριότητα ανέπτυξαν πρόσφατα οι Ελληνες που ζουν στην Ουγγαρία - με συνδιασκέψεις, επαφές και συναντήσεις με τοπικούς αντιστασιακούς παράγοντες και με Ελληνες που επισκέφθηκαν τη χώρα - με σκοπό να αναπτύξουν τις απόψεις τους και να εκθέσουν τα άλυτα προβλήματά τους.

Στις 8 Φλεβάρη πραγματοποιήθηκε, στη Βουδαπέστη, η Συνδιάσκεψη των αντιπροσώπων Πολιτιστικών Συλλόγων Ελλήνων της Ουγγαρίας με την εκλογή των νέων οργάνων. Πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου εκλέχτηκε ο Βασίλης Ψημμένος,γιος του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Τάκη Ψημμένου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ στην Ουγγαρία

Με πρόσκληση της Ενωσης των Ούγγρων Αντιστασιακών - Αντιφασιστών, από τις 27 Φλεβάρη έως 6 Μάρτη, επισκέφθηκε τη χώρα ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων,Γρηγόρης Φώτου.Με την επίσκεψή του αυτή, δόθηκε η ευκαιρία να συνεχιστούν οι συνομιλίες για την ανάπτυξη της συνεργασίας ανάμεσα στις δυο Οργανώσεις, που είχαν αρχίσει τον περασμένο Οκτώβρη στην Ελλάδα, όταν είχαν έρθει για επίσκεψη η αντιπρόεδρος της Ενωσης (ΜΕΑΣ) Κλάρα Σιουγκάρ, και ο Βαγγέλης Μπενάτος πρόεδρος του τμήματος Ελλήνων Αντιστασιακών Ουγγαρίας.

Στη συνάντηση αυτή, που έγινε στην αίθουσα της ΜΕΑΣ, ήρθαν περίπου διακόσιοι Ελληνες βετεράνοι της Αντίστασης από Βουδαπέστη, Μπελογιάννη, Μίσκολτς, Πιτς και άλλες πόλεις. Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος των Ούγγρων αντιστασιακών Σιάντορ Σιάρκουζι,και αναφέρθηκε, με θαυμασμό, στο έπος της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης ενάντια στους φασίστες επιδρομείς. Επίσης στις σχέσεις που διατηρεί η ουγγρική ένωση, με τις αντίστοιχες αντιστασιακές της Ελλάδας. "Καλέσαμε - είπε - τον συναγωνιστή Φώτου γιατί ξέρουμε ότι η οργάνωση που εκπροσωπεί είναι η πιο αρμόδια να υποκινήσει τη λύση των εκκρεμών προβλημάτων των πρώην πολιτικών προσφύγων από την Ελλάδα στην Ουγγαρία".

Ο πρόεδρος της ΠΕΕΠΠ, σαν συναγωνιστής τους και σαν πρώην πολιτικός πρόσφυγας, τόνισε στην ομιλία του ότι η ΠΕΕΠΠ συνεχίζει να θεωρεί πολιτικούς πρόσφυγες όλους εκείνους τους αγωνιστές και τις οικογένειές τους, στους οποίους οι διάφορες διακρατικές συμβάσεις και οι σχετικοί νόμοι δεν τους εξασφάλισαν τις δυνατότητες να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν και σήμερα οι επαναπατρισθέντες και στάθηκε ιδιαίτερα στη δράση που αναπτύσσει η ΠΕΕΠΠ για τη λύση των προβλημάτων τους, όπως η λύση των εκκρεμοτήτων που εμποδίζουν τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτικών προσφύγων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Τέτοια ζητήματα είναι η μεταφορά στην Ελλάδα των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων, η επανάκτηση των κατασχεμένων και αρπαγμένων περιουσιών, η επανάκτηση της ιθαγένειας σ' όλους που τους έχει αφαιρεθεί, η εξασφάλιση της πολεμικής αναπηρίας στους αγωνιστές κ.ά. Τόνισε ιδιαίτερα ότι η δουλιά της ΠΕΕΠΠ είναι πολύ δύσκολη, γιατί οι νόμοι που υπάρχουν είναι πολύ ελλιπείς ή για μια σειρά ζητημάτων είναι τελείως ανύπαρκτοι. Η Βουλή και η κυβέρνηση δε δείχνουν το απαραίτητο ενδιαφέρον για τροποποιήσεις των σχετικών νόμων, ή την έκδοση νέων για την υπογραφή άλλων διακρατικών συμβάσεων με τις κυβερνήσεις των πρώην σοσιαλιστικών χωρών για οριστική ρύθμιση των προβλημάτων.

Στη συζήτηση που επακολούθησε, οι παραβρισκόμενοι εξιστόρησαν τις προσωπικές τους εμπειρίες από τις ταλαιπωρίες τους σε δικαστήρια και αρχές για την ανάκτηση των περιουσιών τους, που τελικά δεν ήταν αποτελεσματικές και συμφώνησαν ότι μόνο οργανωμένα και σε πολιτικό επίπεδο πρέπει να κινηθούν στο μέλλον.

Τέλος, οι συγκεντρωμένοι αντιστασιακοί ενέκριναν ψήφισμα προς τον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη, που αφορούσε όλα τα θέματα που θίχτηκαν στη συνάντηση.

Ο Γ. Φώτου, επίσης, συναντήθηκε με παλιούς αγωνιστές του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ και με Ελληνες της νεότερης γενιάς.

Συναντήσεις με τον βουλευτή Στρ. Κόρακα

Με την ευκαιρία των εργασιών, στη Βουδαπέστη, της Επιτροπής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα θέματα των προσφύγων, μεταναστών και δημοσιογραφίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας, μέλος της τριμελούς αντιπροσωπείας της Ελληνικής Βουλής, συναντήθηκε με τους Ελληνες πρώην πολιτικούς πρόσφυγες.

Ο Στρ. Κόρακας, στη συνάντηση, τόνισε, ανάμεσα στ' άλλα, ότι το θέμα των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων επανήλθε στην πολιτική σκηνή, ύστερα από την υπογραφή της σύμβασης με τη Ρουμανία, για τη ρύθμιση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των επαναπατρισθέντων από εκεί. Η Ρουμανία ήταν η τελευταία χώρα που υπέγραψε τέτοια σύμβαση. Αλλα και αυτή, όπως και οι άλλες συμβάσεις, δε λύνουν τα εκκρεμή από πολλά χρόνια προβλήματα. Αναφέρθηκε στις διακρίσεις που γίνονται στους αγωνιστές και τα παιδιά τους που είναι Σλαβομακεδόνες και που τους υποχρεώνουν να αλλάζουν τα ονόματά τους.

Τέλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ διαβεβαίωσε τους παρευρισκόμενους αγωνιστές ότι το κόμμα του και ο ίδιος προσωπικά θα κάνουν ό,τι μπορούν για να λυθούν τα προβλήματα.

Από τη δράση των Παραρτημάτων

Οι αντιστασιακοί των Παραρτημάτων (Αττικής) ΒΥΡΩΝΑ,ΚΟΛΩΝΟΥ,

ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ,ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ - ΘΗΣΕΙΟΥ - ΠΑΝΩ ΣΦΑΓΕΙΩΝ,ΑΧΑΡΝΩΝ - ΒΑΘΗΣ και ΒΕΡΟΙΑΣ,ΣΠΕΡΧΕΙΑΔΑΣ,ΑΡΤΑΣ,ΒΟΛΟΥ,στις Γενικές τους Συνελεύσεις που συνήλθαν αυτό το διάστημα, σε υπομνήματά τους, που ενέκριναν και ψήφισαν, αποστέλλοντάς τα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και όλους τους κυβερνητικούς αρμόδιους, ζητούν:

Την κατάργηση του άρθρου 7 του Ν. 2320/95 που προβλέπει την επανάκριση των αγωνιστών, που ήδη έχουν κριθεί νομιμότατα.

Την επαναφορά του άρθρου 27 του Ν. 1813/88 που αφορά τη συνταξιοδότηση των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης που είναι συνταξιούχοι του ΟΓΑ.

Την επικύρωση των πρακτικών αναγνώρισης της ιδιότητας του αγωνιστή από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, τα οποία κρατάει από το Νοέμβρη 1089 μέχρι σήμερα, για να προχωρήσει η διαδικασία συνταξιοδότησης των φτωχών αγροτών αγωνιστών.

Την αποκατάσταση των ανασφαλίστων.

Τη χορήγηση κατ' έτος εφ' άπαξ μικρής οικονομικής αρωγής και στους ανάπηρους και θύματα του εμφυλίου πολέμου που κόπηκαν βάσει του Ν. 2084/92.Τη χορήγηση της αντιστασιακής σύνταξης και στις πολύτεκνες αγωνίστριες.Να γίνει Νόμος το Νομοσχέδιο της Οικουμενικής Κυβέρνησης.

Να ανεγερθεί Μνημείο της Εθνικής Αντίστασης Κεντρικά και στην Καισαριανή.

Να διεκδικήσει η κυβέρνηση από τους Γερμανούς τις πολεμικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Να διδάσκεται η Εθνική Αντίσταση στα σχολεία.

Και δηλώνουν ότι σε καμιά περίπτωση δε θα πάρουν μέρος στην Επιτροπή Επανάκρισης των Αγωνιστών, γιατί θεωρούν ότι είναι απαράδεκτη και αποτελεί εμπαιγμό και διασυρμό των αγωνιστών εδώ και 16 χρόνια.

Τέλος, οι αντιστασιακοί των παραπάνω Παραρτημάτων, η Ενωση Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου, ΠΕΚΑΜ και το Παράρτημα ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΠΕΑΕΑ αποδοκιμάζουν και καταδικάζουν την επέμβαση της ΝΑΤΟικής δύναμης στην Αλβανία, που, με το πρόσχημα της υπεράσπισης και διανομής της ανθρωπιστικής βοήθειας στο δοκιμαζόμενο λαό, εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Ζητούν από την κυβέρνηση να αποσύρει την ελληνική στρατιωτική αποστολή από τα εδάφη της γειτονικής μας χώρας, αφήνοντας το λαό της να αποφασίσει μόνος του για το μέλλον του.

Κυκλοφόρησε

Εργο ζωής το βιβλίο "Θερμοπύλες" του Νάσου Ι. Φαφούτη - Αθανασίου, που μόλις κυκλοφόρησε. Στις 700 μεγάλες σελίδες του, συμπυκνώνει - με πηγές όλη την υπάρχουσα βιβλιογραφία - την ιστορία του χώρου των Θερμοπυλών από αρχαιοτάτων χρόνων. Και με ειδικό κεφάλαιο για την Κατοχή - Αντίσταση 1941 - '44. Πληροφορίες στο τηλέφωνο: 99.15.705.

Εκδηλώσεις
  • Το Παράρτημα ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ της ΠΕΑΕΑ, σε συνεργασία με τα Παραρτήματα και τη ΝΕ Δυτικής Μακεδονίας, διοργανώνουν εκδήλωση τη Δευτέρα 28 - 4 - 97 στις 11 πμ προς τιμήν της 53ης επετείου της μάχης του Φαρδύκαμπου.
  • Η Α Νομαρχιακή Πειραιά της ΠΕΑΕΑ καλεί όλους τους αντιστασιακούς της δύναμής της (Πέραμα, Κερατσίνι, Κορυδαλλό, Νίκαια, Δραπετσώνα, Πειραιά Κέντρο) να βρεθούν την Πρωτομαγιά (μέρα Πέμπτη) στις 9.15 πμ μπροστά στην Αγία Τριάδα, στην προσυγκέντρωση, ώστε να ξεκινήσουν όλοι μαζί για την κεντρική συγκέντρωση της πλατείας Κοραή.
  • Το Παράρτημα ΠΕΙΡΑΙΑ της ΠΕΑΕΑ πραγματοποιεί το χρονιάτικο γλέντι του (για πέμπτη συνεχή χρονιά), το Σάββατο 3 - 5 - 1997 στις 8 μμ στο εντευκτήριο της ΠΕΜΕΝ, Μπουμπουλίνας 21, Πειραιάς. Η συμμετοχή των αντιστασιακών και των φίλων τους γίνεται χωρίς καμιά οικονομική τους επιβάρυνση.
  • Το Παράρτημα ΣΕΠΟΛΙΩΝ - ΘΥΜΑΡΑΚΙΩΝ,πραγματοποιεί την Κυριακή 4 - 5 - 97 στις 10.30 πμ,τη χρονιάτικη Γενική Απολογιστική Συνέλευση, στα γραφεία του, Αράχθου 8 - 10.
  • Το Παράρτημα ΧΑΛΚΙΔΑΣ παίρνει μέρος στην Εργατική Πρωτομαγιά, και καλεί τους αντιστασιακούς στην προσυγκέντρωση που θα γίνει κάτω από τα γραφεία στην πλατεία Αγοράς στις 9 πμ.
Εκδρομή της ΠΕΕΠΠ

Το ΚΣ της Πανελλήνιας Ενωσης Επαναπατρισθέντων Πολιτικών Προσφύγων (ΠΕΕΠΠ) προγραμματίζει και φέτος εκδρομές στο εσωτερικό της χώρας, καθώς και στο εξωτερικό, κυρίως στις χώρες που φιλοξενήθηκαν ως πολιτικοί πρόσφυγες. Πρώτη εκδρομή την Κυριακή 4 - 5 - 97 σε Ναύπλιο, Επίδαυρο, Αργος. Αναχώρηση από πλ. Κάνιγγος στις 7.30 πμ.Πληροφορίες στα τηλ.: 5230.523 - 5230.534.

Για τους ηρωικούς ΕΛΑΣίτες

Οι μαχητές του 2/34 Τάγματος του ΕΛΑΣ, που επέζησαν στη μάχη που δόθηκε στο 51ο χιλιόμετρο του δρόμου Γραβιάς - Αμφισσας στην Γκιώνα ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές στις 1 και 2 του Φλεβάρη 1944, διοργάνωσαν εκδρομή - προσκύνημα για τους νεκρούς της ιστορικής αυτής μάχης.

Ο Σωτήρης Δερβένης,ένας από τους επιζήσαντες μαχητές, εξιστόρησε τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε, όταν οι ΕΛΑΣίτες, με λιγοστό οπλισμό, χωρίς κατάλληλο ρουχισμό, αντιμετώπισαν την πάνοπλη γερμανική φάλαγγα, μέσα στα χιόνια και την παγωμένη ατμόσφαιρα του βουνού. Και όμως, αυτοί οι λιγοστοί μαχητές έπεσαν σαν τα λιοντάρια εναντίον των κατακτητών, προκαλώντας τους σημαντικές απώλειες σε έμψυχο και άψυχο υλικό, με 60 νεκρούς και πολλούς τραυματίες, και τον πυρπολισμό 10 αυτοκινήτων. Ο ΕΛΑΣ στη μάχη αυτή έχασε 7 παλικάρια.

Παρόντες στην εκδήλωση, εκτός από τους αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, ήσαν και οι συγγενείς των πεσόντων μαχητών, που όλοι μαζί τήρησαν ενός λεπτού σιγή και έψαλαν το "Πέσατε θύματα..." και τον Εθνικό Υμνο.

ΤΡΙΚΑΛΑ
Τίμησαν τους πέντε ΕΠΟΝίτες

Οι Νομαρχιακές Επιτροπές ΠΕΑΕΑ,ΠΕΕΠΠ,ΠΕΑΤΑΘ των ΤΡΙΚΑΛΩΝ τίμησαν, την Κυριακή 20/4/97, τη μνήμη των πέντε ηρωικών ΕΠΟΝιτών, που πριν 53 χρόνια απαγχονίστηκαν από τους Γερμανούς στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.Μετά την επιμνημόσυνη δέηση, το πρόγραμμα της εκδήλωσης άρχισε με σύντομους χαιρετισμούς από μέρους των εκπροσώπων των ΕΑΜογενών Οργανώσεων που ήταν και οι διοργανωτές της. Στη συνέχεια, ο γραμματέας του Παραρτήματος Τρικάλων της ΠΕΑΕΑ, δάσκαλος Ηλίας Κωστόπουλος,στην κεντρική ομιλία που έκανε, "μετέφερε" τους παραβρισκόμενους 53 χρόνια πίσω, στα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τότε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου και στον ηρωικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισαν τον θάνατο οι πέντε ΕΠΟΝίτες.

Ανάμεσα στους επισήμους που πήραν μέρος στην εκδήλωση, ήταν και ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής,ο γραμματέας της ΝΕ του ΚΚΕ Τάκης Λιατίφης,ο τέως δήμαρχος Τρικάλων και νυν πρόεδρος του Νοσοκομείου Θανάσης Τριγώνης,δημοτικοί σύμβουλοι και άλλοι εκπρόσωποι μαζικών φορέων. Παρευρέθηκαν επίσης αντιπροσωπείες πολλών παραρτημάτων της ΠΕΑΕΑ.

Οι διάφορες διακρατικές συμβάσεις και οι σχετικοί νόμοι εμποδίζουν τον επαναπατρισμό χιλιάδων πολιτικών προσφύγων από τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ